Moterys vengia demonstruoti savo džiaugsmą

Lietuva vis dar labiau kenčiančių nei besidžiauginačių žmonių šalis, todėl vis dar nesame linkę laisvai kalbėti apie seksą ir orgazmą, bet laisvėjame ir išsivaduojame iš vidinio susikaustymo, sako psichiatras seksologas Viktoras Šapurovas. Vis dėl to, pasak jo, moterims tam tikras gėdos jausmas jau nuo senų laikų yra labiau primetamas nei vyrams.

„Tėvai augindami dukrą paprastai sakydavo, kad ji tik neparneštų vaikelio. Buvo toks auklėjimas, kuris riboja, draudžia, neleidžia.

Dabar žmonės laisvėja. Kadangi seksas tradiciškai vertinamas kaip vyrų kompetencijos dalis, moterys patiria daugiau gėdos jausmo, labiau varžosi, vengia demonstruoti savo džiaugsmą. Vyrams gali taip ir likti neaišku – moteris lyg ir patyrė orgazmą, tačiau jį visiškai paslėpė“, – kalbėjo gydytojas.

Viktoras Šapurovas

Anot V. Šapurovo, orgazmas svarbus moters džiaugsmo šaltinis, tačiau nepasiekus šios būsenos nereiškia, kad moteris liks seksualiai nepasitenkinusi.

„20 porc. moterų net ir labai besidžiaugiančios mylėjimųsi, nepatiria orgazmo, bet tai yra dėl jų ypatingumo. Kai kurios moterys motiniškai globoja savo vyrus, jos džiaugiasi savo vyro pasitenkinimu, džiaugsmu su ja mylėtis. Pačios orgazmo nepasiekia, bet pasiekia taip vadinamą plato lygį. Tai aukštas susijaudinimo lygis, bet nepasiektas orgazmas“, – sakė seksologas.

Akušerė ginekologė Raminta Baušytė sako, kad plato būsenoje moters kūnas yra ypač jautrus. Dažnai ši fazė veda į orgazmą.

„Iš tiesų populiarų orgazmo skirstymą į vaginalinį ir klitorinį girdime labai dažnai. Jis atsiradęs nuo senų laikų, kai dar nebuvo apibrėžta ir išnagrinėta tiek vyro, tiek moters orgazmo pajauta. Tačiau iš tikrųjų orgazmas prasideda smegenyse ir išplinta po visą nervų sistemą bei visą kūną. Jis nėra vaginalis, klitorinis ar kitoks. Tai yra viso organizmo raiška,“ – pasakojo R. Baušytė.

Raminta Baušytė

Mitus apie seksą kuria filmai

Orgazmas paprastai trunka apie 20 sekundžių. Moterys, priešingai nei vyrai, to paties lytinio akto metu gali patirti daugiau nei vieną orgazmą.

„Daugelis moterų sako, kad jos orgazmą pasiekia dvigubai dažniau ir didesnį, kai būna dirginami būtent šie du taškai ir ypač klitoris. Nors yra daug sekso pozų, pati populiariausia yra ta, kai moteris yra viršuje“, – sakė gydytoja.

Anot jos, tai ir yra du pagrindiniai erogeniniai taškai, tačiau jų yra daugiau. Juos dirginant moteris patiria orgazmą. A, C taškai, taškai prie gimdos kaklelio ir šlaplės, kartais ir dirginant spenelius ar žiūrint erotinį filmą. Visgi daugiausiai mitų yra apipintas vadinamasis G taškas.

„Šita tema yra pati kontraversiškiausia iš visų seksualinės medicinos kontraversijų. Kai kurie sako, kad toks taškas tikrai egzistuoja ir yra 5-8 cm nuo įeigos į makštį, žirnio dydžio jautrus audinių plotelis. Kiti sako, kad tokio taško nėra. Kol kas vienareikšmiško atsakymo dar negalime pasakyti. Kaip tai pradėjo tyrinėti nuo XVII amžiaus, taip tyrinėja iki dabar“, – pasakojo ginekologė.

R. Baušytė sako, kad prieš porą metų atliktos studijos rezultatai atskleidė, kad orgazmo niekada nėra patyrusios 22 proc. moterų, kita dalis teigia, kad nuo 30 iki 40 proc. savo santykių metu, orgazmą patiria.

„Šis tyrimas dar kartą parodė, kad kai santykių metu būdavo stimuliuojama ir makštis, ir klitoris, 51 proc. iš 60 proc. atvejų, orgazmas būdavo pasiekiamas. Jei stimuliuojama tik makštis – iki 30 procentų“, – sakė R. Baušytė.

Priežasčių, kodėl moteris negali patirti orgazmo, gali būti daug. Tai gali būti psichologiniai faktoriai, pavyzdžiui, jei moteris nepatenkinta santykiais su vyru arba kelia nerealius lūkesčius.

„Filmuose matome, kaip susitinka du žmonės, jie paglosto vienas kitam rankas, tada veiksmas greitai persikelia į miegamąjį, o ten jie greitai ir kartu be jokių problemų pasiekia orgazmą, tokį, kokio dar nėra pasiekę. Tai neatitinkantis realybės ir spaudimą darantis mitas.

Orgazmo nebūvimas gali signalizuoti ligą

Be to, Lietuvos moterys sau kelia didelius reikalavimus dėl savo išvaizdos ir tai sieja su sėkme arba nesėkme lytiniame gyvenime“, – kalbėjo ginekologė.

Kita grupė yra fiziologinės ir anatominės priežastys. Negalėjimas patirti orgazmo ir skausmas lytinių santykių metu gali būti endokrininių, ginekologinių ligų pasekmė, įvairios infekcijos. Įtaką gali daryti ir vartojami vaistai, nuovargis, fizinės veiklos stoka, taip pat su amžiumi besikeičianti dubens kaulų padėtis.

„Taip pat gali būti ir onkologiniai susirgimai, gimdos kaklelio vėžys, kiaušidžių navikai. Vienas iš skundų būna skausmas, atsiradęs lytinių santykių metu. Tikrai nereikia numoti ranka į šį prasidėjusį skausmą, ypač jei iki tol viskas buvo gerai“, – pasakojo R. Baušytė.

Gydytoja sako, kad moterys vis dar vengia kreiptis į gydytojus dėl nepatiriamo orgazmo ar skausmingų lytinių santykių. Tačiau tai gali būti rimtas signalas apie sveikatos sutrikimus.

„Geriau eiti pasitikrinti net jei ir nesergi, negu numoti ranka. Mes, ginekologai, tam ir esame, jog kalbėtume su moterimis šiomis temomis ir jos ateitų su savo skundais pas mus, o neieškotų informacijos kažkur kitur“, – apibendrino gydytoja.

Žiūrėkite visą DELFI laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)