BENU vaistininkė dalinasi patarimais, kaip teisingai stiprinti organizmą, kad jis įgytų atsparumą nepageidaujamiems virusams, rašoma pranešime spaudai.

Su maistu ar maisto papildais gaunami vitaminai ne visada gali turėti pageidaujamą efektą. Ir priežasčių gali būti daug: neretai tam įtaką daro žalingi įpročiai, kokybiško poilsio stoka, taip pat neteisingas tam tikrų maisto produktų derinimas.

Vaistininkė A. Ziemelytė primena, kad imunitetą stiprinti padeda vitaminai C, A, E, D, B6, taip pat selenas ir cinkas. Pastebima, kad tie, kurie turi žemą hemoglobino lygį kraujyje, yra imlesni infekcijoms. Tokiems žmonėms labai svarbūs vitaminas B12, folio rūgštis, geležis.

Tačiau šių vitaminų įsisavinimui ypač trukdo alkoholio vartojimas, kava, arbatoje esantys taninai, todėl maisto papildų užsigerti šiais skysčiais yra nerekomenduojama. Per didelis cukraus ir jo produktų vartojimas itin slopina vitamino C įsisavinimą.

Nederėtų pamiršti ir tokio žalingo įpročio kaip rūkymas, taip pat sėslaus gyvenimo būdo arba nuolatos patiriamo didelio streso – tai ne tik blogina naudingųjų medžiagų patekimą į ląsteles, bet ir bendrą savijautą bei organizmo būklę. Kartais tam tikri vaistai, tokie kaip antibiotikai, ciprofloksacinas ar norfloksacinas, blokuoja vitaminų ar mineralų įsisavinimą. Jie paprastai trukdo kalcio, magnio, geležies ir cinko įsisavinimui.

„Diuretikai pašalina ne tik kalį, magnį, bet ir cinką, greičiau eliminuoja iš organizmo vandenyje tirpius vitaminus, t.y. visus B grupės vitaminus ir vitaminą C, tad kartu su diuretikais ryte nevartokite šių papildų. Protonų siurblio inhibitoriai, kaip omeprazolas, pantoprazolas, slopina vitamino B12 įsisavinimą, kas gali būti anemijos priežastimi. O jei šie vaistai vartojami ilgą laiką, pastebėta, kad slopina kalcio, magnio, geležies, cinko ir vitamino D įsisavinimą. Hormoniniai kontraceptikai slopina vitaminų B6 ir B12 įsisavinimą“, – vitaminų „priešus” vardija vaistininkė.

Vitaminui C – apelsinų sultys, vitaminams A, E ir D - riebalai

Geriausiai vitaminai ir mineralai paprastai yra įsisavinami iš natūralių šaltinių. Kad ir kaip būtų, ne visada iš maisto pavyksta surinkti reikiamą naudingų medžiagų paros normą, ypač kai nėra reguliariai bei taisyklingai maitinamasi. O tam tikrais atvejais patariama vartoti ir didesnes vitaminų ir mineralų dozes. Pavyzdžiui, sergant rekomenduojama vartoti didesnes vitamino C dozes, iki 1000mg per parą, tačiau sergantis žmogus ne visada pasižymi dideliu apetitu.

Tokiu atveju galima vartoti ištirpintą vandenyje šnypščiąją tabletę arba pailginto veikimo vitaminą C. Anot specialistės, šį vitaminą organizmas geriau įsisavintų kartu su bioflavanoidais – tai augaluose randamų junginių grupė. Taip pat ji pataria rinktis produktus su acerola arba dar kitaip vadinama malpigija, erškėčių milteliais, greipfruto sėklų ekstraktu.

„Pastarąjį reikėtų vartoti atsargiai asmenims, naudojantiems tam tikrus vaistus, nes jis gali pakeisti jų veikimą. Todėl prieš vartojimą rekomenduojama atidžiai perskaityti informacinį lapelį, pasitarti su vaistininku. Norint pagerinti vitamino C įsisavinimą, patariama jį užsigerti apelsinų, morkų, obuolių arba spanguolių sultimis“, – pataria A. Ziemelytė.

Vitaminai A, E ir D yra riebaluose tirpūs vitaminai, tad jų nerekomenduojama vartoti tuščiu skrandžiu. Šių vitaminų formos turi būti aliejinės kapsulės arba aliejiniai lašiukai. Veganams, netoleruojantiems želatinos, ir vaikams labiau tiks lašiukai ar kramtomos tabletės, tačiau pastarosios turėtų būti vartojamos su riebalų turinčiu maistu. Visi šie svarbūs vitaminai yra žuvies taukuose ir jų taip pat galima rasti pačiose įvairiausiose formose.

„Visuomet rekomenduoju rinktis skystus žuvų taukus, nes juose yra reikalingas kiekis ir omega 3 rūgščių, ir vitaminų. Tačiau ne visada vaikams ir suaugusiems malonu juos nuryti arba kai kurie pacientai yra užmaršūs ir nespėja buteliuko suvartoti per 2-3 mėnesius. Tokiu atveju, renkantis kapsulines formas, reikėtų atidžiau panagrinėti jų sudėtį “, – teigia vaistininkė.

Vitaminų formos – taip pat labai svarbus veiksnys

Cinko preparatų nerekomenduojama vartoti su geležies papildais. Jų galima rasti tablečių arba miltelių pavidalu vienoje formoje su kalciu bei magniu. Jei pastarieji mineralai nėra reikalingi, rekomenduojame po valgio vartoti gryną cinką, siekiant sumažinti dirginantį poveikį skrandžiui. Miltelių pavidalu labiau patiks tiems žmonėms, kurie nori gauti tik gryną medžiagą be gamyboje naudojamų papildomų pagalbinių medžiagų, taip pat jie pradeda greičiau įsisavinti organizme, lyginant su tabletėmis.

„Skystos, kramtomos vitaminų ir mineralų formos yra sukurtos tam, kad palengvintų nurijimą. Yra nemažai pacientų, kurie negali nuryti tablečių ir kapsulių dėl jų dydžio ar fiziologinių sutrikimų. Saldžios vitaminų formos yra patrauklios vaikams, nes primena saldainius ir kai kuriais atvejais paslepia natūralų medžiagų kartumą. Kad ir kaip būtų, taip yra suvartojamas papildomas cukraus kiekis ir netiks diabetu sergantiems pacientams. Kalbant apie sirupus, juose taip pat yra įdėta konservantų, dažiklių, kas ne visiems yra priimtina. Būtent dėl visų šių priežasčių yra tiek daug vitaminų formų, kad kiekvienas turėtų galimybę išsirinkti sau tinkamiausią“, – maisto papildų formas apibendrina vaistininkė.

Labiausiai imunitetą stiprina viskas kartu – sveika ir subalansuota mityba, judėjimas, stresinių situacijų ir alkoholio vengimas, geras miegas, grūdinimasis po kontrastiniu dušu ir rankų plovimas, o peršalimo sezonu – papildomas vitaminų ir mineralų vartojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)