Nors pirmąsias raukšleles galime pastebėti ir po trisdešimties, senėjimo požymiai standartiškai moterims pasireiškia sulaukus 50-mečio, vyrams 55-erių. Išsigąsti nereikia, pakoreguoti suglebusias vietas – įmanoma. Visgi, pasak „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Gedimino Samulėno, itin svarbu atkreipti dėmesį, kad veido pakėlimo operacija yra tinkama tik tada, kai pradeda ryškėti amžiniai pakitimai veide.

„Tai nėra jaunų žmonių operacija. Žinoma, pastebėjus pirmuosius požymius gali kreiptis ir kokių 35-40 metų moterys, bet esant tokio amžiaus retai kada tikslinga atlikti veido pakėlimo operaciją, nebent išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, kai oda suglebusi po didelio svorio netekimo arba senėjimas yra greitesnis procesas genetiškai“, – sakė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas G. Samulėnas.

Jaunatviška moteris

Pastebėjus amžinius pakitimus dažnai išbandomos ir kitos priemonės, pavyzdžiui, injekcijos, tačiau gydytojo G. Samulėno teigimu, tai visiškai skirtingi dalykai, nes botulinas yra vaistas, kuris paralyžiuoja raumenis, kad mimikos metu nesiformuotų tam tikros raukšlės, veido užpildai hialurono injekcijomis papildo veidą, bet jo nepakelia. Nors baiminamasi, kad veido pakėlimo operacija gali pakeisti bruožus – tinkamai operuojant to būti negali. Jei taikoma „Mini face lift“ versija, kurios atveju nėra atpalaiduojami tam tikri veido raiščiai ir veidas tempiamas į šoną, gali būti pasiektas nenatūralus efektas. Dėl šios priežasties geriau iš karto operuoti taikant sudėtingiausią, bet geriausią ir natūraliausią rezultatą užtikrinančią versiją –giliojo sluoksnio veido pakėlimą.

Suprantama, kad pacientai natūraliai domisi paprastesnėmis, pigesnėmis, saugesnėmis ir kitaip labiau viliojančiomis atjaunėjimo galimybėmis, tačiau prisiminkime, kad „skūpus moka dvigubai“, o veido chirurgijoje gal ir dešimteriopai. Jei savo praktikoje matau, jog pacientei tiktų paprastesni chirurginiai ar net nechirurginiai metodai – apie tai ir pasikalbame, pasiekti tikslus mažesnėmis pastangomis yra neabejotinai geresnė alternatyva“, – pažymėjo gydytojas G. Samulėnas.

Asociatyvioji nuotr.

Operacija – ne rožinė pasaka, bet nubraukia bent dešimtmetį

Veido sritis yra itin jautri, tad gydytojo G. Samulėno teigimu, svarbu nusiteikti, kad po operacijos bus tinimas, mėlynės, kurį laiką gali būti nesimetriška veido mimika, nors tai natūralu, tačiau iš pradžių gali kelti psichologinį diskomfortą, tad svarbu nusiteikti.

„Niekada į chirurgiją nereikėtų žiūrėti kaip į rožinę pasaką, nes gali kurį laiką mėlynių, nesimetriška veido mimika, nereikia bandyti to įpakuoti į saldainio popierėlį, tai rimta chirurgija. Pacientės po dviejų savaičių gali grįžti į darbus, jei tinimas ryškesnis – po mėnesio“, – pažymėjo gydytojas G. Samulėnas.

Operacija trunka 4–5 valandas, o galutiniai rezultatai vertinami po šešių mėnesių. Veido pakėlimo operacijos pjūvis atliekamas aplink ausį, pradedamas ties smilkiniu, palei plaukų liniją, tęsiasi už ausies, kyla į viršų, nusitęsia ties pakaušio plaukų linija. Atkeliama šiek tiek odos, tačiau operacijos tikslas nėra odos tempimas, baisi klaida vadinti šią operaciją veido ar odos tempimu, nes oda yra audinys, kuris nieko nelaiko. Tempiamas jungiamojo audinio sluoksnis, kuris yra visiškai nepaslankus ir atstatomas veido aukštis, kuriame jis buvo prieš 10–15 metų.

„Senti veidas nenustoja, bet po operacijos žmogus idealiais atvejais atjaunėja 15 m., standartiniu atveju – 10 m. ir tie metai nesugrįš. Kai žmogus bus tam tikro amžiaus jis visuomet atrodys dešimt metų jaunesnis, nes pakelti sluoksniai surandėja, žinoma, dar svarbu, kaip žmogus save prižiūri, kokia yra gyvensena“, – atkreipė dėmesį gydytojas G. Samulėnas.

Asociatyvioji nuotr.

Užkirsti kelią operacijai gali nerealūs lūkesčiai ar gretutinės ligos

Pasak gydytojo G. Samulėno, operacijos negalima atlikti, jeigu veide yra buvę giluminių veido operacijų, paciento sveikatai žalinga maždaug penkių valandų narkozė, yra gretutinių ligų – pavyzdžiui, diabetas, širdies, kraujo krešėjimo sutrikimai. Žinoma, neoperuojama ir tokiu atveju, jei paciento lūkesčiai yra nerealistiški, pavyzdžiui, atjaunėti 20 metų.

„Ruošiantis veido operacijai svarbu mesti rūkyti, koreguoti gretutines ligas, jei yra cukrinis diabetas – reikalinga cukraus kontrolė, likus savaitei prieš operaciją, jei yra vartojami kraują skystinantys vaistai, reikėtų koreguoti jų vartojimą, tam gali būti paskiriami specifiniai medikamentai, kad operuoti būtų operuoti saugu. Taip pat siūloma nevartoti per daug česnakų ir panašių produktų, imbiero, vitamino E, likus iki operacijos kelioms paroms negerti daug kavos. „Pagrindinis dalykas yra išsiaiškinti, ar operacija gali būti efektyvi individualiu atveju ir ar gali būti atlikta, atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę. Tokiu atveju operacija ir gijimo procesas bei rezultatai bus saugūs ir pateisins lūkesčius“, – pabrėžė gydytojas G. Samulėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)