Miršta 3 milijonai

Anot G.Ropaitės-Beigės, rūkymas yra didelė problema, todėl apie ją ne tik verta, bet ir reikia kalbėti. Ji pabrėžia, kad kasmet mirštančių nuo rūkymo yra beveik 3 milijonai.

„Rūkymas yra labai didelė problema. Jeigu manęs paklaustumėte vienu sakiniu apibūdinti šią problemą, tai kasmet mes netenkame vienos Lietuvos. Pasaulyje rūkančių žmonių ir mirštančių nuo tabako yra 3 milijonai.

Problema yra didelė, kodėl kreipiamės į visuomenę, todėl, kad tabakas yra problema, kuri kenkia ne tik rūkančiam, bet ir tam, kuris yra šalia rūkančio žmogaus. Apie tretinį rūkymą taip pat reikia kalbėti. Žiniasklaidoje žinių ir informacijos yra pakankamai mažai“, – DELFI laidoje tikino G.Ropaitė-Beigė.

Guoda Ropaitė-Beigė, Viktorija Andrejevaitė

Tuo tarpu šeimos gydytoja V.Andrejevaitė sako, kad rūkymas jau gali būti sulyginamas su epidemija.

„Dažnai mokymuose mums sako, kad kiekvieną dieną dėl rūkymo nukrenta 3 lėktuvai. Tai yra tokio masto epidemija. Visuomenėje vis dar yra manoma, kad tai yra mažiau psichiką veikianti, mažiau žalinga medžiaga arba narkotikas. Galvojama, kad lengva mesti rūkyti, kad tai mažiau žalinga nei alkoholis“, – laidoje pabrėžė medikė.

Sukelia plaučių vėžį

Specialistės, paklaustos apie konkrečias ligas, kurias sukelia rūkymas, sakė, kad viena iš pagrindinių ligų - plaučių vėžys ir kraujagyslių ligos.

„Rūkymas sukelia plaučių vėžį, lėtines kvėpavimo takų ligas, tuberkuliozę“, – sakė G.Ropaitė-Beigė.

„Net du kartus didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, pavyzdžiui, infarktas, išsiplėtusi pilvinė aortos dalis, arterijų užsikimšimas, tai sąlygoja, kad žmonės netenka kojų. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikams staigaus kūdikio mirties sindromas, kai nepaaiškinamai sveikas kūdikis miršta, irgi gali būti dėl to, kad tėvai rūko ar rūkė. Vaikų mokymosi sutrikimai taip pat gali būti sąlygoti dėl rūkymo“, – DELFI tikino V.Andrejevaitė.

Tiesa, rūkymas kenkia ne tik rūkantiems žmonės, bet ir vaikams.

Plaučių vėžys

„Visi skaičiai rodo, kad vaikų rūkymas Lietuvoje viršija rodiklius. Normalių, išsivysčiusių šalių rodikliai turėtų tikrai būti mažesni.Jeigu vaikas rūko nors kartą per savaitę, jau jis yra vertinamas kaip rūkantis vaikas ar paauglys. Kartais žmonės klausia, koks yra suaugusio žmogaus rūkymo apibrėžimas. Jeigu žmogus rūko net ne kasdien, jis vis tiek laikomas rūkančiu. Kartais naudojamas apibrėžimas, kad jeigu surūkėte nors 100 cigarečių, tikrai esate ar buvote rūkantis“, – sakė V. Andrejevaitė.

Visos formos pavojingos

Kalbėdamos apie naujas rūkymo formas, specialistės pabrėžė, kad, nepaisant rinkodarinių triukų, reikia pripažinti, kad visos formos yra pavojingos ir gali sukelti ligas.

„Kadangi mes esame Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, mes tikrai galime drąsiai teigti, kad tabakas kenkia. Nepaisant to, kad atsiranda naujos formos ir neva teigiama, kad jos mažiau kenkia, tai yra vis tiek kenksminga medžiaga“, – DELFI laidoje sakė G.Ropaitė-Beigė.

„Labai svarbu nesuvelti visko į vieną formą. Elektroninės cigaretės, kaitinamas tabakas arba vandens pypkės, yra skirtingi produktai. Elektroninės cigaretės vis tiek yra priskiriamos tabako produktams, „IQS“, manau, labai svarbi etikos problema. Sakoma, kad juos tikrai gamina tabako kompanija, o elektronines cigaretes gamina įvairios kompanijos. Kai žmonės mūsų biure, arba kai konsultuojame ir jie nesutinka mesti rūkyti, mes informuojame, kad elektroninės cigaretės, ne kaitinamasis tabakas, yra mažiau žalinga, bet sukelia tas pačias ligas, tarp jų ir vėžį“, – laidoje kalbėjo V.Andrejevaitė.

Viktorija Andrejevaitė

Ji taip pat tiksliau paaiškino, kaip rūkantys tėvai gali pakenkti savo vaikams. Šeimos gydytojos teigimu, rūkymas gali sukelti nerimo priepuolius ar net depresiją.

„Anglijoje ir Amerikoje pramonė veikia labai gudriai. Jau yra vaikams sukurtos itin mažos USB dydžio cigaretės, kurias jie gali paslėpti net ir nuo tėvų, nes jos neturi kvapo ir jas galima pasikrauti net mokykloje. Mūsų biuras edukuoja žmones, kad skystis, kuris yra būtent elektroniniuose produktuose, yra nikotinas, o vaikų smegenims, kurios dar tik vystosi, vyksta visokie neuroplastiški procesai, nikotinas žaloja mokymosi funkcijas, elgesio sutrikimus.

Tai lemia ir tai, kad mūsų vaikai, kai suaugs, turės nerimo priepuolius ar sutrikimus, depresiją ar dar kitus dalykus. Vaikai gali dažniau sirgti kvėpavimo ligomis, jie taip pat serga vidurinės ausies uždegimu. Mes žinome, kad kiekvienam tėvui sergantis vaikas yra didžiausias skausmas. Moterų, kurios nėštumo metu rūkė, vaikai gimsta labai dirglūs ir verksmingi, nes vyksta nikotino abstinencijos sindromas, ir vaikai patiria tas nikotino pasekmes“, – sako V.Andrejevaitė.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.

Per metus lietuvis surūko apie 60 pakelių cigarečių

Penktadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje, minint „Pasaulinę dieną be tabako“, Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė vardijo tabako vartojimo Lietuvoje statistiką.

Remiantis 2016 metais atlikto tyrimo duomenimis, tabako vartojimas bendrojoje populiacijoje tarp 15-64 metų yra plačiai paplitęs tarp Lietuvos gyventojų. „Bent kartą per metus gyvenime rūkė 66,6 proc. 15-64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Nė karto nebandė vartoti tabako gaminių yra apie 33,4 proc visų šalies gyventojų“, – teigia L. Matkevičienė.

Statistika parodė, kad visose amžiaus grupėse vyrai rūko dažniau nei moterys. Bet, pastebima, kad jaunos merginos rūkymo dažnumu ima lenkti vyresnio amžiaus moteris.

„2016 metų duomenimis vienas rūkantysis asmuo vidutiniškai per dieną surūko 13,5 cigaretės. Ir vidutiniškai surūkomų cigarečių skaičius per dešimtmečius išlieka beveik nepakitęs. 2015 metų tyrimo duomenimis, tabako vartojimo paplitimas tarp moksleivių 15-16 metų (2011-2015 metų laikotarpiu) sumažėjo pagal nereguliarių bandymų rūkyti, tiek pagal dažno rūkymo rodiklius. Tačiau nepaisant visko, naujas grėsmes kelia augantis elektroninių cigarečių vartojimas.

Tyrimo duomenimis jos dažniausiai rūkomos nereguliariai, eksperimentuojant. Beveik pusė, 46 proc 15-16 metų mokinių nurodė, kad bent kartą per pastaruosius 12 mėnesių yra bandę rūkyti elektronines cigaretes. Eksperimentavimas elektroninėmis cigaretėmis vienodai yra paplitęs tiek tarp merginų, tiek tarp vaikinų“, – teigia L. Matkevičienė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas šalies gyventojas 2017 metais surūkė surūkė apie 60 pakelių cigarečių. Arba kitaip – 1202 cigaretes. Anot L. Matkevičienės, šis skaičius yra panašus ir į 2016 metų tyrimo gautus skaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)