Kaip mažiausiomis finansinėmis sąnaudomis sustiprinti, paruošti organizmą rudeniui ir žiemai? Pranešime spaudai pateikiame naudingus patarimus, kuriais pasidalijo Žydrūnė Muzikevičiūtė, mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė.

„Specialistai žino daugybę organizmo stiprinimo būdų, galinčių padėti ne tik apsisaugoti nuo ligų, bet ir jaustis žvaliai, energingai. Šie būdai – įvairūs, tačiau nesudėtingi: pradedant miegu bei geru poilsiu, baigiant dažnesniu juoku ir raciono praplėtimu rudens gėrybėmis“, – teigė Ž. Muzikevičiūtė.

1. Gerai išsimiegokite

Daugybės tyrimų įrodyta, kad miego nepriteklius silpnina imuninę sistemą ir organizmo pajėgumą susidoroti su įvairiomis infekcijomis. Pastovus miego nepriteklius netgi trumpina žmogaus gyvenimo laiką. Remiantis rugpjūčio mėnesio JAV žurnale „Sleep“ publikuoto tyrimo duomenimis, pakankamai neišsimiegantys žmonės kur kas dažniau suserga peršalimo ligomis. Tad jei norite sustiprinti organizmą, geras nakties miegas yra esminis veiksnys. Optimaliausia miegoti 8 valandas per parą, o jei Jums virš 50-ies – šiek tiek trumpiau.

2. Dažniau apsikabinkite su artimaisiais

Jaukus apsikabinimas gali suteikti išties daug naudos – ne tik apgaubti saugumo bei meilės jausmu. JAV tyrėjai išsiaiškino, kad didesnį aplinkinių palaikymą turintys žmonės, kurie linkę reguliariai apsikabinti, kur kas rečiau serga peršalimo ir infekcijų sukeltomis ligomis. Apsikabinimai padeda kovoti su stresu, o turint omenyje tai, kad stresas linkęs silpninti imuninės sistemos veiklą ir paveikti organizmą taip, kad šis taptų itin pažeidžiamas, atrodo, savaime suprantama, jog apsikabinimai gali padėti pasipriešinti ligoms.

3. Atsisakykite cigarečių

Jei rūkote, šio įpročio atsikratymas suteiktų Jūsų imuninei sistemai taip reikalingą pastiprinimą. Rūkymas stipriai kenkia imunitetui: pradedant perdėtomis uždegiminėmis reakcijomis ir ilgesniu žaizdų gijimo laiku, baigiant susilpnėjusiu organizmo gebėjimu atsilaikyti prieš infekcijas. Laimei, jei tik norėtumėte mesti, nesunkiai rastumėte visokeriopos pagalbos bei palaikymą.

Paskaičiuokite, kiek galėtumėte sutaupyti finansų atsisakę šio sveikatai kenkiančio įpročio.

4. Streso lygį mažinkite juoku

Gera juoko dozė apniukusią rudens dieną gali ne tik pagerinti nuotaiką: dešimtmečius tirdami juoko ir imuninės sistemos santykį JAV mokslininkai įrodė, kad juokas padidina antikūnų ir su ligomis kovojančių ląstelių organizme kiekį, taip pat – sumažina streso lygį, kuris neigiamai veikia imuninę sistemą, padarydamas ją labiau pažeidžiamą. Juk tai nieko nekainuoja.

5. Valgykite tai, ką siūlo gamta

Ruduo – šviežių vaisių ir daržovių metas, todėl nepraleiskite progos taupiai sustiprinti imunitetą: lietuviškose sodo bei daržo gėrybėse gausu būtinų vitaminų. Praktiškai visose daržovėse: bulvėse, morkose, pupelėse – aptinkamas vitaminas B, kopūstuose – vitaminas C, morkose – A, jas nepamirškime pagardinti aliejumi, kad vitaminą A organizmas leng-viau įsisavintų. Obuoliai, slyvos, aronijos, šaltalankiai turtingi vitaminų A, E ir C.

„Nepamirškite ir česnako. Jis yra natūralus antibiotikas, pasižymintis antivirusinėmis bei priešvėžinėmis savybėmis. Žmonės neklysta manydami, kad kasdien suvalgius vieną ar porą skiltelių, rudenį ir žiemą lengviau išvengti peršalimo bei gripo. O norėdami panaikinti specifinį kvapą suvalgę česnako sukramsnokite petražolių šakelę ir papildysite organizmą C, K, PP, B grupės vitaminų, taip pat mikroelementais – kalciu, cinku, geležimi – patarė „Camelia“ vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją