Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus, kad nuo gruodžio 9 dienos skiepams nuo COVID-19 ligos gali būti registruojami 5–11 metų vaikai, redakcija sulaukė klausimo, ką daryti su vaikais, kurie persirgo. Ar dėl jų skiepijimo galioja ta pati tvarka, kaip ir dėl saugusiųjų?

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis portalui „Delfi“ patvirtino, kad taip, vaikams galioja ta pati tvarka, kaip ir suaugusiems.

„Registruotis vakcinacijai galima praėjus 150 dienų nuo ligos nustatymo, ir skiepijama viena doze“, – teigė J. Gališanskis.

Nepilnamečių skiepijimas kelia ir daugiau klausimų. Paauglio tėtis Arūnas pabandė revakcinacijai užregisturoti savo vaiką. Tačiau, jo nuostabai, registratorė atsakė, kad revakcinuoti šiuo metu galima sustipriniančiąja doze skiepyti tik asmenis nuo 18 metų.

SAM atstovas atsakė, kad šiuo metu skiepytis sustiprinančiąja vakcinos doze gali gyventojai nuo 18 metų.

„Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į tyrimų duomenis, Europos vaistų agentūros (EVA) ir Lietuvos ekspertų rekomendacijas. Dėl jaunesnių gyventojų revakcinacijos bus sprendžiama tuomet, kai bus pateikti atitinkami tyrimų duomenys ir rekomendacijos.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad skiepytis sustiprinančiąja doze nuo 12 metų gali pacientai, sergantys lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, arba pacientai, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistiniais preparatais“, – komentavo J. Gališanskis.

Vaikų skiepijimas nuo COVID-19

Primename, kad 5–11 metų vaikams skirtos vakcinos nuo koronaviruso Lietuvą turėtų pasiekti kitos savaitės pradžioje. Skiepijimą planuojama pradėti gruodžio 15–16 d., kai vakcinos bus pristatytos į skiepijančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai registruoti vaikus vakcinacijai gali įprastu būdu – internetu www.koronastop.lt arba trumpuoju numeriu 1808. Vienas iš minėtų asmenų taip pat turės lydėti vaiką į vakcinacijos vietą ir atvykus pateikti savo ir vaiko asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis, todėl sutikimo pažymos pildyti nereikės.

5–11 metų amžiaus vaikai bus skiepijami specialiai šiai amžiaus grupei skirta mažesnio tūrio „Comirnaty“ vakcina (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“). Vakcina jaunesniems vaikams turės 10 mikrogramų COVID-19 mRNR (veikliosios medžiagos), vaikui bus suleidžiama 0,2 ml tūrio vakcinos dozė. 12 metų ir vyresniems gyventojams skirtose „Comirnaty“ vakcinose yra 30 mikrogramų COVID-19 mRNR, o vienos dozės tūris sudaro 0,3 ml.

Įvertinusi klinikinių tyrimų duomenis, Europos vaistų agentūra rekomendavo skiepyti 5–11 metų vaikus „Comirnaty“ vakcina, nes ji veiksmingai apsaugo šios amžiaus grupės asmenis nuo COVID-19 ligos.

Tiek suaugusieji, tiek vaikai yra skiepijami į žasto raumenį, tarp pirmos ir antros vakcinos dozių daroma bent 21 dienos pertrauka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės