Vitamino C bomba

Maždaug 250 g ananasų parūpins daugiau nei 100 procentų rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Kaip žinoma, šis vitaminas padeda palaikyti imunitetą, bet naudingas tik tuo. Kadangi yra antioksidantas, apsaugo ląsteles nuo ankstyvo senėjimo, vėžio ir širdies ligų.

Vitaminas C veikia ir mūsų taliją. Vienas mokslinis tyrimas atskleidė, kad sportuojantys žmonės, kuriems trūksta šio vitamino, sudegina 25 procentais mažiau kalorijų.

Per mažas vitamino C kiekis kraujyje taip pat siejamas su didesniu kūno riebalų kiekiu ir juosmens apimtimi.

Sveika oda

Ananasai turi daug mangano (250 g jo yra tiek, kad atstoja 75 procentus rekomenduojamos dienos normos). Šis mineralas, kaip ir vitaminas C, reikalingas kolagenui – baltymui, apsaugančiam odą nuo raukšlių ir suglebimo, – susidaryti.

Manganas irgi veikia kaip antioksidantas, taigi saugo odą nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio. Taigi vasara – pats tinkamiausias metas valgyti ananasus.

Geras virškinimas

Jeigu kada nors bandėte pasigaminti želės su šviežiu ananasu, turėjote galimybę įsitikinti, jog tai bergždžias reikalas – šis desertas nesustingsta. Taip yra dėl to, kad ananasuose esama ypatingo enzimo – tai yra fermento. Vadinamas bromelainu, jis skaido želatiną į aminorūgštis ir neleidžia sustingti. Dėl tos pačios priežasties ananasai labai dažnai naudojami marinamuose, nes suminkština mėsą.

Tačiau ši nuostabi vaisių savybė atsiskleidžia ne tik kulinarijoje. Jeigu valgysite ananasus su kitu maistu, jie padės virškinti baltymus ir sumažinti pilvo pūtimo, nevirškinimo, sunkumo skrandyje tikimybę.

Ananasuose esančios maistinės skaidulos taip pat pasirūpina, kad jūsų žarnynas funkcionuotų it pagal laikrodį, taigi apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

Naudinga žinoti

Ananasus galima valgyti šviežius, šaldytus ir konservuotus, dėti į vaisinius kokteilius ar salotas. Šviežias ananasas taip pat tinka kopūstų salotoms, ypač derančiomis su žuvies patiekalais, jo žiedus galima kepti grilyje.

Skaitykite daugiau „Sekundėje".