DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ apie seksualines problemas kalbėjo Kauno klinikų urologas Giedrius Juodelis, VUL Santaros klinikų ginekologė Lina Andrijauskienė bei seksologas Viktoras Šapurovas.

Seniau apie problemas bijodavo pasakyti ir telefonu

Nors su problemomis lovoje savo gyvenime susiduria tikriausiai dauguma žmonių, pasak gydytojos ginekologės L. Andrijauskienės, moterys prašyti pagalbos vis dar nedrįsta.

„Dėl seksualinių sutrikimų moterys kreipiasi labai retai, dažniau ateina dėl kokių nors skausmų ar kitų simptomų, bet retai kada konkrečiai įvardija, kad tai trikdo jų seksualinį gyvenimą“, – sakė L. Andrijauskienė.

Urologas Giedrius Juodelis atvirkščiai – pastebi, kad vis daugiau vyrų išdrįsta atėję į gydytojo kabinetą prabilti ir apie lytinių santykių problemas.

„Galėčiau išskirti 5 pagrindines grupes, dėl kurių vyrai dažniausiai ateina pas gydytojus. Tai yra erektilinė disfunkcija, lėtiniai dubens skausmai, prostatitas, priešlaikinė ejakuliacija ir lytiškai plintančios infekcijos. Šiuo metu labai dažnai vyrai ateina ne vieni, bet su savo antrosiomis pusėmis, dėl to, kad sunku susilaukti vaikų“, – pasakojo urologas.

Pasak seksologo V. Šapurovo, prieš 30 metų paskambinę žmonės apie savo problemas bijodavo pasakyti net ir telefonu, tačiau dabar tokių atvejų pasitaiko labai retai.

Viktoras Šapurovas

„Dabar į seksologus kreipiasi ir vyrai, ir moterys. Be to, ateina ir poros. Viena iš neretai pasitaikančių problemų tarp partnerių, kai vyras būna labai moteriškas – minkštas, švelnus, tačiau neieškantis kitos. Taip dažniausiai nutinka, kai vyras užaugintas vienišos, išsiskyrusios moters, arba šeimoje, kur moteris buvo labai tvirto charakterio“, – kalbėjo V. Šapurovas.

Dėl erekcijos sutrikimų kaltas gali būti ir nerimas

G. Juodelis sako, jog erekcijos sutrikimai šiuo metu pakankamai dažna problema. Tam didelę įtaką turi pakitęs gyvenimo būdas, sumažėjęs fizinis krūvis, žalingi įpročiai. Tad erekcija gali sutrikti dėl to, kad žmonės tampa sėslesni, mažiau sportuoja, daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio, valgo nesveiką maistą.

„Jaunesnio amžiaus žmonės su šia problema susiduria rečiau, dažniau tai pasitaiko vyresniems. Daugmaž 50 proc. 65 metų vyrų turi erektilinę disfunkciją. Tačiau tikrai ne visi apie tai pasako, kartais urologas, baigdamas konsultaciją, paklausia, kaip sekasi su erekcija. Tada vyro veidas pasikeičia ir jis pasako, kad yra problemų“, – sakė G. Juodelis.

Tokiu atveju iš pradžių padaromi išsamūs tyrimai, gydytojai nustato, ar tai organinė ar psichologinės kilmės problema.

„Urologams lengviau išgydyti, kai problema yra organinė. Jei erekcija sutrikusi dėl psichologinių problemų, urologų vaistai tam nepadės. Tačiau sutrikusi erekcija yra pagydoma ir to bijoti nereikėtų“, – patarė G. Juodelis.

Pasirodo, jog erekcijos centras – nugaros smegenų apatinėje dalyje ir yra valdomas galvos smegenų. Tad nenuostabu, kad nerimas ar kitos psichologinės problemos gali sutrikdyti normalius lytinius santykius.

„Normalu, kad prieš lytinius santykius su nauja partnere ar partneriu, jaučiamas nerimas, nesėkmės baimė. Tai dažniau pasitaiko vyrams. Jei tai vienkartinis epizodinis atvejis, pagalbos ieškoti neverta. Bet, jei tai kartojasi ir tęsiasi būnant su ta pačia partnere, klausimai kyla apie partnerės pasirinkimą, galbūt nėra ir meilės. Ten, kur yra artimas ryšys, erekcijos sutrikimo tikimybė yra mažesnė“, – pasakojo seksologas.

Todėl galima sakyti, kad neretai santykiai lovoje atspindi ir santykius įprastame gyvenime.

„Labai gražus žodis yra „mylėtis“. Tai turi būti emocinis, dvasinis, fizinis, seksualinis ryšys, pastangos pažinti vienas kitą. Vyras sekso metu turi įdėti maždaug 4 kartus daugiau pastangų nei moteris, nes vyrui pasiekti orgazmą yra nesunku, o moteriai dėl to reikia pavargti“, – kalbėjo V. Šapurovas.

Nei vieno argumento, kodėl mylėtis būtų negerai

Savaime suprantama, kad pakisti į blogąją pusę gali ne tik vyro, bet ir moters seksualinis gyvenimas. Taip nutinka dėl kelių priežasčių.

„Visų pirma, problemos gali kilti dėl fiziologinių pakitimų, pavyzdžiui, kai moteris yra po gimdymo ir maitina kūdikį. Sunkumai atsiranda dėl hormonų kaitos, drėgmės trūkumo makštyje arba po gimdymo likusių traumų, kai buvo daromas kirpimas ir atsirado įvairių žaizdelių, randų. Dėl šių priežasčių santykiai gali būti skausmingi. Taip pat neretai prisideda ir psichologinės problemos, kai šeimoje atsiranda naujas narys ir moteris nuolat juo rūpinasi, dėl to negali galvoti apie partnerį, lytinį susijaudinimą. Vėliau, menopauzės metu ir po jos, pradeda glebti ne tik rankų bei veido oda – vyksta pokyčiai ir makštyje. Moterys jaučia skausmą, atsiranda žaizdelės, sutrinka lubrikacija“, – pasakojo L. Andrijauskienė.

Lina Andrijauskienė

Dėl moters nenoro mylėtis kalta gali būti ir bakterinė vaginozė, nors ji ir nėra lytiškai plintanti liga.

„Tai makšties terpės disbalansas. Makštyje padaugėja tam tikros rūšies bakterijų, kurios sukelia nemalonius simptomus. Net 80 proc. moterų gali nejausti simptomų ir nė nežinoti, kad turi bakterinę vaginozę. Simptomai – skausmingi lytiniai santykiai, skausmingas šlapinimasis, nemalonus kvapas“, – sakė ginekologė.

Šiai būklei įtakos turi dažna partnerių kaita, ankstyvi lytiniai santykiai, gyvenimo tempas, maistas, fizinis aktyvumas bei higiena. Ką daryti?

„Pirmiausia reikia kreiptis į ginekologą, kad būtų paskirtas gydymas ir prevencija, galbūt trūksta ir lubrikacijos, galbūt moteris serga lėtinėmis ligomis. Veiksnių yra daug, todėl reikia nepabijoti kreiptis pas specialistą. Jei simptomai kartojasi, dėl lytiškai plintančių ligų vertėtų pasitikrinti ir partneriui“, – pasakojo L. Andrijauskienė.

Gydytoja ginekologė teigia, kad ir vyrui, ir moteriai mylėtis yra tikrai sveika.

„Nereikia bijoti apie tai šnekėti, nors kol kas dar tai yra tabu. Lytiniai santykiai yra naudingi, jų metu išsiskiria laimės hormonas. Tyrimais yra nustatyta, kad moterys, kurios turi reguliarius lytinius santykius, šypsosi du kartus dažniau nei tos, kurios jų neturi. Be to, sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų, depresijos rizika“, – sakė L. Andrijauskienė.

Tačiau tiksliai pasakyti, kiek kartų rekomenduojama per savaitę mylėtis, sunku.

„To tiksliai pasakyti negaliu. Bet nėra nei vieno argumento, kad užsiiminėti seksu yra blogai. Kai paklausiu žmonių, kurie skundžiasi prostatito simptomais ar lėtiniais dubens skausmais, ar jūs turite pastovią lytinę partnerę, neretai man atsako, kad neturi, santykiai yra atsitiktiniai, nepastovūs. Iš kitos pusės, užsiiminėti atsitiktiniais lytiniais santykiais su bet kuo, bet kur ir bet kada, irgi nerekomenduojama. Niekada nežinote, ar atsitiktinis lytinis partneris bus sveikas ir neturintis lytiškai plintančių ligų“, – kalbėjo G. Juodelis.

O ką daryti, kai po daug kartu praleistų metų, dingsta seksualinis potraukis ir partneris atsibosta?

„Kamasutra seniai apie tai pagalvojo, juk yra apie 600 įvairių sekso pozicijų. Tai galimybė pamatyti tą patį žmogų kitaip. Svarbu, kad partneriai galėtų kalbėti, pastebėtų rutinos požymius ir siūlytų pokyčius. Tradiciškai juos siūlydavo vyrai, bet, manau, dabar tai daro ir moterys. Sekso metu tai, kas patinka, galima parodyti ir ženklais, pavyzdžiui, uždėti savo ranką ant partnerio rankos ir parodyti, kaip pakeisti glamonių kryptį ar pakeisti padėti. Žinoma, ilgi metai kartu yra išbandymas“, – pasakojo seksologas V. Šapurovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)