Nors vyresnio amžiaus moterys tai jau supranta ir pradeda vis daugiau rūpintis savo oda, nereikėtų pamiršti, kad priežiūros priemones reikėtų pasirinkti, atsižvelgiant į savo amžių. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ingrida Dovidavičienė pranešime spaudai dalijasi patarimais, kaip rūpintis brandžia oda.

Kokia yra brandi oda?

Dažniausiai yra išskiriami keturi pagrindiniai odos tipai pagal amžių ir odos būklę. Vaikų, paauglių, jauna ir brandi oda.

Pagrindiniais brandžios odos požymiai gali pasireikšti sumažėjusiu drėkinamuoju faktoriumi, išsiplėtusiomis poromis, gali atsirasti polinkis į odos sausėjimą, kuris lemia sulėtėjusį dalelių atsinaujinimą.

Kalbant apie brandžią odą, ja tenka rūpintis sulaukus 40 ir daugiau metų, kai organizmo hormonų balansas ima sparčiai kisti.

„Pereinamasis laikotarpis moterims dažniausiai būna tarp 30-50 metų, kai oda vis dar gali būti priskiriama prie jaunos, tačiau neretai dėl prastos odos būklės krypsta į brandesnės odos tipą“, – žiniomis dalijasi vaistininkė.

Svarbus miego ir mitybos režimas

„Vyresniame amžiuje moterys turėtų atidžiau stebėti savo miego ritmą ir kasdienį maisto racioną, gerti daug skysčių. Brandesnės odos savininkėms reikalinga didesnė odos priežiūra, reikėtų atsisakyti žalingų įpročių, alkoholinių gėrimų bei nemigo naktų. Norint apsisaugoti nuo odos senėjimo, moterims pirmiausia patariame pasirūpinti teisingais įpročiais ir rinktis kokybiškas veido priežiūros priemones“, – teigia Ingrida Dovidavičienė.

Vaistininkė ekspertė pasakoja, kad oda besirūpinančios brandesnio amžiaus moterys turėtų labiau prižiūrėti savo mitybą ir į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, riešutų ir žuvies produktų.

Žuvyje esantis cinkas yra nepakeičiamas odos atsinaujinimo procese: jis padeda drėkinti odą ir išsaugo jos lygumą.

Daržovėse esančios naudingosios medžiagos dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procesuose ir padeda apsisaugoti nuo uždegimų. Riešutuose esantis vitaminas E kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie palaiko drėgmės balansą ir odos stangrumą.

Odą drėkinkite natūraliais aliejais

Paskutiniu metu galima įsigyti įvairių kremų ir losjonų, tačiau nevertėtų nuvertinti ir natūralių produktų, kurie ne tik yra tinkami, bet tuo pat metu ir naudingi vyresnio amžiaus moters odos priežiūrai.

Pavyzdžiui, Makadamijos aliejus yra vienas žinomiausių aliejų, naudojamų kosmetikos gamybai. Šis aliejus yra riebus ir lėtai įsigeriantis, tačiau puikiai sudrėkins ir apsaugos nuo padidėjusio jautrumo.

„Didžiausią Makadamijos aliejaus naudą pajaus moterys, kurios skundžiasi išsausėjusia ir pavargusia oda. Jis puikiai suminkština odą, taip pat jame veikia ir senėjimo procesus lėtinantys elementai. Makadamijos aliejaus sudėtyje yra itin gausu maistingų medžiagų – kalcio, fosforo, B ir E vitaminų“, – pasakoja Ingrida Dovidavičienė.

Dar vienas natūralus produktas – avokadų aliejus. Šis yra praturtintas antioksidantais bei drėkinančiomis savybėmis. Avokadų aliejuje yra itin svarbių odos priežiūrai A, D ir E vitaminų, kurie puikiai tinka sausai ir brandžiai odai. „Camelia“ vaistinių tinklo specialistė teigia, kad avokadų aliejus skatina kolageno gamybą, kurio kiekis su amžiumi ima mažėti, todėl aliejus lėtina senėjimo procesus ir padeda odai atsinaujinti.

Odos priežiūrai svarbūs vitaminai ir mineralai

Norint tinkamai pasirūpinti brandžia veido oda, būtina įsitikinti, kad gaunate pakankamai vitaminų A, C ir E. Naudojamos priemonės turi būti praturtintos folio rūgšties, cinko, vitamino D, papildomai odos priežiūrai galima vartoti žuvų taukus.

Moterys, kurios nori išsaugoti reikalingus riebalus, padedančius apsaugoti organizmą nuo infekcijų, turi atkreipti daugiau dėmesio į vitaminą A. Tuo metu vitaminas C yra nepakeičiamas odos struktūrai, nes jis būtinas tinkamam kolagenui formuotis, taip pat jis kovoja su priešlaikiniu senėjimu. Geriausi vitaminų A ir C šaltiniai – vaisiai ir daržovės.

„Vyresnėms moterims, norinčioms skirti daugiau dėmesio savo odai, dažnai rekomenduojame cinko turinčius preparatus, nes jis dalyvauja atsinaujinant odai, audiniams. B grupės vitaminų – ypač Biotino trūkumas gali silpninti organizmą, spartinti infekcijas, jis būtinas normaliai odos funkcijai palaikyti“, – teigia ekspertė.

Kaip elgtis keičiantis metų laikams?

Brandi oda neretai būna suplonėjusi, jautresnė oro pokyčiams, todėl ja reikia intensyviau rūpintis, pakankamai drėkinti, besikeičiant metų laikams.

Brandesnės odos savininkėms vaistinės darbuotoja pataria vengti chloro, didelio šalčio ir saulės spindulių.

Nuo šalčio ar saulės patariama apsisaugoti tam skirtais kremas. Svarbu, kad jie ne tik apsaugotų, bet ir drėkintų odą. Dėl didesnio odos pažeidžiamumo būnant lauke ar keliaujant, patariama kremu ar losjonu veidą tepti keletą kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)