Čia išvardintas dvidešimties jus lėtai žudančių maisto produktų sąrašas. Stenkitės jų vengti arba vartokite jų kiek įmanoma mažiau. Kai kurie šių produktų gali didinti kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį, sukelti širdies ligas, diabetą, Alzheimerio ligą ar net vėžį. Jau nekalbant apie nutukimą ir nerimą bei depresiją.

1. Konservuotas pomidorų padažas

Konservuotas pomidorų padažas yra užmaskuotas žudikas. Tai yra paslėptas cukraus šaltinis ir jums tikrai niekada net neatėjo į galvą, kad konservuotas pomidorų padažas gali didinti nutukimo, diabeto, širdies ligų ir netgi dantų ėduonies riziką. Jeigu norite išvengti visų šių problemų, iš šviežių pomidorų patys pasigaminkite pomidorų padažą arba pereikite prie sutrintų pomidorų be pridėtinio cukraus ar druskos, tačiau su mėgstamais prieskoniais. Blogiausiu atveju rinkitės tą pomidorų padažą, kuriame mažiausiai cukraus ir natrio.

Pomidorų padažas

2. Sodos vanduo

Gazuoti gėrimai ar sodos vanduo yra vieni didžiausių priešų. Jie gali pakenkti viskam, pradedant oda ir cukraus kiekiu kraujyje, baigiant hormonų pusiausvyra ir nuotaika. Pamirškite rinkodarą ir etiketes, kurie tvirtina, kad tai sveikas produktas, kad jame yra maistinių medžiagų ir vitaminų. Viskas, kas juose yra – milžiniškas cukraus kiekis, maistiniai dažai ir konservantai. O ir gazuoti gėrimai be cukraus ne kuo geresni, nes juose yra kenksmingų dirbtinių saldiklių.

3. Cukrus

Jeigu mėgstate saldžiai, potraukį saldumui visada galima patenkinti kur kas sveikesniu būdu. Cukrus veikia kaip narkotikas ir ne tik pakels gliukozės lygį kraujyje ir virs riebalais, bet dar gali sukelti ir širdies ligas. Venkite cukraus visada, kai tik galite, nes taip sumažinsite diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ligų riziką. Verčiau mėgaukitės šviežiais vaisiais, o visuose receptuose vietoj cukraus naudokite medų.

4. Mėsos delikatesai

Tokie mėsos delikatesai kaip saliamis, kumpis, Bolonės dešra ir taip toliau, turi daug nitratų, natrio, konservantų ir priedų. Visos šios medžiagos gali padidinti vėžio, širdies ligų, diabeto ir net elgesio problemų bei mokymosi sunkumų riziką vaikams. Jeigu norite sumažinti neigiamą jų poveikį, rinkitės mėsos produktus iš vietinių mėsininkų, o ne iš prekybos centrų. Arba dar geriau, išmokite gyventi be šių produktų.

5. Augalinis aliejus

Augalinis aliejus yra neatsiejama mūsų virtuvės dalis ir mes net nesusimąstome apie jo naudą. Tačiau kai kurie šių aliejų spausti iš genetiškai modifikuotų augalų ir mes dar nežinome, koks šių produktų ilgalaikis poveikis. Negana to, augaliniuose aliejuose yra pavojingų transriebalų, kurie gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, vėžį ir Alzheimerio ligą. Tad visada skaitykite etiketes ir jeigu aliejus yra rafinuotas, nepirkite jo, nes jame esantys laisvieji radikalai skatina vėžines ląsteles, greitina senėjimo procesus ir kelia daugybę kitų problemų. Tad verčiau rinkitės sveikas alternatyvas, tokias kaip alyvuogių aliejus, kokosų aliejus ar avokadų aliejus.

6. Margarinas

Tai yra vienas nesveikiausių produktų jūsų racione. Tad atsisakykite jo! Margarinas yra tarsi labai bloga sviesto, pagaminto su hidrintais augaliniais aliejais, versija. Tai kur kas labiau nenatūralus produktas, negu jums atrodo. Tai absoliuti chemija. Tai transriebalai, kurie gali pakenkti jūsų širdžiai, kraujagyslėms ir cholesterolio lygiui. Jeigu norite sveikesnės alternatyvos, pereikite prie sviesto. Kitos sveikos alternatyvos yra alyvuogių aliejus ir avokadų aliejus, kurį galima tepti ant duonos.

Margarinas

7. Dešrainiai

Dešrainiai ir kiti panašūs rūkyti ir sūdyti mėsos gaminiai turi daug sveikatai kenksmingų konservantų. Atsakingos medicinos gydytojų komitetas dešrainių valgymo poveikį prilygino cigarečių rūkymo poveikiui. Jeigu ir tai jūsų dar neįtikino, turėtumėte žinoti, kad dešrainiuose yra daug natrio ir toksinų, kurie didina vėžio riziką. Jeigu vis tiek negalite atsispirti šiam maistui, bent jau pasirūpinkite, kad jame būtų naudojama tiesiogiai iš ūkininkų ar ekologinių mėsinių atkeliavusi mėsa.

8. Bulvių traškučiai

Visuose skrudintuose maisto produktuose yra pavojingos medžiagos, vadinamos akrilamidu. Bulvių traškučiai nėra išimtis. Akrilamidas didina gaubtinės žarnos vėžio, krūties vėžio, prostatos vėžio ir tiesiosios žarnos vėžio riziką. Taigi venkite bulvių traškučių arba namuose pasigaminkite sveikesnę, jų versiją. Ant supjaustytų bulvių užpilkite šiek tiek aliejaus, užberkite truputį druskos ir apkepkite juos orkaitėje.

9. Salotų užpilai buteliuose

Buteliuose parduodamuose salotų užpiluose gausu cukraus, dirbtinių dažų, taip pat juose yra daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo. Kai savo salotas užpilate šiuo mitybos prasme nenaudingu produktu, jo vertė tampa tokia pat, kaip bulvių traškučių ar dešrainio. Tad atsisakykite gatavų salotų užpilų ir pakeiskite juos citrinų sultimis, obuolių actu ar balzaminiu actu su trupučiu alyvuogių aliejaus. Toks salotų padažas bus tikrai sveikas.

10. Dirbtiniai saldikliai

Ne, jie nėra geriau nei cukrus. Tiesą sakant, jie dažnai yra blogesni. Dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, neotamas, acesulfamo kalis ir kt., gali turėti mažiau kalorijų, tačiau jie vistiek didina diabeto, aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir metabolinio sindromo riziką. Galbūt nepastebėjote, tačiau daugelis kramtomųjų gumų be cukraus savo sudėtyje turi aspartamo, kuris laikomas pavojingiausia medžiaga pasaulyje. Cukrus turi sveikų alternatyvų, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą ir agavų sirupą.

Sąrašo tęsinys

11. Alkoholis

Net jeigu kai kurie nesutinka su šia nuomone, tačiau turime pasakyti jums aiškiai: alkoholis sveikatai jokios naudos neduoda. Jis turi itin daug kalorijų, gali sukelti dehidrataciją, pakenkti kepenims, didinti svorį, sukelti depresiją ir tapti odos problemų priežastimi. Jau nekalbant apie visus tuos blogus sprendimus, kuriuos priimame jo veikiami. Tad jeigu norite pakenkti visoms organizmo sistemoms, pradedant smegenimis ir baigiant kepenimis bei oda, tikėkite rinkodara ir kasdien gerkite alkoholį. Priešingu atveju, venkite jo.

12. Balta duona ir rafinuoti miltai

Grūdai yra gerai, tiesa? Taigi duona turi būti geras produktas? Taip, jeigu tai nėra balta duona, pagaminta iš rafinuotų miltų. Iš baltų miltų pašalinamos maistingos skaidulos, mineralai, vitaminai, ir viskas, ką iš jų gaunate – grūdų atliekos, sumaišytos su cheminėmis medžiagomis, kad būtų išgauta graži balta spalva. Tačiau už viso to slypi svorio augimas, skydliaukės ir kitų organų pažeidimai. Tad visada rinkitės pilno grūdo miltus!

13. Pieno produktai

Taip, pienas yra pirmas maistas, kurį valgome atėję į šį pasaulį. Tačiau mamos pienas gerokai skiriasi nuo karvės pieno. Be to, su amžiumi dažnam išsivysto laktozės netolerancija. Pieno produktai siejami su prastu maistinių medžiagų įsisavinimu, migrena, artritu, vėžiu, alergijomis ir astma. Taigi, pamirškime visus tuos išmintingus rinkodaros triukus. Jei be pieno negalite, verčiau pereikite prie kokosų ar migdolų pieno, nes jų skonis puikus ir jie nežudys jūsų pamažu, kaip kad karvės pienas.

14. Kepsninėje kepta mėsa

Kepsninėje keptos mėsos kvapui sunku atsispirti, bet pabandyti tikrai verta. Šio proceso metu į mėsą patenkančios cheminės medžiagos siejamos su kasos vėžio ir krūties vėžio rizika. Jeigu negalite gyventi be taip paruoštos mėsos, bent jau stenkitės riboti jos vartojimą ir marinuodami ją įberkite rozmarino, suris sumažins kancerogenų kiekį.

15. Energetiniai batonėliai

Sportininkams energetiniai batonėliai gal ir būtini, nes jiems reikia greitai atstatyti energiją, tačiau jeigu jūs nesate vienas iš jų, stenkitės vengti šių kalorijų bombų. Energetiniuose batonėliuose daug cukraus (mes jau kalbėjome apie jo žalą aukščiau), daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo, taip pat gali būti transriebalų. Tad iš esmės tai yra saldainis, kuriame gausu kalorijų, cukraus ir dirbtinių ingredientų. Kitaip tariant, tai tiksinti bomba.

16. Greitas maistas

Žinoma, greitas maistas skanus, jis gana nebrangus, o svarbiausia – jo visur pilna. Pasiaiškinkime, kodėl jis toks skanus? Jame yra tie patys dalykai, kurie jus lėtai žudo: transriebalai, cukrus, druska, konservantai, įvairiausi priedai, dažai ir kitos cheminės medžiagos, kurios gerina išvaizdą ir skonį. Greitas maistas gali prisidėti prie diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, nuotaikos sutrikimų, svorio augimo, medžiagų apykaitos sutrikimų ir kt. rizikos. Tad mažų mažiausiai stenkitės sumažinti greito maisto vartojimą.

17. Kviečiai

Kviečiuose yra angliavandenių, kurie staiga ir stipriai padidina cukraus kiekį kraujyje. Tai paskatina insulino gamybą ir svorio augimą. Laikui bėgant jūsų kasa nuo to pavargs ir išsivystys atsparumas insulinui, o toliau – tiesus kelias į diabetą. Be to, aukštas cukraus kiekis skatina junginių, spartinančių senėjimo procesus ir odos raukšlėjimąsi, gamybą. Tad jeigu valgysite kviečius, sensite greičiau ir rizikuosite susirgti diabetu.

18. Pusryčių dribsniai

Pusryčiu dribsniai nėra toks nekaltas produktas, kaip gali atrodyti žvelgiant į jų spalvas ir dėžėje kartais aptinkamus žaislus. Juose daug cukraus, dirbtinių dažiklių, konservantų, genetiškai modifikuotų produktų, taip pat dažnai juose nebėra tų maistinių medžiagų, kurios buvo prieš jų gamybą. Tad verčiau rinkitės avižų dribsnius su trupučiu šviežių ar džiovintų vaisių. Skonis bus puikus, o ir sveikatai nekenkia.

19. Komercinės vaisių sultys

Netikėkite į akis krentančiais užrašais, kad jūsų nusižiūrėtame sulčių pakelyje – 100 procentų vaisių. Komercinėse vaisių sultyse dažnai yra pridėtinio cukraus, dažų ir konservantų, be to, pasterizavimo eigoje prarandama daug maistinių medžiagų. Tad geriausias sprendimas – susirasti patikimą vietinį sulčių barą arba gamintis vaisių sultis namuose. Geresnis pastarasis variantas. Pasimėgaukite procesu ir išbandykite naujus skonius. Dar geriau – valgykite neapdorotus vaisius.

20. Druska

Druska atlieka svarbų vaidmenį kraujo spaudimo reguliavime. Jeigu vartojate per daug druskos, pakils kraujo spaudimas ir padidės širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Visiškai druskos atsisakyti nereikia, nes organizmui ji būtina, tiesiog ribokite jos kiekį ir kontroliuokite natrio kiekį perdirbtuose maisto produktuose. Pakankamas ir saugus natrio kiekis – 3,75 gramo per dieną. Viskas virš 6 gramų kelia rimtą pavojų sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)