Normalus, o gal per žemas?

Įprastai mūsų kraujo spaudimas turėtų siekti 120/80 mmHg, o žemas kraujo spaudimas arba hipotonija nustatoma tada, kai spaudimo matuoklis rodo mažiau nei 90/60 mmHg. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad spaudimas priklauso ir nuo asmens amžiaus, fizinės būklės, turimų ligų, tad šie rodikliai nėra absoliutūs ir gali skirtis. Jeigu žmogaus kraujo spaudimas visada žemas ir jis to nejaučia, nėra ko nerimauti, rašoma BENU vaistinės tinklarašytyje.

Paprastai paros bėgyje spaudimas kinta nuolatos, tai nukrenta, pvz. miego metu, tai pakyla pabudus, dėl fizinės veiklos, patiriamo streso, išgąsčio ar kitų stiprių emocijų. Mūsų kūnas yra prisitaikęs prie nuolatinių kraujospūdžio svyravimų ir po kurio laiko natūraliai kraujo spaudimą atstato į normalų.

Žemo kraujo spaudimo požymiai

Esant žemam kraujo spaudimui (hipotonijai) mūsų organizmas siunčia tam tikrus signalus, dažniausi yra šie:

  • Galvos svaigimas
  • Nuovargis
  • Negebėjimas susikoncentruoti
  • Neryškus regėjimas, mirguliavimas akyse
  • Išblyškusi oda
  • Alpimas
  • Šaltos galūnės
  • Pykinimas, šleikštulys
  • Dusulys

Pirma pagalba

Hipotonija nėra gydoma vaistais, tad norint pakelti kraujo spaudimą, reikia imtis kitų priemonių. Jeigu kraujospūdžio sumažėjimas pasireikštų apalpimu, pavyzdžiui, dėl ilgo stovėjimo, tokį žmogų reikėtų paguldyti ir pakelti aukščiau kojas, duoti atsigerti skysčių. Jeigu yra poreikis, galima gerti elektrolitų tirpalus, kuriuose yra reikalingų druskų ir gliukozės, jie parduodami vaistinėse be recepto. Jeigu asmuo jaučia silpnumą, galvos svaigimą, nuovargį, padės kavos ar stiprios žaliosios arbatos puodelis. Taip pat, juodasis šokoladas, sauja sūdytų riešutų, lašiša ar paprastas vandens ir druskos tirpalas. Kuomet žemas kraujo spaudimas nuolatinis jūsų palydovas, gerai savijautai ir energijai palaikyti rekomenduojama vartoti eleuterokoko, ženšenio, guaranos turinčius preparatus, kurių rasite vaistinėse įvairiose formose.

Tačiau, jeigu požymiai kartojasi nuolatos, atkreipkite dėmesį, galbūt jūs per mažai miegate, nepailsite, laikotės dietų, valgote nereguliariai ir nesveiką maistą. Galbūt jūsų organizmas jums sako, kad trūksta geležies ir jūs sergate mažakraujyste. Tokiu atveju, pravartu atlikti kraujo tyrimus, ypač, kai įprastai spaudimas buvo normalus.

Hipotonijos pavojai

Kartu su krauju mūsų organizme yra pernešamas deguonis, gliukozė ir maistinės medžiagos, kurios būtinos normaliam organizmo funkcionavimui, o negavus šių medžiagų smegenyse žūsta neuronai ir šie pokyčiai gali būti negrįžtami. Dėl žemo kraujospūdžio sutrinka visų gyvybiškai svarbių organų veikla: smegenų, inkstų, plaučių ar širdies.

Žemas kraujo spaudimas pavojingas tada, kai jis krinta staiga ir dėl tam tikrų ūmių priežasčių. Pavyzdžiui, jeigu sergant infekcine liga, karščiuojant jums staiga nukrito kraujo spaudimas – galima įtarti kraujo užkrėtimą arba kitaip sepsį. Po traumos, jei įvyksta vidinis kraujavimas, spaudimas taip pat nukrenta. Taip pat ir įgėlus bitei, dėl anafilaksinės reakcijos į alergeną, be įprastų įgėlimų simptomų, gali svaigti galva, padažnėti širdies pulsas, pažemėti spaudimas. Tokiais atvejais yra svarbu kuo greičiau kreiptis į gydymo įstaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją