Vienos uogos suteiks jums vitamino C ir sustiprins imunitetas, kitos – padės regėjimui, apsaugos organizmą nuo žalojančių poveikių. Kurios – skaitykite tekste arba žiūrėkite DELFI laidos „Sveikatos receptas“ ištraukoje.

Užšaldžius svarbi viena taisyklė

„Juodieji serbentai – ypatingai gera uoga, nes jų sudėtyje yra didelė vitamino C koncentracija. Visi žinome, kad tai puikus ir labai naudingas vitaminas, tačiau, kaip rodo tyrimai, Lietuvos gyventojai net ir jo su maistu negauna pakankamai. Šitą problemą puikiai padės išspręsti juodieji serbentai“, – sakė VU medicinos profesorius.

Vis dėlto reikia nepamiršti, kad organizmas šio vitamino nesukaups – jis tirpus vandenyje, o jo perteklius pašalinamas. Tačiau, kai bus gauta pakankamai vitamino C, sustiprės imuninė sistema, geriau funkcionuos įvairūs organai, taip bus pasiektas sveikatai jaučiamas efektas.

„Matome, jog kiekviena uoga turi savitą spalvą, ji suteikia uogoms skirtingas maistines medžiagas, visos jos priklauso tai pačiai bioflavonoidų grupei. Pastarieji yra puikūs antioksidantai, saugo mūsų organizmą nuo žalojančio laisvųjų radikalų poveikio“, – pasakojo R. Stukas.

Šilauogės taip pat labai vertinga uoga, mat jose gausu proantocianidinų. Šios medžiagos retai pasitaiko maisto produktuose, tuo metu šilauogėse jų koncentracija didelė.

Proantocianidinų poveikis geram regėjimui, pasak profesoriaus, įrodytas moksliškai, todėl šios uogos turėtų rasti vietą mūsų racione. Be to, jas galima užšaldyti – atšildžius ji nepraranda savo konsistencijos, skonio, maistingų medžiagų.

„Nuo seno įprasta, kad iš uogų verdame uogienes, bet dabar turėtume keisti savo požiūrį. Į uogienes dedame daug cukraus, o jo kaip tik reikėtų mažinti. Verdant uogas jos praranda nemažai savo gerų savybių, vitaminų. Todėl šaldyti yra žymiai geresnis būdas nei virti“, – patarė R. Stukas.

Reikia nepamiršti, kad užšaldžius produktą reikia laikyti tokioje pat žemoje temperatūroje ir jos nekaitalioti. Atšaldyti ir užšaldyti iš naujo negalima. Taip pat kartais mėgstama spausti sultis, tačiau tai irgi nėra pats geriausias būdas vartoti uogas, nes jų odelėje prisikaupę nemažai biologiškai vertingų medžiagų.

Plauti ar neplauti?

Uogose gausu ne tik vitaminų, bet ir mineralinių, skaidulinių medžiagų, vandens. Todėl valgant jas karštą vasaros dieną nauda dviguba, nes gauname ne tik vertingą produktą, bet ir papildomų skysčių.

„Gal kiek rečiau valgome agrastus, tačiau jie savo sudėtyje taip pat turi daug gerų medžiagų, turi ir organinių rūgščių. Palyginus su trešnėmis, pastarosiose šių rūgščių žymiai mažiau. Uogų, kurios yra labai saldžios, valgyti reikėtų mažiau, pavyzdžiui, vynuogių, kurių galime nusipirkti parduotuvėje. Suvalgius jų kekę, kuri sveria kilogramą, suvalgytume apie 20 arbatinių šaukštelių cukraus“, – perspėja R. Stukas.

Tačiau visos kitos uogos, pasak profesoriaus, tokios rizikos nekelia ir yra labai naudingos, tad galime jas valgyti su malonumu.

„Plauti ar neplauti? Mano nuomone, svarbiausia tiesiog įvertinti aplinką. Jei žiūrėtume labai higieniškai, jas, žinoma, reikėtų plauti, bet ne vienas iš mūsų savo sodelyje esame valgę tiesiai nuo krūmo ir nieko nenutiko. Taigi, reikia pagalvoti, ar aplinka užteršta, ar ne, kur ir kaip augo uogos, ar jos pačios yra švarios. Kalbant apie mažus vaikus, jiems jas reikėtų nuplauti“, – kalbėjo profesorius.

Be to, svarbu, ar skynėte pats, ar pirkote uogas kitų skintomis rankomis. Jei pirkote – plauti tikrai reikia, nes nežinote, kokiomis sąlygomis jos buvo skintos, ar vežant į jas nepateko kokia nors bakterija.

Žiūrėkite visą DELFI laidą „Sveikatos receptas“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)