J. D. McConaughey mirė 1992 metais. Aktorius prisipažįsta: kai mama jam papasakojo, kaip mirė tėvas, jis buvo kaip reikiant priblokštas. „Negalėjau tuo patikėti. Tai buvo mano tėtis. Niekas negalėjo jo nužudyti. Išskyrus mano mamą“, – sako kino žvaigždė.

Paaiškėjo, kad pats J. D. McConaughey išpranašavo, kaip mirsiąs: „Jis visada man ir mano broliams sakydavo: mirsiu mylėdamasis su jūsų motina. Būtent taip ir nutiko. Jis patyrė orgazmą ir širdies smūgį vienu metu“.

Kodėl žmonės sekso metu miršta?

Trumpai tariant, sekso metu paspartėja širdies ritmas. „Širdies ritmą padidina bet koks fizinis veiksmas – ar tai būtų plaukimas, ar bėgiojimas, ar seksas. Širdies smūgio rizika padidėja visais atvejais, kai padažnėja širdies ritmas“, – teigia Floridoje dirbantis kardiologas Leonardas Pianko.

Koks padažnėjusio širdies ritmo ir širdies smūgio ryšys? Mylintis padidėja adrenalino kiekis, dažniau plaka širdis, padidėja kraujospūdis. Kardiologė iš „Torrance Memorial Medical Center“ Kalifornijoje Victoria Shin sako: „Būtent šie rodikliai matuojami, kai pacientams tenka atlikti vadinamuosius streso testus, padedančius demaskuoti vieną ar kitą problemą. Seksas yra savotiška streso testo forma. Taigi, jeigu žmogus turi nediagnozuotą ligą, ji gali pasireikšti tokiais simptomais kaip krūtinės skausmas arba, blogiausiu atveju, sukelti širdies smūgį, gali net sustoti širdis“.

Kartais terminas „širdies smūgis“ ir pasakymas „sustojo širdis“ vartojami kaip sinonimai, tačiau labai svarbu žinoti, kad tai nėra ta pati būklė. Kaip teigia Amerikos širdies ligų asociacijos atstovai, širdies smūgis ištinka, kai, užsikimšus arterijai, smarkiai sumažėja ar visai nutrūksta kraujo tiekimas, širdies raumenį aprūpinantis deguonimi. Jeigu arterijoje skubiai neatkuriama kraujotaka, širdies dalis, kurią deguonimi ir aprūpina minima arterija, pradeda žūti.

Viena iš staigų širdies sustojimą lemiančių būklių įvardijama kaip aritmija (sutrikęs širdies ritmas). Širdis nebegali pumpuoti kraujo į smegenis, plaučius ir kitus organus. Žmogus vos per kelias sekundes praranda sąmonę.

Nors abiem atvejais gyvybiškai svarbu laiku suteikti pagalbą, didesnė tikimybė, kad širdis gali sustoti be jokio įspėjimo, o štai širdies smūgio simptomai gali pradėti reikštis valandos, dienos ar net savaitės iki paties priepuolio.

Kaip dažnai širdies smūgis ištinka mylintis?

Nedažnai. Žinoma, tokių atvejų pasitaiko, o M. McConaughey tėčio atvejis tai puikiai iliustruoja. Nepaisant to, kaip teigiama 2017 metais pasirodžiusiame straipsnyje leidinyje „Journal of the American College of Cardiology“, žmonės miršta nuo širdies smūgio, ištikusio mylintis ar iš karto po sekso, labai retai,net ir tais atvejais, kai asmuo turi problemų su širdimi ir apie jas žino.

Tyrimą atlikę mokslininkai 2002-2015 metais analizavo duomenis iš Oregono staigios mirties tyrimo (Oregon SUDS) duomenų bazės, jie domėjosi, kaip dažnai per seksą arba valandą po jo asmenims, vyresniems nei aštuoniolika metų, sustoja širdis. Per trylika metų trukusį tyrimą Portlande buvo nustatyti 4557 tokie atvejai, iš jų su seksualiniu aktyvumu susiję vos 0,7 proc. atvejų.

Vyresnių žmonių seksas.

„Jeigu turite širdies problemų, konkrečiai, jeigu kemšasi arterijos, o jūs alinate save fiziškai ir emociškai, tuomet retais atvejais tai gali sukelti širdies smūgį“, – konstatuoja L. Pianko. Tokią tikimybę sumažina arba padidina konkretaus žmogaus sveikatos būklė. „Sveikam penkiasdešimtmečiui vyrui tikimybė bet kurią akimirką sulaukti širdies smūgio yra maždaug viena iš milijono. Seksualinė veikla tokią riziką padvigubina, bet tada ji vis tiek lieka dvi iš milijono“, – komentuoja kardiologė V. Shin.

Kalbant apie širdies ligomis sergančius vyrus, tikimybė išauga dešimt kartų. „Net ir jiems tikimybė per seksą patirti širdies smūgį prilygsta tik 20 iš milijono“, – ramina V. Shin.

Ar per seksą širdies smūgis ištinka tik vyrus?

Ne, tačiau moterims taip nutinka dar rečiau, daugiausia dėl to, kad vyrai iš esmės pažeidžiamesni širdies problemoms nei moterys, paaiškina L. Pianko. Remiantis 2017 statistika, vyrų seksualinė veikla lėmė vos vieną iš šimto širdies sustojimo atvejų. Kalbant apie moteris, tai vienas iš tūkstančio.

Tai reiškia, kad moterims nevertėtų nerimauti, kad sekso metu ištiks širdies smūgis?

Visiškai teisingai, nebent jūsų gydytojas griežtai uždraus užsiimti seksu. „Rizikos veiksnių širdies ligoms, pavyzdžiui aukšto kraujospūdžio, diabeto, rūkymo, nutukimo ar didelio cholesterolio kiekio, turintys ir jų nekontroliuojantys asmenys turėtų tuo skubiai susirūpinti, ragina V. Shin. Jeigu jaučiate simptomų, susijusių su skausmu krūtinės srityje, turėtumėte nedelsdami kreiptis į specialistus.

Jeigu jūsų partneris vartoja vaistus nuo erekcijos sutrikimų, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju, ar kiti geriami medikamentai nepadidina širdies problemų rizikos.

L. Pianko atkreipia dėmesį, kad ilgalaikiai fizinės veiklos (įskaitant ir seksą) privalumai nusveria bet kokias galimas rizikas. Tai tvirtesni kaulai ir raumenys, geresnė psichologinė sveikata ir nuotaika, svorio valdymas ir mažesnė širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio ir cholesterolio bei, antrojo tipo diabeto rizika.

Širdies sveikata turėtų būti kiekvieno iš mūsų prioritetas. „Seksui reikalinga sveika širdis ir rūpestis savimi. Tai reiškia, kad reikia sveikatai maitintis ir reguliariai mankštintis, ypač peržengus penkiasdešimties ribą“, – akcentuoja kardiologas Robertas A. Zaloomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)