1. Sausainių mišinys stiklainyje

Toks mišinys nudžiugins ne tik dėl patogumo, bet ir dėl neįprastos pakuotės, o iš jo iškepti sausainukai bus tikra skonių bomba! Mažiau maistingi ingredientai čia pakeisti tokiomis alternatyvomis, kaip kokosų aliejus, avižos ir linų sėmenys. Nepamirškite prie stiklainio priklijuoti etiketės su ingredientų sąrašu ir kepimo instrukcijomis.

Kaip pasigaminti tuziną stiklainių šio mišinio, kad iš vieno stiklainio gautųsi tuzinas gardžių sausainių. Jums reikės:

6 puodelių kokosų cukraus
9 arbatinių šaukštelių sodos
2,25 puodelio maltų linų sėmenų
18 puodelių avižų
680 gramų tarkuoto šokolado

Gaminimo instrukcija

1. Pripildykite stiklainius produktais išvardinta tvarka, pradėdami nuo kokosų cukraus, kuris turi būti apačioje. Kiekvieną sluoksnį gerai suslėkite ir tik tada pilkite ant viršaus naują. Užsukite dangtelį.

2. Prie stiklainio priklijuokite etiketę su papildomais ingredientais ir kepimo instrukcija.

2. Aštrus pagardas

Tai bus puikus užkandis per vakarėlį. Šiame pagarde galima mirkyti kukurūzų traškučius.

Ingredientai:

Apie 230 dumplūnių
Apie 450 gramų pomidorų
Apie 230 gramų perpus perpjautų nuluptų svogūnų
4 česnako skiltelės
Apie 85 gramai aštrių pipirų be sėklų
1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus

Gaminimo instrukcija

1. Dumplūnes, pomidorus, svogūnus ir česnakus gerai paskurdinkite kokias 5–7 minutes, kad apanglėtų. Kuo labiau produktai apanglėja, tuo geresnis darosi jų skonis. Vėliau sudėkite visas daržoves į puodą ir virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

2. Atskiroje keptuvėje aliejuje pakepinkite aštriuosius pipirus. Kepkite maždaug 4 minutes ir dažnai pamaišykite, kol pasklis jų aromatas ir pipirai nustos ryškiai raudonos spalvos ir ims ruduoti. Tuomet sukrėskite pipirus prie daržovių. Galiausiai viską sutrinkite trintuvu iki norimos konsistencijos ir paskaninkite druska.

3. Palaukite kol pagardas atvės ir supilkite jį į nedidelius stiklainius. Šį aštrų padažą šaldytuve galima laikyti penkias dienas.

3. Aštrių prieskonių mišinys

Šis greitai pagaminamas prieskonių mišinys yra puiki dovana bet kuriam žmogui, kuris mėgsta gaminti. Jis idealiai tinka žuviai, kiaulienai, vištienai, jautienai ar skrudinamoms daržovėms gardinti.

Ingredientai:

Ketvirtis puodelio rūkytų paprikų miltelių
2 arbatiniai šaukšteliai aitriųjų pipirų miltelių
1 valdomasis šauktas kumino
Žiupsnelis Kajeno pipirų
3 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai granuliuoto cukraus
1 arbatinis šaukštelis jūros druskos
1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų

Gaminimo instrukcija

Visus prieskonius sumaišykite dideliame inde, o vėliau supilkite į sandariai uždaromą stiklainį ar skardinę.

4. Aviečių, apelsinų ir ispaninio šalavijo sėklų džemas

Šis džemas gaminamas su be galo maistingomis ispaninio šalavijo sėklomis, kurios organizmą papildo širdžiai naudingomis omega-3 rūgštimis ir ląsteliena. Jis puikiai tiks per pusryčius tepti ant skrebučio ar gardinti avižinę košę, taip pat prie pyrago ar ledų.

Kalėdinės dovanos

Ingredientai:

3 puodeliai šaldytų arba šviežių aviečių
Iš vieno apelsino išspaustų sulčių
Ketvirtis puodelio klevų sirupo arba medaus
3 valgomieji šauktai ispaninio šalavijo sėklų
2 arbatiniai šauktai apelsinų žievelių
Pusė arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Žiupsnelis cinamono
Žiupsnelis jūros druskos

Gaminimo instrukcija

Į vidutinio dydžio puodą supilkite avietes, apelsinų sultis ir klevų sirupą ir užvirkite. Įdėkite ispaninio šalavijo sėklas. Tada gerokai sumažinkite ugnį ir 15 minučių pavirkite, kol viskas sutirštės.

Išjunkite ugnį ir įdėkite vanilės ir cinamono. Išmaišykite it supilkite į stiklainį. Šaldytuve šį džemą galima laikyti kelias savaites.

Sąrašo tęsinys


5. Česnakais ir žolelėmis pagardintas alyvuogių aliejus

Taip pagardintu aliejumi galima skatinti makaronus, salotas arba skrudintą duoną.

Ingredientai:

250 gramų alyvuogių aliejaus
3–4 česnako skiltelės
Vienas valgomasis šaukštas nemaltų juodųjų pipirų
3–5 šakelės šviežio čiobrelio
Taip pat galima įberti raudonojo pipiro drožlių, rozmarino, apelsino žievelės ar aštriųjų pipirų.

6. Mišinys sriubai

Patys gamindami mišinį sriubai galėsite nuspręsti, kokius produktus vartoti, apsieiti su mažesniu druskos kiekiu ir sumažinti riebalų bei kalorijų dozę. Tai bus puiki dovana draugui ar kaimynui, kuriam tenka pamaitinti didelę šeimą. Sriuba yra puikus ir sveikas patiekalas, suvienijantis prie stalo sėdinčius žmones.

Kalėdinės dovanos

Dvylikai porcijų reikės:

Pusės puodelio skaldytų žirnių
Ketvirčio puodelio perlinių kruopų
Pusės puodelio džiovintų lęšių
Ketvirčio puodelio džiovintų maltų svogūnų
2 arbatinių šaukštelių itališko maltų žolelių mišinio
Pusės puodelio ilgagrūdžių baltųjų ryžių
Pusės puodelio smulkių makaronų

Gaminimo instrukcija

Supilkite visus produktus į skaidrų stiklainį sluoksniais. Tik makaronų kol kas neberkite: juos supilkite į atskirą maišelį ir uždėkite ant viršaus. Užsukite stiklainį ir papuoškite jį bei prikabinkite recepto kortelę, kaip pasigaminti sriubos (paprasčiausias variantas būtų supilti stiklainio turinį į išvirtą sultinį ir šiek tiek pavirti. Galima dar papildomai pridėti norimų ingredientų.

7. Mėtinis karšto šokolado mišinys

Tikrai neapsigausite kam nors padovanoję šį nuostabiai gardaus karšto šokolado mišinį. Jis taps tikra atgaiva, pavyzdžiui, streso iškamuotam kolegai.

Iš nurodytų produktų pavyks pagaminti tokį kiekį mišinio, kurio pakaks 12-ai karšto šokolado porcijų.

Ingredientai:

1 puodelis tirpių pieno miltelių
1 puodelis nesaldintos kakavos
1 puodelis granuliuoto baltojo cukraus
1 arbatini šaukštelis druskos
Trys ketvirtadaliai pusiau saldaus šokolado drožlių
Trys ketvirtadaliai suskaldytų mėtinių saldainių
5 dideli zefyrai (pasirinktinai)

8. Jūreiviškas padažas

Gardus jūreiviškas (marinara) padažas suteiks dieviško skonio bet kokiems makaronams. Tai yra klasikinis itališkas pomidorų padažas, tapsiantis tikrai puikia dovana draugams, kurie neturi laiko ilgai sukiotis virtuvėje.

Ingredientai:

4 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
Pusantro puodelio tarkuotų morkų
Pusantro puodelio pjaustytų svogūnų
2 valgomieji šauktai sumaltų česnakų
1 valdomasis šaukštas su kaupu itališkų prieskonių mišinio
1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų
2 skardinės nepjaustytų pomidorų
170 gramų pomidorų pastos
2 arbatiniai šaukšteliai granuliuoto cukraus

Gaminimo instrukcija

1. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame kepkite morkas, svogūnus ir česnakus nuolat maišydami, kol šie suminkštės. Įdėkite itališkų prieskonių ir juodųjų pipirų. Dar šiek tiek maišydami pakepkite apie 5 minutes.

2. Nupilkite pomidorus, bet skysčio neišpilkite. Supjaustykite pomidorus stambiais gabalais ir sumeskite į puodą prie keptų daržovių. Į likusį nuo pomidorų skystį įdėkite pomidorų pastą ir išmaišykite bei supilkite į puodą. Užvirinkite ir intensyviai maišykite. Pavirkite 3–4 minutes.

3. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite padažą pusantros valandos vis pamaišydami, kad neprisviltų. Galiausiai įdėkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.

9. Traškūs šokolado ir žemės riešutų skonio keksiukai

Šie burnoje tiesiog tirpstantys keksiukai šventiniu laikotarpiu tikrai palepins jums brangius žmones.

Iš šių ingredientų pagaminsite 20 keksiukų.

Ingredientai:

Apie 340 gramų pusiau saldaus arba kartaus tamsiojo šokolado drožlių

20 keksiukų formelių

1 valgomasis šaukštas nesūdyto sviesto

Trys ketvirtadaliai puodelio kreminio natūralaus žemės riešutų sviesto
Ketvirtis puodelio konditerinio cukraus
1 puodelis traškių ryžių dribsnių.

Gaminimo instrukcija

1. Sudėkite šokoladą į indą, tinkamą naudoti mikrobangų krosnelėje, ir dešimties sekundžių intervalais tirpdykite šokoladą vis pamaišydami, kol visas šokoladas ištirps. Atidėkite indą į šoną atvėsti, o vėliau šokolado masę sudėkite į didelį dubenį. Tuomet nedideliu kulinariniu teptuku gana storai ištepkite keksiukų formelių dugną ir tris ketvirtadalius sienelių nuo apačios link krašto. Likusį šokoladą atidėkite vėlesniam naudojimui.

Šokoladu išteptas formeles įdėkite į šaldytuvą mažiausiai dvidešimčiai minučių ar net kelių valandų laikotarpiui.

2. Kai formelių sienelės sukietės, pagaminkite žemės riešutų sviesto įdarą. Ištirpdykite sviestą prikaistuvyje ant vidutinės ugnies.

Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir viską išmaišykite mediniu šauktu, o vėliau įberkite konditerinio cukraus ir ryžių dribsnių. Viską maišykite, kol masė taps lipni. Leiskite jai atvėsti maždaug 10–15 minučių.

3. Išimkite keksiukų formeles iš šaldytuvo ir tris ketvirčius formelės užpildykite žemės riešutų sviesto įdaru. Jeigu likęs šokoladas sukietėjo, pašildykite jį mikrobangų krosnelėje kelis kartus po penkias sekundes. Tuomet ištirpusiu šokoladu padenkite įdarą, kad jis tarsi „uždarytu“ šokoladinį keksiuką. Keksiukus vėl sudėkite į šaldytuvą palikite mažiausiai dvidešimčiai minučių.

Sandariai uždarytame inde šaldytuve tokius keksiukus galime laikyti iki dviejų savaičių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)