Ukrainietė Oksana iš Rovno miesto į Vilnių atvyko kartu su vyru Viktoru. Jis visą laiką buvo šalia ir rūpestingai prižiūrėjo žmoną. Po operacijos praėjus kelioms dienoms vyras DELFI papasakojo istoriją, kaip jie atsidūrė Lietuvoje.

Auglys į šoną nustūmė organus

Pora mano, kad auglys Oksanos pilve augo jau seniai. Moteris – 6 vaikų mama, turinti nedidelį antsvorį. Matant, kad Oksanos pilvas didėja, pora juokavo, kad tikriausiai tai jų gero gyvenimo įrodymas. Visgi tiesa buvo visai kitokia.

Pradėjusi jausti diskomfortą, Oksana kreipėsi į Ukrainos medikus. Buvo atliktas ultragarso tyrimas, tačiau medikai nieko įtartino nematė. Nors nuostabą kėlė tai, kad pilvo organai yra pastumti į vieną pusę. Gydytojai net teigė, kad Oksana turi du dešinius inkstus, tačiau kairiojo – ne. Porai tokie rezultatai pasirodė keisti, nes iki šiol, nors moteris gimdė 6 kartus ir buvo ne kartą įvairiai tikrinta, tokio teiginio apie vidaus organus nebuvo girdėję.

Moteris vis tiek tęsė tyrimų kelią. Atlikus kompiuterinę tomografiją (KT) paaiškėjo, kad problema didelė – Oksanos pilve tūno didžiulis auglys, spaudžiantis vidaus organus. Žiūrėdami į KT nuotraukas medikai lingavo galvomis ir skėsčiojo rankomis. Vienintelė išeitis – operuoti auglį, tačiau Ukrainoje tokios įrangos jie neturi.

Pora pradėjo ieškoti išeičių.

Iš draugų sužinojo apie galimybes Lietuvoje. Pažįstami pasakojo, kad kaimyninėje šalyje – puikūs medikai ir inovatyvi įranga.

Pora susisiekė su Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos bei onkologijos skyriaus gydytoju pilvo chirurgu Rimantu Baušiu. Chirurgas neslėpė, kad problema tikrai rimta, tačiau kvietė į Lietuvą teigdamas, kad galės padėti. Taip Oksana su vyru atsidūrė Lietuvoje.

3 naujagimių dydžio auglys

Auglys spaudė Oksanos vidaus organus: buvo labai sunku kvėpuoti, spaudė žarnyną, širdį, plaučius. Prieš operaciją moteris kosėjo ir manė, kad jai bronchitas. Po operacijos pora kosulio net pasigedo – jis tiesiog dingo. Pasirodė, net ir kosulys buvo atsiradęs dėl auglio.

„Puikūs ir talentingi gydytojai, turi didžiulę patirtį, – praėjus kelioms dienoms po operacijos apie NVI medikus kalbėjo Oksanos vyras Viktoras. – Gydytojas Rimantas Baušys nedaug kalba – netuščiažodžiauja, bet tai yra toks specialistas, kuriuo labai pasitiki. Jis padarė viską, ką galėjo, o rezultatas – puikus.“

Prieš operaciją Oksana atrodė kaip apkūni moteris, būdama nėščia 9-ą mėnesį. Dabar per visą moters pilvą nusidriekusi siūlė, o kakle gyja žaizda dėl kateterio. Ketvirtadienį pora išskrido į gimtąją Ukrainą, Rovno miestą.

NVI komanda, vadovaujama chirurgo R. Baušio, moteriai išoperavo 11 kg auglį

„Įsivaizduokite, tai tarsi 3 naujagimiai“, – lygino Oksanos vyras.

Pora ypač dėkojo medikams, buvo viskuo patenkinti ir laimingi.

„Jautėmės kaip namie. Buvome taip šiltai priimti, buvo suteikta visa informacija, skiriamas dėmesys, – pasakojo Viktoras. – NVI yra tokia vieta, kur niekam nelinkėtum gydytis, bet galima drąsiai rekomenduoti tokią vietą – čia galima kreiptis ištikus bėdai. Čia pamatėme tikrą europinį lygį, – aptarnavimas, paslaugos puikios.“

Kaip pasakojo pora, Ukrainoje sveikatos sistema dabar dar tik kuriama.

„Visgi negalėčiau pasakyti, kad Ukrainoje medicina bloga. Mes tvarkingai gauname paslaugas, bet tokiais išskirtiniais atvejais, koks buvo mūsų, mes pagalbos negavome, – pasakojo Oksanos vyras. – Onkologas, Ukrainoje matydamas mūsų situaciją, tik skėsčiojo rankomis ir kraipė galvą, kad jis nežino net nuo ko pradėti, todėl jiems neliko nieko kito kaip ieškoti kitos išeities.“

Susirgimas retas

Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos bei onkologijos skyriaus gydytojas pilvo chirurgas R. Baušys DELFI sakė, kad Oksanos situacija iš tiesų buvo rimta ir pavojinga. 11 kg svorio, 50x40 cm dydžio auglys spaudė vidaus organus ir gadino gyvenimo kokybę. Tai didžiausias auglys, kokį teko operuoti šiam chirurgui. NVI buvo pašalintas ir didesnis – 14 kg svorio auglys.

Nors tai dideli augliai ir retai pasitaikantys, visgi pasaulyje pašalinti dar įspūdingesni navikai. 1991 metais JAV buvo iš dešiniosios moters kiaušidės išoperuotas 137,6 kg svorio navikas. Moteris po operacijos svėrė 95 kg.

Kaip aiškino gydytojas R. Baušys, iš Oksanos išoperuota retroperitoninio tarpo sarkoma.

Rimantas Baušys

„Sarkomos yra minkštųjų audinių navikai, jie būna įvairaus pyktibiškumo. Šiuo konkrečiu atveju dar neturime galutinio atsakymo, bet neabejojame, kad tai yra piktybinis susirgimas“, – sakė chirurgas.

Tokie navikai retai pasitaikantys visame pasaulyje, serga maždaug apie 5 žmones 100 tūkstančių gyventojų. Šiek tiek dažniau serga moterys, sakė R. Baušys.

„Šiuo atveju operacija buvo tikrai sudėtinga ir sunki. Navikas buvo gigantiškas ir jo buvimo vieta buvo sudėtinga, – komentavo gydytojas. – Džiaugiamės, kad viskas pavyko sklandžiai ir gerai.“

Gydytojas pasakojo, kad tokie navikai susidaro dėl įvairių priežasčių.

„Priežastys – kaip visų piktybinių navikų. Be daugybės žinomų, moksliniais tyrimais įrodytų rizikos veiksnių – radiacija, cheminis užterštumas, genetinis polinkis, konkrečios priežastys bet kuriam vėžiui išsivystyti nėra iki galo žinomos“, – sakė chirurgas R. Baušys.

Gydytojas pasakojo, kad pastaruoju metu dažnėja pacientų, atvykstančių iš svečių šalių, ypač iš Ukrainos, Kaliningrado srities.

„Šių šalių gydytojai nedrįsta imtis tokių užduočių. Šiai pacientei buvo pasakyta, kad jie neturi tinkamos įrangos, bet aš manau, kad tai ne tik įrangos reikalas, bet ir chirurgų patirtis“, – mano specialistas.

Kainuoja tūkstančius

Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draudžiamiems šalies piliečiams tokios operacijos kaip ši kompensuojamos valstybės – už tai mokėti nereikia. Užsienio piliečiams leidžiama atvykti į Lietuvą ir gydytis, tačiau jiems reikia susimokėti tiek, kiek mūsų šalies piliečiams dengia Valstybinės ligonių kasos

„Priklausomai nuo paciento būklės sudėtingumo, retroperitoninio tarpo sarkomos gydymo kaina siekia nuo 1 383 iki 4 857 eurų. Apskritai, navikų chirurginio gydymo kainos yra didelės. Pavyzdžiui, gimdos ir gimdos priedų procedūrų, atliekamų dėl piktybinio naviko, kaina svyruoja nuo 1 900 iki 4 100 eurų. Inksto, šlapimtakio ir didžiosios šlapimo pūslės navikų chirurginis gydymas dar brangesnis – jo kaina gali siekti 1 760 – 6 580 eurų. Tuo tarpu, skrandžio, stemplės ir dvylikapirštės žarnos navikų chirurginės procedūros kainuoja net iki 9 000 eurų, – komentavo VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas.

– Šios gydymo kainos tik dar kartą parodo, kaip svarbu yra draustis privalomuoju sveikatos draudimu. Tik apsidraudusiems pacientams už sveikatos priežiūros paslaugas mokėti nereikia – jos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

Nei vienas iš mūsų iš anksto negalime žinoti, kada susirgsime ar ištiks nelaimė ir juo labiau turėti tokias sumas santaupų gydymui, operacijoms, vaistams, medicinos pagalbos priemonėms apmokėti. Apsidraudę privalomuoju sveikatos draudimu, galime būti tikri, jog, sutrikus sveikatai, mumis bus visapusiškai pasirūpinta. Štai, pavyzdžiui, apendicito operacija ir gydymas ligoninėje vienam žmogui Lietuvoje kainuoja nuo 849 iki 1 492 eurų. Inksto transplantacijos operacija ir gydymas atsieina apie 26 000 eurų. O vien vaistų nuo krūties vėžio kaina gali siekti 67 000 eurų. Pagalvokime, ar prireikus staiga turėtume tokią sumą kišenėje?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)