Turintys profesionalių žinių ir didelę patirtį vaistininkai gali patarti, kokius preparatus galima rinktis, kokių geriau vengti ir kada nėščiosios savijauta gali siųsti ženklus apie tam tikras rizikas, rašoma pranešime spaudai.

Pasak mažų kainų vaisinių tinklo „Camelia“ vaistininko Rimvydo Blyno, daugiausia moterų į vaistininkus kreipiasi pirmame trimestre, kai sužino, kad laukiasi, tuomet jos pradeda daugiau domėtis tuo, kas yra reikalinga.

Dažnai vaistininkams tenka išgirsti klausimų apie tinkamus maisto papildus, skirtus maitinančioms ar besilaukiančioms moterims. Svarbu, kad organizmas gautų visus svarbiausius vitaminus ir mineralus.

„Nėštumo pradžioje rekomenduojame folio rūgštį arba bet kuriuos vitaminus, kurių sudėtyje yra folio rūgšties. Omega-3, žuvų taukai, taip pat priklauso bendrai vitaminų grupei, kuri yra rekomenduotina maitinančioms arba besilaukiančioms moterims“, – pasakoja R. Blynas.

„Camelia“ vaistinėje dirbantis Mintautas Kamandulis pastebi, kad būsimų mamų problemos priklauso ir nuo sezono: vasarą daugiausia klausimų sulaukiama apie alergijas ir apsisaugojimą nuo saulės, tuo metu žiemą pagrindinė problema – peršalimas.

Ekspertai pabrėžia, kad ne visos išorinio naudojimo priemonės, tokios kaip kremai nuo saulės, yra tinkami besilaukiančioms moterims. Šiltuoju metų laikotarpiu R. Blynas pataria rinktis tuos kremus, kurie yra skirti nėščiosioms arba vaikiškus kremus, taip pat riboti laiką praleistą saulėje. Žiemos sezonu, vaistininkai pastebi gripo ir peršalimo tendencijas ir pabrėžia, kad dauguma peršalimo ligų profilaktikai skirtų vaistų nėra suderinami su nėštumu. Jų darbas užtikrinti, kad moterys pasirinktų tinkamus preparatus.

„Peršalus reikia atsižvelgti į ligos progresą ir nelaukti, kol pasijausite tikrai blogai. Jeigu moteris kreipiasi pirmąją arba antrąją negalavimo dieną, nesvarbu, tai peršalimas ar alergija, vaistininkai dar gali padėti. Kitais atvejais, kai liga įsisenėjusi, svarbu atsižvelgti į tai, kokia nėštumo stadija ir kuris trimestras, reikia nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kad nebūtų pakenkta vaisiui“, – pataria R. Blynas.

Kalbant apie vaistų vartojimą, visuomenėje galioja nerašyta taisyklė – besilaukiančios moterys negali naudoti antibiotikų. Nepaisant to, vaistinių darbuotojai dažnai iš nėščiųjų sulaukia klausimų apie joms paskirtus antibiotikus ir jų naudojimą. Vaistininkas M. Kamandulis teigia: „Tokiu atveju svarbiausia pasisakyti daktarui ar vaistininkui, kad esate nėščia. Reikia tinkamai pamatuoti riziką ir naudos santykį bei nenuvertinti savo sveikatos“.

Besilaukiančioms moterims svarbūs ne tik maisto papildai, bet ir kasdienė veikla, sveika ir subalansuota mityba, judėjimas, buvimas gryname ore. Vaistininkai sutaria, kad svarbu pabrėžti higieną, dažnai plaunamos rankos ir didesnės rizikos vietose užsidėtas respiratorius, gali padėti apsisaugoti nuo ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)