Dideli pokyčiai laukia pačių mažiausių pacientų – jau yra sudarytos sąlygos vaikams skubiąją pagalbą suteikti operatyviau, mat jiems nustatytas atskiras pagalbos teikimo aprašas.

Ministro A. Verygos teigimu, skubiosios pagalbos teikimo tvarką keisti buvo būtina, nes šalies gydymo įstaigose situacija yra išties sudėtinga, o pacientams neretai pagalbos tenka laukti ne vieną valandą. Būtent todėl kompetentingam medicinos personalui yra suteikiama daugiau teisių teikiant pagalbą sergantiems ir sužalotiems žmonėms.

„Kai žmogaus sveikatai ar gyvybei iškyla grėsmė, labai svarbu pagalbą pradėti teikti kuo greičiau. Itin apmaudu, kai šios pagalbos negauna greitai vaikai – ne kartą esame girdėję istorijų, kai jie tos pagalbos nesulaukia laiku. Tad nuo šiol teikiant skubią pagalbą, vaikams bus skiriamas ypatingas dėmesys. Taip pat nustatytos aiškios taisyklės, kaip turėtų elgtis medikai tuo atveju, jeigu yra įtariamas smurtas prieš vaikus, pavyzdžiui, ant jo kūno matoma daug mėlynių ar žaizdų, o gyvi pasakojimai skiriasi nuo to, kas matoma“, – sako ministras A. Veryga.

Taigi pagal naują tvarką, nuo liepos 1 d., skubiosios medicinos pagalbos teikimo indikacijas nustatyti ir pacientus skubiosios medicinos pagalbos kategorijai priskirti galės ne tik gydytojas, bet ir skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas ar slaugytojas, papildomai išklausęs specialų šios itin svarbios srities kursą. Šiuo metu skubiosios medicinos pagalbos mastą nustato tik gydytojas, apžiūrėjęs pacientą.

Tad gerokai sutrumpės laikas, per kurį bus nustatoma, kaip skubiai žmonėms turės būti suteikiama pagalba. Tokia tvarka šiuo metu galioja ir daugelyje ES valstybių, JAV, Australijoje.

Taip pat SAM Pirminio lygio koordinavimo skyriaus vyr. specialistės Alvydos Naujokaitės teigimu, patvirtintas atskiras vaikų skubiosios medicinos pagalbos teikimo mastas – tai reiškia, kad vertinant paciento būklę bus labiau atsižvelgiama į mažuosius pacientus.

Vadinasi, nedelsiant tą pačią minutę, jiems pagalba turės būti teikiama, jei vaikas bus ištiktas traukulių priepuolio ar šoko, esant labai gausiam kraujavimui ir pan. Visiems vaikams, kuriems prireiks skubiosios pagalbos, ji turės būti pradedama teikti ne vėliau kaip per 1 valandą. O tai – labai svarbu, nes brangi kiekviena minutė gelbstint gyvybes ir teikiant skubiąją pagalbą.

Šios naujovės sudarys galimybes pagerinti skubiosios medicinos pagalbos kokybę, prieinamumą ir mažins sunkių komplikacijų grėsmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)