Gyventojams kompensuojama ne tik paprastų (su glikemijos duomenų įvertinimo, naudojant diagnostines juosteles gliukozės kiekiui nustatyti, funkcija), bet ir išmaniųjų pompų nuoma. Daugeliui pacientų, o ypatingai vaikams, išmaniosios insulino pompos yra patogesnės ar net gyvybiškai būtinos, nes yra naudojamos su nuolatinio gliukozės matavimo jutikliu, kuris leidžia įvertinti gliukozės kiekį kraujyje ir sustabdyti insulino švirkštimą, jei glikemija sumažėja.

Tiek išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos PSDF biudžeto lėšomis yra kompensuojamos 100 procentų. Į paprastos insulino pompos nuomos išlaidų kompensavimą įskaičiuojamas ir vienkartinių keičiamųjų dalių rinkinys, reikalingas insulinui suleisti į paodį, o į išmaniųjų – vienkartinių keičiamųjų dalių rinkinys ir keturi nuolatiniai gliukozės matavimo jutikliai per mėnesį.

VLK primena, kad gydymas insulino pompa skiriamas I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams: žmonėms iki 24 metų amžiaus, vaikams, nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims (skiriama iki 1 metų laikotarpiui, kai diabetas yra nekontroliuojamas). Norėdami išsinuomoti išmaniąją insulino pompą, pacientai taip pat turi sutikti bent 70 proc. savo laiko naudoti gliukozės matavimo jutiklius, gebėti naudotis insulino pompa su šiais jutikliais.

Insulino pompų nuomos išlaidos kompensuojamos tiems privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms, kuriems jos yra būtinos sveikatos priežiūrai namuose. Tai sprendžia tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumas. Gydytojų konsiliumo sprendimas turi būti patvirtintas ne mažiau kaip trijų gydytojų parašais, vienas iš kurių turi būti gydytojo endokrinologo arba gydytojo vaikų endokrinologo.

VLK statistika rodo, kad galimybe išsinuomoti insulino pompas PSDF lėšomis nuo 2018 metų liepos mėnesio jau pasinaudojo daugiau nei 300 pacientų. Šiais metais tam prireikė arti 250 tūkst. eurų iš PSDF.

Kol išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos nebuvo kompensuojamos PSDF lėšomis, žmonės patys turėdavo įsigyti ne tik pačias pompas, bet ir gliukozės jutiklius. Skaičiuojama, jog vien pastariesiems per metus vienas pacientas išleisdavo vidutiniškai 3000 eurų.

Medicinos prietaisų nuomos kompensavimas – tik pernai pradėta teikti ligonių kasų paslauga. PSDF lėšomis taip pat šiuo metu yra apmokama dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų nuoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją