Įprastai erkės vėl aktyvios tampa kovo mėnesį, tačiau dėl klimato kaitos jų aktyvumo periodas vis ilgėja, o kartais paskutines erkes tenka pastebėti dar gruodį.

„Kovo pradžioje arba pabaigoje jau visada erkės suaktyvėja. Turime tokį ramybės periodą, kai erkės miega, tik 3 mėnesius – nuo gruodžio iki kovo“, – sakė M. Žygutienė.

Pavasarį prabunda visose vystymosi stadijose esančios erkės, negana to, jos visos yra labai alkanos. Todėl jų itin daug, kaip ir galimybių į namus parsinešti nekviestą svečią. Pasak pašnekovės, erkės išplitusios visoje Lietuvoje, todėl nereikia tikėtis, kad kažkur bus saugių vietų.

„Jei anksčiau kalbėdavome, kad pavojingiausia uogaujant, grybaujant, miškuose, tai dabar nebeturime švarių miestų parkų, kuriuose nebūtų erkių“, – kalbėjo M. Žygutienė.

Lietuva yra tokioje geografinėje zonoje, kuri erkėms veistis labai tinkama – nei per šalta, nei per šilta. Pirmieji erkinio encefalito atvejai fiksuojami jau balandį.

„Inkubacinis periodas nuo erkės įsisiurbimo iki simptomų dažniausiai yra 2 savaitės, bet tai gali užsitęsti iki mėnesio. Kovo mėnesį suaktyvėjus erkėms, balandį jau būna pirmieji atvejai. Pats didžiausias erkinio encefalito atvejų skaičius fiksuojamas vėliau, nuo birželio iki spalio“, – sakė pašnekovė.

Pastaraisiais dvejais metais sergamumas erkiniu encefalitu šiek tiek sumažėjo, tačiau tai nereiškia, kad taip tęsis ir toliau. M. Žygutienė pastebi, kad kasmet besiskiepijančių nuo erkinio encefalito vis daugiau, bet ne tiek daug, kiek reikėtų.

Erkė

„Turėtų būti pasiskiepijęs kiekvienas Lietuvos gyventojas. Kaip ir sakiau, erkės išplitusios visur ir niekur negalima saugiai jaustis. Mes gyvename endeminėje zonoje“, – kalbėjo pašnekovė.

Įdomu tai, kad turistams Pasaulinė sveikatos organizacija siūlo vykstant į Lietuvą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Būtent dabar, pasak M. Žygutienės, ir patiems lietuviams yra labai geras laikas pasiskiepyti.

„Nors dar laikosi minusinė temperatūra, šitas metas labai tinkamas pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. O tiems, kurie jau pasiskiepijo, bet reikalinga revakcinacija, reikia pavartyti užrašus ar pagalvoti, kada revakcinacija reikalinga“, – kalbėjo pašnekovė.

Sausis ir vasaris tinkamas vakcinacijai, nes nuo pirmos iki antros dozės turi praeiti nuo dviejų iki penkių mėnesių. Tik praėjus dviem savaitėms po antros dozės susiformuoja imunitetas.

Erkinio encefalito per metus yra maždaug 400–500 atvejų, tuo metu Laimo ligos net 2–3 tūkstančiai.

„Laimo liga galima užsikrėsti visoje Lietuvos teritorijoje. Nuo šios ligos nėra vakcinos, nors su tuo dirbama ir ji yra klinikinių tyrimų 3-čioje fazėje, todėl tikėtina, kad ateityje turėsime“, – sakė M. Žygutienė.

Erkei, užsikrėtusiai erkiniu encefalitu, šios ligos perdavimas žmogui įvyksta labai greitai, per pirmąsias 10 minučių įsisiurbimo metu. Tuo metu Laimo liga perduodama ilgiau, per parą ar dvi. Todėl labai svarbu grįžus apžiūrėti kūną, o radus erkę kaip galima greičiau ją ištraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)