Apie tai, kas labiau masina kraujasiurbius skraiduolius ir kokie bendri pasirinkimo prioritetai būdingi uodams, mašalams ir Lietuvos rinkėjams jau kalbėjome. O dabar laikas pašnekėti apie jų įkandimų gydymą. Negalavimas ne toks jau sunkus, bet labai paplitęs ir kiekvienas šią vasarą pajus kasymosi malonumą. Tad kokių klaidų nedaryti?

Uodų įkandimai – labai panašūs į dilgėlinės bėrimą, todėl dažnai painiojami su alergija uodams. Bet ta pūkšlė tiesiog organizmo reakcija į uodo seiles, skirtas nuskausminti auką, užliūliuoti jos budrumą ir kiek paskystinti kraują. Niežti, peršti, bet, palikus ramybėje, nedraskant įkandimo nuodai neplinta gilyn ir, dažniausiai, patys dingsta. Jautresnių žmonių tokiems įkandimams tikrai yra ir jiems tinimai lieka ilgiau.

Mašalai ir kiti stambesni gyviai kanda skaudžiau, nėra labai suinteresuoti daryti tai labai slaptai, mat turi storesnį siurbtuką ir siurbia kraują greičiau iš didesnės žaizdelės, tad po įkandimo lieka nebe pūslė, bet žaizdelė su kraujuosrūva. Joje taip pat gausu skystinančių kraują seilių, jos agresyvesnės, o kadangi odos pažeidimas didesnis – kraujuosrūvos plečiasi greičiau.

Uodai

Priešalerginiai geriami vaistai. Daugelis deda į juos visas viltis, nes įkandimai ir patinimas atrodo tolygūs alergijai. Bet ne. Priešalerginiai vaistai kiek sumažins niežulį, senesnės kartos tabletės dar ir pamigdys nakčiai, tinimo beveik nenuims, nes, kaip minėjau, dažniausiai tinsta ne dėl alergijos, bet tiesiog seilų balute po oda. Bet kuriuo atveju: ar uodai, ar mašalai papuotavo – blogiau nebus, bet ir didelio efekto nesulauksite. Visgi, vaikui nusikasymo prevencijai tinka puikiai.

Priešuždegiminiai geriami vaistai (vaistai nuo temperatūros ir skausmo). Paracetamolis nepadės nė kiek, nebent tikrai jau pakilo temperatūra. Mat priešuždegiminio poveikio neturi. Ibuprofenas ir panašūs medikamentai tikrai pagelbės smarkesnių patinimų, ypač mašalų įkandimų su kraujosrūvomis kamuojamiems gamtos mylėtojams. Jeigu jau sukandžiotas veidas, plaštakos ir pėdos, kur tinimas greitas ir uždegimo plitimas labai lengvas – tai būtų pagrindinė savarankiškai geriama tabletė, kuri gali išgelbėti Jūsų pėdą nuo padidėjimo dviem dydžiais.

Vaistai

Tepaliukai. Jų pilnos lentynos, kaimynų namų vaistinelės ir begalė patarimų internete. Pagrindinės grupės:

Vėsinantys. Garuoja, tokiu būdu vėsina odą, taip sumažina niežulį ir dirginimą. Nesvarbu, ką naudosite: eterinius aliejus, mentolį, cheminius preparatus ar paprastus vėsaus vandens pavilgus – poveikis toks pat, renkatės pagal prieinamumą ir kvapą. Įžangoje minėta šeimyna siekė tokio pat efekto, šlapime esantys azoto dariniai greitai garuoja, tik persistengė. Nepersistenkite ir Jūs su aliejukais.

Kraują skystinantys (heparino tepalai ir pan.) Žaizdoje kraują skystinančių jau yra, tad dar papildyti atsargas gan beprasmiška.

Nuskausminantys. Poveikis panašus į tabletės, jei nėra gilaus pažeidimo – suveiks, jei tinsta giliau ir skauda smarkiau – geriau geriam tabletę.

Hormoniniai. Tikrai padės, nuims niežulį, patinimą, tačiau neatsakingai naudojant gali ir sukelti problemų. Geriau pasitarkite su medikais.

Pagrindinė problema su tepalais – niekada nežinosite, kaip reaguos su kitais dirgikliais. Pavyzdžiui, saulės spinduliais. Tad tepate atsakingai, prieš einant į lauką – nusiplaunate. Mažiausiai, ko Jums reikia – nudegimo įkandimo vietoje.

Apie saulę. Nereikia jai rodyti sukandžiotų net ir neteptų vietų. Atvirkščiai, vos atsiradus smarkesniems, ypač mašalų įkandimams, slėptis ir nuo saulės, ir nuo vabaliukų. Šiluma, kaitinimas, saulės vonios skatina kraujotaką, greitesnį nuodo išsivaikščiojimą po oda ir didesnį pažeidimo plotą.

Todėl:

Šaltis ir ramybė – pagrindinė pirmoji pagalba. Joks vaistas taip greitai ir efektyviai nesutrauks kraujagyslių kaip šaltis uodo vakarienės vietoje. Ledukai, šalto gėrimo skardinė, ledai, vėsaus vandens pavilgai, pagaliau bent jau šešėlis – tai pirmi ir labiausiai veiksmingi pagalbos būdai. Uodų įkandimams to gali ir užtekti. Aišku, jeigu jie pavieniai – sunku išgulėti kiek ilgiau visam nuklotam šalto alaus buteliais ar ledukais. O mašalų įkandimo atvejais, ypač jei matote kraujosrūvą, tai pagrindinis artimiausių dienų komfortą padedantis išlaikyti veiksmas. Ir ne, šlapimas nepakankamai gerai vėsina, kad būtų verta svarstyti auksinio lietaus variantą gydymui.

Uodai

Pavojingos vietos – plaštakos, pėdos ir veidas sukandžiojimo atvejais turėtų gauti ramybės. Kiek pakelta padėtis, kad lengviu patinimas nutekėtų pagal sunkio jėgos veikimo vektorių, jokio karščio, vengti saulės, judėti lengvai.

Leidžiami, geriami, lašinami antibiotikai bei hormonai – nėra savarankiško pasirinkimo vaistas ir nepatariu patiems jų naudoti. Nes ne viskas, kas tinsta ir rausta, turi būti taip agresyviai gydoma.

Kada kreiptis pagalbos:

- Simptomai nė kiek negerėja su taikomomis priemonėmis;

- Plinta paraudimas, patinimas, atsirado karštis ir skausmas;

- Įkandimo vietoje apčiuopiamas skystis po oda, panašu į minkštai virtą kiašinį;

- Pakilo temperatūra;

- Atsirado dusulys, krenta spaudimas, sunku kvėpuoti;

- Anksčiau buvusi alergija įkandimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)