Nedidelės dalies pacientų, persirgusių COVID-19, nagai po kelių savaičių atrodo pasikeitę – jie būna pakitusios spalvos ar formos. Šis reiškinys pramintas „kovidiniais nagais“, rašo theconversation.com.

Vienas iš simptomų yra raudonos pusmėnulio formos žymės – iškili juosta, susiformuojanti virš prie nago pagrindo esančio baltojo ploto. Regis, tai pasireiškia anksčiau nei kiti su COVID-19 susiję nusiskundimai dėl nagų: pacientai šias žymes pastebi prabėgus mažiau nei dviem savaitėms po diagnozės. Pranešama apie ne vieną nagų pažeidimo atvejį, visgi jų nėra daug.

Tokio pobūdžio raudonos spalvos pusmėnulio formos nagų žymės apskritai yra retai pasitaikantis dalykas. Anksčiau nebuvo užfiksuota, kad jos susiformuotų taip arti nago pagrindo. Todėl šių žymių atsiradimas gali būti išskirtinis COVID-19 požymis.

Pusmėnulio formos žymių susiformavimo procesas išlieka neaiškus. Galima jų priežastis – kraujagyslių pažeidimas, siejamas su pačiu virusu. Kita žymių atsiradimo versija – viruso sukeltas imuninis atsakas, dėl kurio susidaro mažyčiai kraujo krešuliai ir pakinta nagų spalva. Svarbu tai, kad šios žymės iš esmės kelia nerimą, mat pacientams gali nepasireikšti kiti simptomai. Tačiau kiek laiko jos išlieka, neaišku: užfiksuotais atvejais laikotarpis svyruoja nuo vienos iki daugiau nei keturių savaičių.

Fizinio streso požymiai

Keliems pacientams prie rankų ir kojų pirštų nagų pagrindo taip pat susiformavo naujų horizontalių įdubimų, vadinamų Beau linijomis. Jų paprastai atsiranda prabėgus keturioms ar daugiau savaičių po užsikrėtimo COVID-19.

Beau linijos

Beau linijų atsiranda, kai dėl organizmo patiriamo fizinio streso, pavyzdžiui, infekcijos, prastos mitybos ar vaistų (tarkime, pasitelkiamų chemoterapijai) šalutinio poveikio laikinai sutrikdomas nago augimas.

Nors tikėtina, kad šių linijų gali atsirasti dėl COVID-19, jos neabejotinai nėra išskirtinis ligos simptomas.

Kol kas gaubia paslaptis

Beau linijų gali atsirasti dėl vaistų, infekcijų ar nepakankamos mitybos. Nors visi šie trys atvejai susiję su COVID-19 infekcija, kiekvienu atveju yra per mažai pacientų, kuriuos būtų galima tirti, todėl nėra galimybės nustatyti, ar juos sukėlė būtent ši liga. Visiškai įmanoma, kad visi trys atvejai yra nesusiję su liga.

Beau linijos

Nors ir fiksuojami atvejai, kai susiformuoja Beau linijos ir raudonos pusmėnulio formos žymės, dar teks nueiti ilgą kelią norint patvirtinti aiškų ryšį tarp šių pokyčių ir COVID-19 bei su liga susijusių procesų. Reikia, kad būtų fiksuojama daugiau minėtųjų atvejų – tik tada bus galima nedvejojant patvirtinti, jog ryšys egzistuoja.

Be to, netgi jei ir egzistuoja priežastinis ryšys, svarbu neužmiršti, kad ne visiems COVID-19 sergantiems pacientams pasireiškia tokios nagų problemos. Kai kurie nukrypimai nuo normos nebūtina reiškia, jog asmuo sirgo COVID-19. Juos derėtų vertinti tik kaip galimus ankstesnės infekcijos rodiklius, bet ne akivaizdų jos įrodymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)