Kai kuriems tikrintis reikia nuo 45 metų

Panašu, kad nemažai moterų Lietuvoje jau yra įpratusios profilaktiškai tikrintis tiek dėl gimdos kaklelio, tiek dėl krūties vėžio. Pasak gydytojo, sunku būtų pasakyti, ar vyrai profilaktiškai geriau tikrinasi dėl prostatos vėžio, nei moterys dėl gimdos kaklelio ir krūties vėžio. Tačiau šeimos gydytojai visiems vyrams, kuriems yra nuo 50 iki 69 metų, turėtų pasiūlyti sudalyvauti patikros programoje ir atlikti specifinį prostatos antigeno tyrimą.

Šis tyrimas leidžia bent preliminariai nuspręsti, ar vyrą reikėtų siųsti onkologo konsultacijai. Jei paciento aplinkoje bent vienas giminaitis yra sirgęs prostatos vėžiu, programa taikoma nuo 45 metų.

„Šiaip yra žmogiška kreiptis į gydytojus tik tada, kai kažką skauda ar kažkas negerai. Bet prostatos pirminių stadijų vėžys nepasireiškia jokiais specifiniais simptomais. Dažnai vyrai gali pradėti jausti tiesiog prostatos padidėjimą, kas nutinka didžiajai daliai vyrų tam tikru gyvenimo metu. Tada vyras ilgiau ir sunkiau šlapinasi, dažniau eina į tualetą, bet tai nėra specifiniai prostatos vėžio simptomai“, – kalbėjo dr. A. Čekauskas.

Europoje kasmet apie pusei milijono vyrų nustatomas prostatos vėžys. Tai dažniausia onkologinė liga tarp vyrų.

Pasak gydytojo urologo, vyrą, pasitikrinti dėl prostatos vėžio, į gydytojo kabinetą neretai atveda antra pusė. Laidos pašnekovas ramina – tai visiškai neskausmingas tyrimas, tereikia paimti kraujo mėginį.

Apsisaugoti padės sveika gyvensena ir profilaktika

Vienas iš rizikos veiksnių yra amžius. Jo, deja, bet niekas pakeisti negali. Tačiau yra ir kitų rizikos faktorių, kuriuos galima sumažinti. Apsisaugoti nuo ligos padės fizinis aktyvumas, kūno masės priežiūra, sveika mityba.

dr. Albertas Čekauskas

„Nėra stebuklingo vieno vaisto, kuris padėtų apsisaugoti. Bet subalansuota dieta, antsvorio vengimas, diabeto vengimas, sumažintas raudonos mėsos vartojimas gali padėti sumažinti riziką susirgti prostatos vėžiu ateityje“, – sakė dr. A. Čekauskas.

Gydytojui taip pat buvo užduotas klausimas – ar tikrai dažnesni lytiniai santykiai gali padėti apsisaugoti nuo prostatos vėžio?

„Yra padaryti keli tokie tyrimai, kurie rodo, kad turint šiek tiek dažnesnius lytinius santykius, rizika susirgti prostatos vėžiu galimai sumažėja. Bet tai nėra labai didelės klinikinės studijos ir reikėtų platesnių tyrimų, kad tai būtų įrodyta. Tuos žmones veikia labai įvairūs veiksniai ir išskirti būtent vieną veiksnį nėra taip paprasta“, – pasakojo gydytojas urologas.

Prostatos vėžys

Pašnekovo teigimu, vyras gali jausti skausmą prostatos vietoje, gali sustoti šlapinimasis, atsirasti skausmai kauluose. Tačiau tokiu atveju prostatos vėžys jau bus pažengusios stadijos.

Tad vyrams reikia kreiptis iškart, vos pajautė nedidelius simptomus, tokius kaip šlapinimosi sutrikimus, dažnesnį ėjimą į tualetą, lytinio gyvenimo sutrikimus.

Prostatos gydymo metodai tobulėja kone kasdien, o vienas iš jų yra tiesiog stebėjimas.

„Jei nustatėme mažos rizikos naviką, dabar jį galime stebėti įvairiais metodais, magnetinio rezonanso tomografija, galime pritaikyti biopsiją. Taip pat Santaros klinikose turime laparoskopinę chirurgiją, kuri užtikrina tikslesnį struktūrų matymą. Jei navikas išplitęs, dalyvauja visa gydytojų komanda. Tikimės robotinės chirurgijos atėjimo greitu metu“, – pasakojo dr. A. Čekauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)