Yra net seratonino

Pasak profesorės, dilgelė, kaip vaistinis augalas, ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje naudojama jau labai seniai.

„Augalas yra su dilginančiais plaukeliais, pakankamai agresyvus, tai reiškia, kad jis moka kovoti, moka nugalėti savo aplinkoje priešus. Todėl, savaime suprantama, kad turi stiprią cheminę sudėtį, daug svarbių medžiagų. Įdomu tai, kad toje sudėtyje galime rasti ir tokius junginius, kokius turi žmogus“, – laidoje kalbėjo prof. N. Savickienė.

Dilginamųjų plaukelių sekrete galima aptikti tokias medžiagas, kurias esame girdėję kaip žmoguje esančius elementus. Pavyzdžiui, hormoną seratoniną, histaminą. Dilgėlėje randama daug kalcio, kalio, fosforo.

„Šis augalas turi A, C, E, K vitaminus. K vitaminas labai svarbus kraujo krešėjimui, tačiau dabar žinoma, kad jis labai svarbus ir kaulams, jų tvirtumui. Dilgėlė turi daug antioksidantų, taip pat chlorofilo, kuris labai panašus į hemoglobiną. Tai vienas iš galimų būdų, kaip kompensuoti hemoglobiną. Tai rodo, kad dilgėlė yra labai tvirtas augalas“, – sakė pašnekovė.

dilgėlė

Šis augalas savo cheminėmis medžiagomis, pasak profesorės, tikrai gali papildyti mūsų organizmą, kad būtume stipresni ir sveikesni bei kompensuotume trūkstamas medžiagas.

„Yra patvirtinta įvairiais tyrimais, kad dilgėlių preparatai gali padėti esant urologinėms problemoms, sutrikusiam šlapinimuis. Taip pat žinoma, kad padeda kraujodarai, kai yra anemija. Padeda prieš uždegiminius procesus, sąnarių problemas“, – pasakojo prof. N. Savickienė.

Pašnekovės teigimu, geriant dilgėlių arbatą sudarome savo kūnui realią galimybę pasipildyti naudingomis medžiagomis – vitaminais, mineralais ir antioksidantais.

Kai kuriems šios arbatos reikėtų vengti

Visgi, yra ir žmonių, kuriems dilgelių arbatos geriau vengti.

„Paminėjau vitaminą K – tai yra vienas iš vitaminų, kuris turi savybę didinti kraujo krešėjimą. Tad tie asmenys, kurie vartoja vaistus krešėjimo mažinimui arba turi ligų, susijusių su kraujo krešėjimu, be abejo, pirmiausia turėtų konsultuotis su savo gydytoju, vaistininku. Jiems reikėtų tokius preparatus vartoti atidžiau“, – sakė prof. N. Savickienė.

Dilgėlės

Profesorė pabrėžė, jog vaistas gali būti ir nuodas, ir gydymo priemonė. Taip pat yra ir su augaliniais preparatais, mat jų sudėtyje taip pat yra stipri cheminė sudėtis. Dėl to su jais turime elgtis atsargiai ir neperdozuoti.

Dilgėlių per parą reikėtų suvartoti ne daugiau nei 3 arbatinių šaukštelių.

„Nereikėtų vaistinio augalo vartoti labai ilgą laiką. Kitaip įvyksta imlumo praradimas. Vartojant vaistinių augalų preparatus, arbatos, užpilų forma, po 3-5 savaičių reikia pakeisti kitu augalu. Kuo įvairesnius juos vartosime, tuo įvairesnių medžiagų gausime, papildysime organizmą įvairesniais junginiais“, – sakė pašnekovė.

Taip pat profesorė patarė ieškoti kiekvienam labiausiai tinkančių vaistinių augalų ir stengtis pajausti, kaip į juos reaguoja organizmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)