Nėra taisyklingos laikysenos

Kaip pastebėjo kineziterapeutas, pandemijos metu darbui persikėlus į namus, dauguma neturi tam sukurtų darbo vietų – dirbama virtuvėse, svetainėse, prie tam neskirtų stalų. Dėl to išryškėja įvarios nugaros problemos, kurios seniau „snaudė“. Pavyzdžiui, įvairūs juosmens, kaklo skausmai, išvaržos.

V. Žiedas pabrėžia, kad nėra vieno taisyklingo sėdėjimo būdo ir laikysenos. Žmogaus stuburas sutvertas judėti ir vis keisti poziciją. Dėl to kūnas pradeda smarkiai kentėti, jei tenka ilgą laiką būti toje pačioje pozicijoje.

„Žinoma, reikia stengtis būti kuo mažiau persikreipus, bet net ir tas sėdėjimas išsitiesus 90 laipsnių kampu, ko mus seniau visi mokė, po kurio laiko tampa žalingas, kūnas stingsta, pradedame kūprintis. Vėlgi, yra mitas, kad kūprintis yra blogai. Bet taip nėra, jei tai trunka trumpą laiką. Gerai sėdėti tiesiai, susikūprinus, užkėlus koją ant kojos, jei tai daroma po pusvalandį ir po jo pozicija pakeičiama, pajudama“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Tad klaidinga įsivaizduoti, kad atsisėdus prie gerai pritaikyto stalo ir sėdint taisyklingai 8 valandas per dieną nugarai tai bus sveika. Pasak V. Žiedo, tokie žmonės patiria netgi didesnių problemų nei tie, kurie sėdi netaisyklingai, bet nuolat keičia poziciją.

Taip pat internete galima rasti daugybę įvairių kamuolių, kėdžių ir kitokių prietaisų, kurie neva turėtų pagerinti nugaros sveikatą. Visgi, tai taip pat yra tik viena iš sėdėjimo galimybių. Vienu metu, kaip pastebi kineziterapeutas, buvo itin madinga sėdėti ant kamuolio. Deja, geresnės sveikatos tai žmonėms nesuteikė, tad ir ši mada baigėsi.

Asociatyvioji nuotr.

„Mas asmeniškai labiausiai patinka paprasta kėdė su atlošu, be ratukų ir be nieko, nes aš galiu ant tos kėdės keisti pozicijas – užsikelti kojas, atsiremti, susmukti. Jei kėdė su ratukais, negaliu atsisėsti ant krašto, pasiremti ant stalo, prarandu šiek tiek įvairovės. Be to, su tokia kėde važinėjame po biurą ir pasiekiame rankomis, bet mažiau judame“, – sakė specialistas.

Kineziterapeuto teigimu, darbe reikia stengtis kuo daugiau pajudėti. Tarkime, dokumentus padėti ant tolimesnės ir aukštesnės spintelės, o skambinti atsistojus ir vaikštant. Pagalvėlės ir stovimos darbo vietos taip pat gali padėti, bet tai ypatingos įvairovės nesuteiks.

Blogiausia miegojimo padėtis – ant nugaros ar pilvo

Taisyklinga laikysena priklauso ir nuo amžiaus. Pavyzdžiui, paauglsytėje ją galima koreguoti. Suaugęs žmogus laikyseną keičia sunkiau. Taisyklinga laikysena, pasak pašnekovo, yra tada, kai kūnui kiek įmanoma lengviau prisitaikyti prie gravitacijos.

Tai reiškia, kai visi žmogaus svorio centrai – galva, krūtinė ir dubuo yra maždaug vienoje horizontalioje ašyje.

„Galime pakeisti savo laikyseną, viską ištampyti, bet ar pasikeičia judėjimo modeliai? Nes, jei sėdėsiu 8 valandas nepakildamas prie kompiuterio ir eisiu tvarkyti laikyseną pas ką nors, vargu, ar tos pastangos bus vaisingos“, – sakė V. Žiedas.

Pasak V. Žiedo, yra ir taisyklingesnis miegojimo būdas nei kiti. Tai – miegojimas ant šono. Blogiausia miegoti ant nugaros, nes kaklas užlaužiamas, neretai miegama išsižiojus, tad didesnė tikimybė pradėti knarkti. Tokiu atveju smegenys pasisavina mažiau deguonies.

Taip pat reikėtų vengti miego ant pilvo, kai galva pasukta į šoną ir ant pagalvės.

Skauda nugarą

„Tai išvis labai blogai. Įrodyta, kad smegenys dvigubai geriausiai valosi, kai miegame ant šono nei miegant ant nugaros. Nereikėtų, kad galva būtų užlaužta dėl per plonos pagalvės ar per storos. Jei mėgstate miegoti ant pilvo, galima miegoti ant rankos ir galime užmesti koją. Kojos užmetimas yra tam, kad nebūtų tokios įtampos kakle“, – sakė kineziterapeutas.

Moterims platesniais klubais ar vyrams platesniais pečiais gali netikti kietas čiužinys, nes jis neprisitaikys prie kūno anatomijos. Dėl to gali reikėti šiek tiek storesnės pagalvės.

„Bet aš visada savo pacientams sakau – kai atsigulate į lovą, jums turi būti iškart patogu. Jei reikia 15 minučių muistytis, vartytis, kol prisitaikysite, netinkama pagalvė ar čiužinys, arba miegojimo pozicija“, – sakė V. Žiedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)