– Dauguma lietuvių vasarą savaitgaliais mėgsta atsipalaiduoti, važiuoja į sodybas, gamina maistą. Kaip jūs siūlytumėte išnaudoti vasarą, kad žmonės jaustųsi gerai ir, svarbiausia, sveikai?

– Vasara yra pats geriausias laikas, kai žmogus gali pradėti sveikai gyventi. Nereikia laukti naujos dienos, naujo mėnesio ar metų – galima pradėti tiesiog čia ir dabar. Skaičiau visai neseniai, kaip vienas mokytojas, išleidęs savo vaikus atostogų, surašė jiems 15 namų darbų. Juose tam tikri nurodymai: šok, judėk, sportuok, bėgiok, džiaukis gyvenimu. Jeigu mes kiekvieną dieną bent po vieną valandą eitume pasivaikščioti apie savo miškelį, apie ežerą, nuplauktume, būtume sveikesni.

Reiktų kiekvieną dieną padaryti kažką gero savo sveikatai, ne tik kažkiek litrų alaus išgerti. Reikia užsibrėžti sau tikslų, kiek kilometrų aš turėčiau nubėgti, kiek atsispaudimų ar prisitraukimų padaryti, kiek laiko pažaisti su šeima. Reikia susiplanuoti ir bent vieną valandą per dieną pajudėkime – tai tikrai bus didžiulis šuolis ir nauda. Tie žmonės, kurie tai darytų, tikrai pajustų didžiulę naudą. Jau po dviejų savaičių žmogus pajustų permainas. Dažnai mes sustojame tada, kai po vienos dienos sporto ar aktyvaus laisvalaikio kitą dieną viską skauda. Nereikia išsigąsti ir sustoti.

Šašlykų valgyti nepatartumėte?

– Sveikas šašlykas, kur nors kaime, kai yra paskerdžiamas paršiukas, tikrai jis nepakenks, bet kasdien valgyti šašlykų po tris kartus, tikrai nereikia. Daugelis lietuvių šašlykus valgo po penkis kartus per dieną. Raudoną mėsą, ypač rūkytą, valgyti nėra sveika. Vasarą yra labai daug daržovių, vaisių. Kas geriau nei vasarą kaime valgyti agurkus, pomidorus.

Kai manęs klausia, kuo skiriasi sveikuolis nuo nesveikuolio, aš atsakau, kad sveikuolis viską gali valgyti, bet ne visko nori. Nesveikuolis visko nori, bet ne viską gali. Kad taptume sveikuoliais, reikia bent kelias savaites pagyventi tam tikru režimu.

– Kaip jūs vasarą sveikatinatės?

– Rytais dažnai valandą bėgioju Vingio parke. Žinoma, bėgti rekomenduoju tikrai ne visiems, nes kartais žmogus gali ir neparbėgti. Ėjimas taip pat naudingas. Nueiti žmogus per dieną turėtų mažiausiai 10 tūkst. žingsnių, turiu omeny, tas, kuris negali bėgti. Jeigu tu bėgi, tau užtenka ir 5 tūkstančių, nes tu tada žymiai greičiau surenki tą sveikatos impulsą, visa tai nulemia širdies darbas. Jeigu tavo širdis dirba dukart dažniau, nei einančio, reiškia, kad gavai dukart didesnį krūvį.

Dainius Kepenis

– Ar reikėtų vasarą grūdintis vandenyje?

– Vasarą tai daryti yra geriausias metas. Niekas juk nevaro žmogaus vasario mėnesį. Jeigu žmogus kiekvieną dieną pradės prie ežero, jeigu vis dažniau nuspręs paplaukioti, tai neišvengiamai žmogus tą patį darys ir lapkričio mėnesį. Žmogus tiesiog norės tai pakartoti, nes tai jam teiks malonumą. Tų žmonių, kurie pabando, neįmanoma sustabdyti. Tai yra tikras malonumas.

– Ar vasarą reikia degintis saulėje?

– Tikrai nėra jokio reikalo gulėti saulėje, nėra prasmės. Bet kai vasarą žmogus juda, pavyzdžiui, aš dažnai bėgioju, tai man nėra jokios prasmės gulėti ant saulės. Man jau saulės pakanka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)