Speciali konkurso platforma, kurioje galite balsuoti už savo numylėtus medikus:

Pavargti galima tik kasant griovius


„Žmonės pavargsta tik kasdami griovius. Dirbdama su pacientais psichologiškai pavargti tu negali. Jei pasirinkai padėti, tokio žodžio nėra“, – būtent taip A. Dautartienė apibūdina savo pašaukimą, dėl kurio teko kovoti ieškant vietos aukštojo mokslo įstaigoje ir įrodinėjat aplinkiniams, nesvarbu, kad tavo giminėje medikų nėra, gydytoju tapti įmanoma.

„Tą pasirinkimą turbūt nulėmė mano vidus – norėjau padėti žmonėms, rūpintis jais. Ne mažesnį postūmį suteikė ir tuometinis visuomenės požiūris. Kai mano tėtis mūsų vietos gydytojui pasakė, jog planuoju mokytis medicinos, šis sugebėjo tik paklausti, ar mes juokaujame. Tepasakė, kad neturiu šansų. Norėjau įrodyti, kad jis klydo“, – pasakojo gydytoja.

Šiandien jos pacientai neabejotinai džiaugiasi šiuo pasirinkimu ir gydytoją ir gydytoją apibūdina pačiais geriausiais žodžiais. Ir ne veltui. A. Dautartienės sąraše – 1500 pacientų, iš kurių kiekvienas ją gali pasiekti bet kuriuo paros metu, pasikalbėti ir gauti reikalingą konsultaciją ne tik sveikatos, bet ir gyvenimiškais klausimais.

Vaikas serga

Ne retas ateina nusistatęs diagnozę


Šeimos gydytoja pastebi, jog laikui bėgant žmonės tampa labiau išprusę, atsakingi, rūpinasi savo ir aplinkinių sveikata bei domisi medicinos subtilybėmis. Jos teigimu, tai skatina ir naujosios technologijos – internetas bei televizija, tad ne vienas pacientas atvyksta jau žinodamas apie tariamą diagnozę ar reikalingus vaistus.

„Žmonės tampa sąmoningesni, tad dirbti yra lengviau. Kažkas gal to bijo, o aš nebijau. Labai gerai, kai tu gali vesti diskusiją ir tokiu būdu bendrauti su pacientu. Juk žmonės šiandien žino daugiau nei gydytojai. Turi su jais sutikti, juos išklausyti, suprasti jų užduodamus klausimus ir į juos atsakyti ramiai, motyvuotai. Aš visada išklausau ir sakau: „žinokite, jei šitas vaistas išgydytų jus nuo šios ligos, už jį būtų skirta Nobelio premija. Nebūna taip, kad man paskyrus vaistą jūs tapsite sveiki. Mes turime abu kartu, vienas kitam padėdami, išspręsti tą problemą“. Tam kartais užtenka tik pokalbio, gilesnio pamąstymo. Žinoma, kartais ir paciento paklausau bei pagalvoju, kad galbūt jis tikrai yra teisus. Stengiuosi prisiderinti prie jo“, – pasakoja A. Dautartienė.

„Tautos gydytojo“ rinkimuose nominuota gydytoja teigia, jog atkakliausiai savo tiesą įrodyti besistengiančius pacientus visuomet kviečia pradėti nuo paprasčiausių tyrimų, kurie paneigtų įtarimus apie galimą ligą.

„Tokių žmonių visuomet klausiu, kokius tyrimus jis norėtų atlikti pirmiausia. Didžioji dalis tikisi kompiuterinės tomografijos arba magnetinio rezonanso, o pasitaiko ir tokių, kurie sako: „noriu, kad mane visą tas kompiuteris peršviestų“. Paaiškinu jiems, kad tokios procedūros metu šie gaus didžiulį spindulių kiekį, kuris ženkliai sutrumpins jų gyvenimą ir pasiūlau pradėti nuo elementariausių tyrimų“, – tikina šeimos gydytoja ir priduria, jog tokiu atveju svarbiausia – psichologinis pokalbis, kurio metu privalai žmogų įtikinti ir paskatinti atsisakyti minčių apie savęs žalojimą tokio sudėtingumo tyrimų metu.

Dažnai problemos slypi mintyse, o ne kūne


Pasak A. Dautartienės, šeimos gydytojo darbe svarbiausi ne receptuose išrašomi vaistai, o tarpusavio pokalbis ir tai, kas yra išsakoma jo metu.

„Aš kartais taip pasakau: „štai čia yra mano knyga, kurioje surašyti vaistai. O greta jų yra mudviejų pokalbis. Vaistus paskirti aš galiu labai greitai. Atsiverčiu knygą ir parašau receptą. Bet gal mums užtenka pokalbio ir to, kuo pats galėtumėte padėti sau? Juk niekas kitas jums nepadės taip, kaip galite jūs pats“, – tikina šeimos gydytoja.

Jos teigimu, yra žmonių, kurie ateidami pas gydytoją bet kokiu atveju tikisi išeiti nešini receptu. Nesvarbu, kad jis netgi nėra reikalingas. „Tokiems pacientams visuomet kažką paskiriu – lengvo, nekenkiančio, tiesiog, kad širdis jiems būtų rami. Labai dažnai duodu ir namų darbus – stebėti ir užsirašinėti spaudimą, temperatūrą, skausmo epizodus. Tai duoda labai daug. Žmogus turi užsiėmimą, jam nebelieka laiko sėdėti ir mąstyti apie nesamas ligas“, – pasakoja A. Dautartienė.

Anot šeimos gydytojos, neretai tenka pacientams pasiūlyti ir apsilankyti pas psichiatrą ar psichoterapeutą. „Jei matau, kad tai reikalinga, visuomet pasiūlau kreiptis į specialistą ir išreikšti savo mintis, pagalvoti, pasitarti. Patariu atlikti ir psichoterapines procedūras. Kartais netgi surandu specialistą, kuris tikrai gali padėti. Visgi, manau, kad jie labiau tiki manimi“, – teigia A. Dautartienė.

Gydytoja priduria, jog, iš tikrųjų, dažniausiai tenka dirbti ne su pacientų fiziniais kūnais, o su jų mintimis.

„Šiais laikais žmonėms to beprotiškai reikia. Jei žmogus ateina pas tave, jis nori kažką pasakyti, išsikalbėti. Yra daug šeimyninių problemų, pacientų, kurie nori papasakoti apie byrančius santykius. Tuomet pasisodinu juos ir klausiu: „o ką tu padarei, kad taip nenutiktų?“. Mes labai dažnai kalbamės apie tokius dalykus“, – pasakoja A. Dautartienė ir priduria, jog per ilgus metus pavyko išspręsti ne vienos pacientų šeimos asmeninių santykių problemas.

Asmeniškai rūpinasi 1500 pacientų


Gydytoja pažymi, jog kiekvienam pacientui savanoriškai duoda savo asmeninį telefono numerį ir liepia vos ištikus bėdai pirmiausiai skambinti jai, o ne vykti į skubiosios pagalbos priimamąjį.

„Pacientai gali man skambinti bet kuriuo paros metu, siųsti nuotraukas, tyrimų rezultatus, kuriuos tarpusavyje išsiaiškiname, pakomentuojame. Dažnai nutinka taip, jog pasimetusios ir panikos apimtos mažųjų pacientų mamos siunčia atsiradusių neaiškių bėrimų nuotraukas, jau pasirengusios vykti į priimamąjį. O pasirodo, jog ten – paprasta alergija. Tai kuo skubi pagalba galėtų padėti? Liepiu paimti tabletę, sutrinti ją, duoti vaikui, o rytoj iš ryto atvykti pas mane“, – pasakoja A. Dautartienė ir priduria, jog tokių atvejų – apstu.

„Tautos gydytojo“ rinkimų nominantės teigimu, darbo su pacientais pakanka ir seselėms, ir visam likusiam medicininiam personalui, tad kolektyvas jaučiasi esantis stipri ir neišskiriama komanda.
„Visoms seselėms sakau nuolat kelti korteles ir jei mato, kad pacientas neapsilankė ilgiau nei metus – skambinti jam gydytojos vardu ir kviesti atlikti būtinus tyrimus. Jei vyksta aktuali programa – tuomet joje sudalyvauti“, – tikina gydytoja.

Balsuokite už savo numylėtus gydytojus:

Balsavimą stabdysime gegužės 26 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)