– Inkstų akmenligė 3 kartus dažniau pasireiškia vyrams nei moterims. Kodėl?

– Dėl to, jog 20–50 metų vyrams smarkiai padidėja testosterono kiekis. O testosteronas skatina vienos iš akmenų sudedamosios dalies koncentracijos padidėjimą kraujyje, tad formuojasi akmenys.

– Kokias funkcijas atlieka inkstai ir kas yra ta inkstų akmenligė, kaip akmenys pakenkia inkstams?

Inkstų funkcijų yra daugybė. Viena pagrindinių – šalinimo funkcija, jie šalina medžiagų apykaitos produktus, kurių organizmui nereikia, apsaugo nuo medžiagų kaupimosi organizme. Akmenų susikaupimas inkstuose, jų formavimas atsiranda tada, kai sutrinka medžiagų pašalinimas. Inkstų galimybės nėra neribotos, kai tokių medžiagų per daug, pradeda gamintis akmenys ir gali užkimšti inkstus.

– Suprantu, kad akmenų yra įvairiausių rūšių, ar ne?

– Yra apie 9 rūšis akmenų, bet labiausiai paplitusios 3 rūšys. Yra kalcio oksalatų akmenys, jie sudaro apie 85 proc. visų nustatomų akmenų. Taip pat yra šlapimo rūgšties akmenys, jie sudaro nuo 5 iki 10 proc. bei kalcio fosfatai, kurie sudaro irgi apie 5–10 proc. 1–2 proc. sudaro kitų rūšių akmenys.

Inkstų akmenys

– Priežasčių, dėl ko susidaro akmenys, gali būti ne viena, bet man įdomu pasirodė tai, kad jų susidarymą gali paskatinti ir kai kurie maisto produktai. Pavyzdžiui, morkos, šparaginės pupelės, žuvis, vištiena. Kodėl jie gali skatinti inkstų akmenų susidarymą?

– Inkstų akmenų susiformavimą lemia medžiagų apykaitos sutrikimas. Valgant maistą susidaro medžiagų apykaitos elementai, tokie kaip oksalatai ar kalcis, kuris cirkuliuoja kraujyje ir išsiskiria per inkstus. Kai jų koncentracija padidėja ir inkstai negali jų tiek daug išskirti, jie koncentruojasi prie šlapimo pūslės sienelių. Kad būtų lengviau įsivaizduoti – kaip teka upė, sumažėja srovė, atsiranda sąnašos, taip ir inkstuose. Kalbant apie produktus, mano manymu, visų produktų reikia valgyti, tik saikingai. Morkos, vištiena turi būti ribojama, nes šie produktai skatina oksalatų padidėjimą šlapime.

– Kalbame apie jaunus vyrus, nuo 20 iki 50 metų, tikiuosi, kad didelė dalis iš jų sportuoja ir renkasi mitybą, kurioje yra daug baltymų, vištienos. Ar būtent tokie aktyviai sportuojantys vyrai dažniau lankosi jūsų kabinete?

– Negaliu paneigti, kad nebūna tokių atvejų, bet yra daug kitų veiksnių, kurie nulemia inkstų akmenis. Mityba yra tik vienas iš jų. Prisideda ir tas pats skysčių vartojimo sumažėjimas. Mažiausia reikalinga norma yra 1,2 l per parą. Jei gersime mažiau, gali formuotis akmenys. Išorinius veiksnius galima koreguoti, bet yra ir vidiniai veiksniai, genetika. Jei pas žmogų susiformavo vieną kartą akmenys, tikėtina, kad jie formuosis ir toliau. Taip pat, jei artimiesiems buvo akmenligė, didelė tikimybė, kad rizika yra ir kitiems. Nebūtinai valgant, sėdint susiformuos akmenys.

Asociatyvioji nuotr.

– Tam tikros rūšies akmenys gali būti ir podagros simptomu. Ar galima sakyti, kad inkstų akmenligė slepia rimtesnę ligą?

– Dažniausiai podagros metu randami šlapimo rūgšties akmenys. Jei tokie akmenys randami pas žmogų, yra apie 50 proc. tikimybė, kad jis serga podagra. Tačiau žmogui sergant podagra nėra 50 proc. tikimybės, kad jo organizme būtinai susiformuos akmenys, tik 20 proc. jų turi akmenų.

– Dar viena inkstų akmenų susidarymo priežastis yra infekcijos ir tam tikrų medikamentų vartojimas. Įdomu, kad ir vaistai, skirti gydyti COVID–19, taip pat gali juos sukelti. Ar tikrai inkstų akmenys gali būti dar viena koronaviruso pasekmė?

– Labai labai reta. Gali būti, kad kai kurie vaistai paskatina akmenų susidarymą inkstuose. Bet reikia atlikti daugiau tyrimų, kurie patvirtintų, kad vaistai, skiriami koronaviruso metu ir vartojami 10 dienų, gali sukelti akmenų susidarymą.

– Kalbant apie simptomus – labai ilgai inkstų akmenys nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Kiek gali užtrukti laiko, kol žmogus kažką pajaus ir jam bus diagnozuota liga?

– Sunku pasakyti. Žmonių medžiagų apykaita skirtinga. Bet, ką galima pasakyti, kad reikia bent kartą 20–50 metų pasidaryti inkstų echoskopiją, kurios metu galima nustatyti apie 95 proc. akmenų. Jei šeimoje yra buvę akmenligės atvejų, reikia atkreipti dėmesį, kad ir kitam šeimos nariui jų gali būti.

– Dauguma pas gydytojus kreipiasi tik tada, kai jau nebėra, ką daryti, nes pajaučia ūmų aštrų skausmą. Ką reiškia šis skausmas? Ir koks tas skausmas?

– Buvo atliktas tyrimas, kaip žmonės vertina inkstų skausmą. Jis buvo įvertintas kaip trečias pagal didžiausius skausmus. Pirmoje vietoje yra kraujagyslių užsikimšimas, antroje vietoje dantų, o trečioje inkstų. Dažniausiai skausmą sukelia akmuo, išėjęs į šlapimtakį, jis užkemša inkstą. Šlapimas toliau gaminasi, tempia inkstą iš vidaus, nes jam nėra kur nubėgti. Prasideda didelis tempimo skausmas. Svarbu atskirti šį skausmą nuo tarpšonkaulinių nervų skausmų – tokiu atveju skausmas praeina atsigulus į tam tikrą poziciją arba skausmas atsiranda judant. Kai skauda inkstus, skausmas pasireiškia nuolat, plinta į pilvo apačią, į kirkšnį.

– Kuo pavojinga būsena, kai akmuo užkemša šlapimtakį? Per kiek laiko reikia kreiptis į gydytojus, kad išvengtume liūdnų pasekmių?

– Taip, gali įvykti labai liūdnų pasekmių. Bet noriu pabrėžti, kad jei šlapimtakyje yra akmuo, tai priskiriama ūmiai būklei ir žmogus, net nežinodamas, kad yra akmuo šlapimtakyje, nuvyks į skubios pagalbos skyrių. Dėl ko ši būklė pavojinga – gali užsikimšusiame inkste atsirasti bakterijos, kurios sukelia uždegimą. Jis progresuoja, bakterijos patenka į kraują ir tai yra pavojinga gyvybei.

– Ar tai dažnai baigiasi liūdnai, ar spėjame suteikti pagalbą? Apskritai, ar lietuviams reikia atidžiau žiūrėti į savo sveikatą?

– Galėtume pažiūrėti atidžiau. Lietuviai, ypač vyrai, kalbant apie akmenligę, yra labai kantrūs ir ilgai jį pakenčia. Dažnai atvažiuoja ne dėl skausmo, bet tada, kai atsiranda karščiavimas, užsikimšusio inksto komplikacija. Dėl to visiems noriu patarti, jei skauda šoną, bent jau nuvykite pas urologą. […] Priklausomai nuo inkstų akmenų dydžio, yra atitinkamas gydymas. Yra keli metodai, vienas iš jų stebėjimas. Jei akmuo nedidelis ir nesukelia simptomų, jokio gydymo nereikia. Kai jis juda, kelia simptomus, sukelia skausmą, yra didesnis, reikia gydymo. Gydyti galima smūginėmis bangomis arba operaciniu būdu, į inkstą įeinant per šlapimtakį. Tačiau, jei žmogus vyresnio amžiaus, net jei turi didesnį akmenį, gali būti pasirenkamas tik stebėjimas.

– Minėjote, kad jei akmuo atsirado vieną kartą, tikriausiai atsiras ir kitą kartą. Jis pašalinamas, o kas tada, keičiamas gyvenimo būdas, ieškoma priežasčių, kodėl jis atsirado?

– Visų pirma, akmuo yra ištiriamas su infraraudonaisiais spinduliais, nustatoma jo sudėtis. Tuomet tiriama, kodėl jis galėjo atsirasti. Aptariame mitybos būdą, ką valgyti, ką riboti. Aišku, nepasakysime, ko visiškai nevalgyti. Dažniausiai, jei būna kalcio oksalato akmenų, žmogus labai mėgsta šokoladą. Neuždrausime jo valgyti, bet gal vertėtų sumažinti jo kiekius.

Juodasis šokoladas

– Kas yra svarbiausia, norint palaikyti sveikus inkstus?

– Pirma, tai užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, daugiau nei 1,2 l per parą. Fiziologiškai geriausia iki 2,5 l. Geriausiai tam tinka vanduo, galima gerti ir arbatą. Tuo metu kava gali skatinti dirgliosios šlapimo pūslės sindromą ir inkstų akmenų susidarymą. Vengti gazuotų gėrimų. Reikia pajudėti, nebūtinai eiti į sporto salę, bet išeiti kasdien po valandą pasivaikščioti. Reikia eiti pasitikrinti, apsilankysi pas gydytojus.

– Koks būtų jūsų patarimas vyrams, kurie turėjo savo giminėje inkstų akmenligės atvejų? Kokių produktų vengti ar valgyti šiek tiek mažiau?

– Kalbant apie dažniausiai susiformuojančius akmenis, tai yra kalcio oksalatų, tokiems vyrams reikėtų vengti kavos, šokolado, rabarbarų, špinatų, rūgštynių, petražolių. Riboti morkas, svogūnus, stiprią arbatą. Reikėtų vartoti daug žalių daržovių, nes tai sumažina akmenų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)