Tačiau būtent šaltasis metų periodas pėdoms padaro daugiausia žalos – kojos batuose dažnai suprakaituoja, sukaista, būna suspaustos. Nepakankamas rūpinimasis jomis gali sąlygoti odos išsausėjimą, trūkinėjimą, taip pat grybelinių infekcijų pavojų, rašoma pranešime spaudai. Ko derėtų nepamiršti?

Jei vargina gausus prakaitavimas

Pėdų prakaitavimas – tai ne vien nemalonaus kvapo problema. Tai tvirtina mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič. Pasak jos, nuolatinis prakaitavimas suminkština viršutinį odos sluoksnį, taip pažeidžiamas šios vientisumas, dėl to padidėja grybelinių susirgimų rizika.

Prakaitavimą mažina tinkama kojų priežiūra, kitaip tariant, pėdos turi būti švarios ir sausos, taip pat gelbsti specialūs dezodorantai kojoms, kremai, tepalai ar kitos priemonės nuo prakaitavimo. Pastarosios ypatingos tuo, kad savo sudėtyje turi antiseptinių bei antibakterinių medžiagų, tad apsaugo kojų odą bei nagus nuo galimų infekcijų“, – teigia K. Zacharevič.

Kojos ne taip prakaituos ir tinkamoje, patogioje avalynėje. Šioji turi būti lengva, šilta, kokybiška, pralaidi orui, ne per ankšta. Jei yra galimybė, darbe verta persimauti batus, mat šiltuose batuose šiltoje patalpoje kojos neišvengiamai prakaituos.

Žiemą pėdų oda taip pat gali išsausėti

Taip nutinka gana dažnai ir dėl vieno paprastos priežasties – nuolatinio kontakto su šiltais vilnoniais ar sintetiniais audiniais. Oda tuokiu atveju nekvėpuoja, tampa itin sausa, ima pleiskanoti bei šerpetoti.

„Pėdų išsausėjimas – tai pirmas žingsnis kitos rimtos problemos pernelyg didelio odos suragėjimo link, – teigia vaistininkė. – O suragėjusi oda lengvai trūkinėja. Įtrūkimai būna skausmingi, į juos gali „įsimesti“ papildoma infekcija“.

Norint išvengti kojų išsausėjimo, odą reikia reguliariai drėkinti ir minkštinti. Lengviausia tai daryti naudojant specialius minkštinamuosius kremus kojoms, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, ploninančių raginį odos sluoksnį.

Kaip atpažinti nagų grybelį?

Ši bėda pažeidžia nago plokštelę ar nago guolį, o ją sukelia kelios priežastys. „Labai svarbu žinoti, kad nagų grybelis itin mėgsta drėgmę ir šilumą. Tai užkrečiama liga, kuria dažniausiai užsikrečiama viešose pirtyse, baseinuose, sporto klubų dušuose ar persirengimo kabinose. Tad lankantis šiose vietose būtina dėvėti asmenines gumines šlepetes, stengtis nevaikščioti basam, o po maudynių kruopščiai nusausinti odą, ypač kojų tarpupirščius“, – pastebi K. Zacharevič.

Atpažinti įsisenėjusį grybelį gana nesunku. Kur kas sudėtingiau jį aptikti pačioje pradžioje, mat dažnai būna neaišku, kodėl pakito nagas – dėl grybelio ar dėl įvykusios kokios nors traumos, nepatogių batų ar kokios nors kitos ligos. „Jei nagą pažeidė grybelis, pirmiausia jis netenka blizgesio, vėliau ima storėti, jo paviršius tampa nelygus, pasikeičia nago spalva: nagas pagelsta, gali pasidaryti baltos, žalios ar netgi juodos spalvos. Pakisti gali visas nagas arba tik jo dalis. Kartais nagas kaip tik išplonėja, pasidaro trapus, pradeda lūžinėti, – pasakoja K. Zacharevič. – Jei bėda negydoma, oda aplink nagą ilgainiui taip pat pažeidžiama: parausta, tampa skausminga“.

Vaistininkė atkreipia dėmesį, jog norint išvengti grybelio, kojas reikia kaip įmanoma labiau saugoti nuo prakaitavimo. Pėdas būtina kuo dažniau plauti, o nuplovus gerai nusausinti, taip pat svarbu reguliariai kirpti nagus, neapvalinti jų kampų. „Nagų grybelis tiek vizualiai, tiek fiziškai nemaloni liga, mat įsisenėjęs jis sukelia nepatogumą, skausmą, įvairias nago deformacijas. Būtina reguliariai apžiūrėti nagus, o pastebėjus kokius nors pakitimus, kreiptis į gydytoją, kuris atlikęs tyrimus patikslins diagnozę ir parinks tinkamą gydymą. Nagų grybelį galima išgydyti ir gana nesunkiai, ypač jei bėda pastebima anksti. Nago išvaizda tokiu atveju atsistato gana greitai“, – patikina vaistininkė.

Atgaiva pavargusioms kojoms

Anot vaistininkės K. Zacharevič, pėdų masažas – puiki kojų nuovargį pašalinanti ir kraujotaką gerinanti priemonė.

„Masažuokite sukamaisiais judesiais, pradėkite nuo pirštų galiukų ir kilkite aukštyn. Jei kojos ypač pavargusios, šiek tiek pagulėkite jas pakėlę į viršų. Nuovargį pašalinti padės ir šaltas ar kontrastingas vanduo, taip pat specialios vonelės su eteriniais aliejais, žolelėmis. Pavyzdžiui, mėtos atgaivins pavargusias kojas, panaikins nemalonų kvapą.

Pušų spygliai gydo nedideles žaizdeles, turi dezinfekuojamųjų savybių. Rožių žiedlapiai maitina ir stiprina odą. Citrinos kojų odą suminkština ir išbalina. Ramunėlės ramina odos sudirgimą, mažina kojų nuovargį, turi antiseptinių savybių. O štai levandos nuramina patinusias kojas, mažina odelių apie nagus paraudimą“, – naudingais patarimais pasidalijo „Camelia“ vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)