Jai atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas. 

Kepenys tampa „riebios” todėl, kad jos gamina daugiau riebalų nei organizmui reikia, ir riebalai pradeda kauptis kepenyse. Kepenų suriebėjimas yra pasekmė, todėl reikia rasti priežastį ir ją sumažinti, kad kepenų susirgimas neprogresuotų į cirozę ar kepenų vėžį. 

Jei kepenys riebėja dėl cukrinio diabeto - koreguoti gliukozės kiekį kraujuje. Jei tai susiję su dideliu riebalų vartojimu, rekomenduojame jį sumažinti atsižvelgiant į fizinį krūvį. Jei kartu yra virusinė infekcija - reikia gydyti ir eliminuoti virusus. Jei žmogus vartoja daug alkoholio - mažinti toksinį jo poveikį. Kepenys sugeba atsikurti, regeneruotis: nebeveikiant toksinėms medžiagoms, jos laikui bėgant sugeba viską kompensuoti. 

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas
Pagrindinė tulžies pūslės funkcija yra kaupti kepenų gaminamą tulžį, kuri patenka į dvylikapirštę žarną tuomet, kai mes valgome, ir padeda virškinti riebalus. Ją pašalinus, tulžis neturi kur kauptis ir išteka į dvylikapirštę. Labai svarbu mityba tokiu atveju. Valgyti reikia mažais kiekiais, tačiau dažnai. Valgykite daug daržovių ir vaisių. Labai svarbu vengti riebaus maisto. Ypač kenksmingi gyvuliniai riebalai, riebaluose keptas maistas. 

Galima suvartoti nedaug augalinio aliejaus (tačiau jį reikia pilti ant salotų, o ne jame kepti). Geriausia valgyti liesą mėsą – jautieną, paukštieną, žvėrieną, tačiau ne keptą ir ne rūkytą. Tinka ir žuvis, tačiau jos taip pat nederėtų kepti riebaluose. Venkite saldumynų, mielinių ir riebių kepinių. Vietoj jų tinka juoda grūdėta duona, košės, makaronai.  Pieno produktai taip pat turėtų būti liesi – jogurtai, liesa varškė, liesas sūris. Reikėtų vengti riebios grietinės, sviesto ir kitų riebių produktų. 

Venkite labai šalto, labai karšto, aštraus ir sunkaus maisto. Venkite alkoholio, sirupų, nepiktnaudžiaukite kava, saldžiais gėrimais. Gerai kepenų funkcijai labai svarbus ir pakankamas antioksidantų kiekis (selenas, cinkas, vitaminai C ir E), esencialiniai fosfolipidai (vitaminas F). Esant lėtinėms kepenų ligoms labai pagausėja laisvųjų radikalų gamyba, o antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. 

Kepenims svarbios ir kai kurios amino rūgštys bei jų dariniai. Kepenys yra pagrindinė gliutationo saugykla, jo pritrūkus, gali sutrikti kepenų veikla. Gliutationo atsargos senka su amžiumi, o taip pat dėl prastos mitybos, badavimo ir daugelio vaistų vartojimo. Gliutationo sintezę palaiko N-acetilcisteinas, ši medžiaga taip pat palaiko ir kepenų detoksikaciją. Galima pavartoti preparatų su kliaulpiene, artišoku, preparatų, kurių sudėtyje yra L-ornitino-L-aspartatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją