Apie šlapimo nelaikymą laidoje „Delfi rytas“ pasakojo viešosios įstaigos „Inkocentras“ direktorė gydytoja Jurga Misevičienė.

Išvardijo požymius, kada reikia atkreipti dėmesį

Šlapimo nelaikymas vis dar laikoma gėdinga tema, tad dažnai žmonės vengia dėl to kreiptis į gydytojus. Kaip pasakojo laidos pašnekovė, skandinavų atlikti tyrimai parodė, kad 1 iš 3 pacientų niekada nesikreipė ir neieškojo pagalbos dėl šlapimo nelaikymo.

„Jei žmogus neieško pagalbos, natūralu, kad jis nežino, jog yra gydymas, yra šlapimą sugeriančios priemonės, kurios leidžia būti sausam“, – sakė J. Misevičienė.

Šlapimo nelaikymas gali sukelti ir depresiją, nemigą, odos pažeidimus, pragulas, sukelia psichologines problemas, apriboja socialinį gyvenimą. Gydytojos teigimu, tikras mitas, kad šlapimo ar išmatų nelaikymo problemą turi tik senyvo amžiaus žmonės – taip nutinka ir jauniems, darbingiems žmonėms.

Skaičiuojama, kad kas antra 50-metė patiria šlapimo nelaikymo problemą. Pasak gydytojos, jei skaičiuotume visas amžiaus grupes, kas ketvirta moteris ir kas dešimtas vyras susiduria su šia būkle.

Dėmesį reikėtų atkreipti tada, jei moteriai kosint, juokiantis ar čiaudant išlašėjo lašelis šlapimo. J. Misevičienė įspėja, kad jokio fizinio krūvio metu šlapimas neturi tekėti.

Vyrai susimąstyti turėtų tada, jei šlapimo srovė sumažėja, ima trūkinėti, šlapinimasis tampa dažnesnis, kartais nebespėjama nubėgti į tualetą. Tokiais atvejais reikia ieškoti pagalbos.

Jurga Misevičienė

Kėgelio pratimai būtini visoms moterims

Šlapimo nelaikymą gali sukelti įtampa, nėštumas, gimdymas, menopauzė, kitos ligos, pavyzdžiui, ginekologinės, neurologinės, onkologinės.

„Yra įvairių gydymo būdų, taip pat ir reabilitacija, tai yra įvairios mankštos, elektros stimuliacija, gyvenimo būdo, mitybos korekcija. Taip pat yra ir chirurginis bei medikamentinis gydymas. […] Džiugi žinia ta, kad iki 80 proc. atvejų šlapimo nelaikymą galima gydyti ir sėkmingai valdyti“, – sakė J. Misevičienė.

Šlapimo nelaikymui galima užbėgti už akių – pasak gydytojos, kiekviena moteris turėtų atlikti kėgelio pratimus, net jei ji dar negimdžiusi. Nereikia laukti nėštumo, gimdymo ar pirmųjų šlapimo nelaikymo lašų – geriausia kėgelio pratimais pradėti užsiiminėti kuo anksčiau.

Vyrai į gydytojus dėl šlapimo nelaikymo kreipiasi dar rečiau nei moterys, o įklotai jiems sukelia daug nemalonių pojūčių.

„Ne bėda yra turėti šlapimo nelaikymą, bėda yra nieko dėl to nedaryti. Jeigu yra pokyčiai, pajutote pirmus nemalonius simptomus, iškart kreipkitės į šeimos gydytoją, jis gali gydyti pats arba nukreips specialisto konsultacijai“, – patarė laidos pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)