Sveikatai ir gerai savijautai palaikyti svarbūs 12 mineralų, tačiau dalies jų, pvz., natrio, trūkumu dažniausiai nesiskundžiame. BENU vaistininkė Audronė Ziemelytė apžvelgia 3 mineralus, kurie šaltuoju metu gali padėti apsisaugoti nuo virusinių ligų, rašoma pranešime spaudai.

„Mineralai turi didelę reikšmę mūsų sveikatai – jie dalyvauja praktiškai visose organizmo funkcijose, padeda užtikrinti sklandžią visų organų veiklą. Mineralų kaip ir vitaminų trūkumą pajuntame ne iškart, tad ignoruoti pasirodžiusių jų trūkumo simptomų nereikėtų – tai jau organizmo siunčiamas pagalbos signalas. Jeigu jį ignoruosime, galime susidurti ir su rimtais sveikatos sutrikimais“, - mineralų svarbą aiškina vaistininkė.

Pagrindinis mineralų šaltinis – įvairūs maisto produktai. Tam, kad užtikrintume pakankamą kiekį visų mineralų, mityba išties turi būti subalansuota. Mūsų racione, be daržovių, turi būti pakankamai grūdinių kultūrų, žuvies, riešutų ir sėklų bei mėsos.

BENU vaistininkė apžvelgia 3 imuninei sistemai svarbius mineralus ir supažindina su jų trūkumo požymiais bei svarbiausiais šių mineralų šaltiniais.

„Imuninės sistemos stiprinimas yra pirmasis žingsnis, šaltuoju metų laiku rūpinantis savo ir savo šeimos sveikata“, - sako vaistininkė.

Cinkas

Vienas svarbiausių mikroelementų imuninei sistemai palaikyti ir kovai su infekcijomis. Jis taip pat reikalingas baltymų, fermentų sintezei, žaizdų gijimui, dantų ir kaulų formavimuisi, geram regėjimui palaikyti bei reprodukcinei sistemai. Cinkas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, tad saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio.

„Jeigu dažniau nei įprastai sergate virusinėmis infekcijomis, peršalimu, tai gali būti vienas iš požymių, kad organizmui trūksta cinko. Šaltuoju metu svarbu užtikrinti pakankamas šio mineralo atsargas – tai padės sustiprinti organizmo atsparumą ligoms. Apie cinko trūkumą organizmas informuoja sumažėjusiu apetitu, viduriavimu, nuovargiu, susilpnėjusiais skonio ir uoslės receptoriais, slenkančiais plaukais, suprastėjusia atmintimi, trupančiais nagais, negyjančiomis žaizdomis. Kitas svarbus aspektas – dėl cinko trūkumo gali nepavykti pastoti, nes būtent šis mineralas vyrų organizme dalyvauja testosterono sintezėje ir yra svarbus spermatogenezei“, - sako vaistininkė.

Cinko paros norma yra 10 mg, nėščioms moterims – 12 mg, žindančioms - 14 mg. Jo atsargas papildysite valgydami įvairius riešutus (kedro, žemės, anakardžių, migdolų), ankštinius augalus (lęšius, avinžirnius, pupeles), sėklas (kanapių, moliūgų, sezamų), pieno produktus, kiaušinius, raudoną mėsą, paukštieną, austres, laukinius ryžius, juodąjį šokoladą.

Geležis

Norint turėti geležinę sveikatą, reikėtų pasirūpinti, kad kraujyje netrūktų geležies. Šis mineralas, kaip ir cinkas, didina atsparumą ligoms. Kai trūksta geležies, vystosi mažakraujystė, dėl to sutrinka visos organizmo funkcijos. Geležis įeina į hemoglobino sudėtį, kuris yra raudonųjų kraujo kūnelių dalis, atsakinga už organizmo aprūpinimą deguonimi.

„Sumažėjęs atsparumas ligoms, nuovargis, oro trūkumas, fizinio pajėgumo sumažėjimas, sausos ir skilinėjančios lūpos, pabalusi oda ir gleivinės - geležies trūkumo ženklai. Kad trūksta geležies, parodo ir kraujo tyrimas – sumažėjęs hemoglobino kiekis. Trūkstant šio mikroelemento, dažniausiai skiriami geležies preparatai, kuriuos geriausia vartoti kartu su vitaminu C. Šis vitaminas padės geriau įsisavinti geležį“, - sako A. Ziemelytė.

Geležies paros norma, jei esame sveiki, yra 10 - 15 mg, priklausomai nuo amžiaus ir lyties. Moterims reprodukciniame amžiuje būtina suvartoti 15 mg. Geležies gauname iš jautienos, žvėrienos ir kitos raudonos mėsos, kepenėlių, lapinių daržovių, pvz., špinatų, ankštinių augalų (pupelių, lęšių), kalakutienos, brokolių, burokėlių, pomidorų, tofu, jūros gėrybių, kiaušinių trynių, grikių, žemuogių, juodųjų serbentų, spanguolių, mėlynių ir daugelio kitų produktų.

Selenas

Dar vienas mineralas, stiprinantis imuninę sistemą. Naudojamas kartu su vitaminu E, selenas yra vienas galingiausių antioksidantų, o dėl savo priešuždegiminių savybių, padedančių kovoje su infekcija, selenas gali apsaugoti nuo virusinių ligų. Šis mineralas taip pat padeda išsaugoti sveiką širdį, vėžiniai susirgimai siejami ir su seleno trūkumu.

„Moterims selenas aktualus, nes stabdo senėjimo procesus, padeda išsaugoti sveikus ir gražius plaukus bei nagus“, - seleno naudą pristato BENU vaistininkė.

Rekomenduojama seleno paros norma suaugusiajam – 50 - 60 mikrogramų, priklausomai nuo lyties. Nėščios ir žindančios moterys, vyrai seleno privalo gauti daugiau. Natūralus seleno šaltinis yra dirvožemis, todėl nuo dirvožemio kokybės priklauso, ar gyvuliniuose bei augaliniuose maisto produktuose bus pakankamai šio mikroelemento. Seleno gausime, valgydami gyvulių kepenis, raudoną mėsą, pieno produktus ir kiaušinius, taip pat įvairius grūdus, riešutus, saulėgrąžas, mieles. Seleno yra ir jūros gėrybėse (austrėse, moliuskuose, omaruose) bei gausu tokiose žuvyse, kaip tunas, ungurys, lašiša, karšis, lydeka.

„Organizmas bus geriau pasiruošęs kovoti su ligomis, jeigu visos sistemos ir organai funkcionuos darniai. Bet kokie sveikatos sutrikimai silpnina ir mūsų atsparumą žiemą siaučiantiems virusams, todėl svarbu užtikrinti, kad organizme netrūktų ir likusių 9 mikroelementų: kalcio, magnio, jodo, vario, mangano, kalio, fluoro, molibdeno ir fosforo. Rekomenduoju su vaistininku pasitarti, kaip pagerinti mineralų įsisavinimą“, - pataria A. Ziemelytė.

Paprasčiausias ir žiemą aktualus pavyzdys – kalcio ir vitamino D draugystė. Dauguma gyventojų susiduria su imuninei sistemai svarbaus vitamino D trūkumu, o šis vitaminas ne tik stiprina atsparumą ligoms, gerina nuotaiką, stiprina kaulus, bet ir padeda geriau įsisavinti kalcį. Tad tai puikus tandemas šaltuoju metų laiku, kai reikia ir stipraus imuniteto, ir tvirtų kaulų – juk artėja slidinėjimo sezonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją