aA
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atliktais tyrimais, 2 proc. padidinus iš transriebalų rūgščių gaunamų kalorijų suvartojimą, širdies ligų rizika išauga net 23 procentais. Tai gali sudaryti vos kelis papildomai suvartotus gramus riebalų iš kenksmingiausio šaltinio – transriebalų, dažnai vadinamų „riebalais žudikais“. Apie tai – pokalbis DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ su gydytoja dietologe, medicinos mokslų daktare Edita Gaveliene.

- Riebalai visada skirstomi į sočiuosius ir nesočiuosius. Kas yra ta trečioji grupė, hidrinti ir transriebalai?

- Tai nėra visai trečioji grupė, o tam tikra riebalų rūšis, kuri susidaro būtent tik dėl žmonių veiklos. Iškart girdžiu skeptikus, kurie sakys, kad transriebalų yra ir gamtoje, natūraliai susidariusių gyvūninės kilmės produktuose. Yra, bet jie sudaro labai mažą procentą iš visų mūsų suvartojamų riebalų. Atsakant į jūsų klausimą, tai yra tarytum tarpininkas tarp sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, riebalų dalis, kuri žmogui nėra būtina. Nors organizmui reikia šiek tiek sočiųjų ir dar daugiau poli nesočiųjų riebalų rūgščių.

- Kaip tie riebalai susidaro?

- Gamtoje jie daugiausiai susidaro gyvūnų, kurie atrajoja, maitinimosi proceso metu. Jų organizme gyvenančios bakterijos maitinasi jų suvalgytu maistu. Tada į mėsą ir į pieną patenka šiek tiek transriebalų. Tačiau, kaip ir sotieji riebalai susideda iš įvairių riebalų rūgščių, taip ir transriebalai. Yra žinoma, kad kai kurie iš jų, kurie susidaro dėl žmogaus veiklos, turi daugiau riebalų rūgščių nei tie, kurie susidaro gamtoje. Transriebalus žmogus padaro didelėje temperatūroje kaitindamas augalinius riebalus. Toks procesas atsirado dėl naujų maisto technologijų tam, kad palengvintų mūsų kasdienybę. Tačiau, pasirodo, kad ilgalaikis poveikis žmogaus sveikatai yra žudantis.

- Galbūt yra žinoma, kiek per dieną mes suvalgome tokių riebalų?

- Yra suskaičiuota, koks procentas kai kuriose šalyse gali būti žmogaus maisto racione. Tas procentas svyruoja priklausomai nuo krašto tradicijų ir maisto pasirinkimo galimybių. Kai kur jis siekia net iki 30 proc. Bet daugiausiai jų gauname iš produktų, kurie yra perdirbti, mes juos nusiperkame jau pagamintus. Lietuvoje daugiausiai transriebalų yra kepiniuose, saldumynuose, konditerijos produktuose, šiek tiek gyvūninės kilmės produktuose, kai kuriuose dirbtiniuose riebaluose, pavyzdžiui, margarine. Pažiūrėjus į produktą taip paprastai negalėtume sau atsakyti, ar jame yra transriebalų, ar ne. Kad mes tai galėtume žinoti, yra sukurti įvairūs reglamentai. Šį lapkritį įsigaliojo privalomas tokių produktų ženklinimas.

Kaip žinoti, kuriuose produktuose – saugus riebalų žudikų kiekis: pamatę tokius skaičius, tikrai geriau nepirkite
© Shutterstock

- Tai dabar skaitydami etiketę galėsime pamatyti, kad tokių riebalų yra?

- Galėsime pamatyti ženklinimą, jei jų kiekis produkte yra daugiau nei rekomenduojama, tai yra 2 procentai 100 gramų. Todėl rekomenduočiau žmonėms, pamačiusiems ženklinimą, pagalvoti, ar tokių produktų tikrai mums reikia. Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimą, pastebėta, kad, pavyzdžiui lietuviškuose saldainiuose 100 g yra net 17 g transriebalų.

- Ką reiškia žmogui tiek jų suvalgyti?

- Na, žinoma, 100 g saldainių ir taip yra labai nemažai. Kalbant apie transriebalus, nelabai mėgstu minėti tą cheminį pavadinimą, nes žmogui įdomiausia sužinoti, kas tokio blogo dėl to nutiks. Visų pirma norėtųsi akcentuoti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, jų įtaką šiai sistemai. Jei valgome per didelį riebalų kiekį, kraujyje didėja cholesterolio kiekis. Jei valgome maistą, kuriame gausu transriebalų rūgščių, didėja blogojo cholesterolio kiekis, mažėja gerasis ir didėja trigliceridų. Tai dar viena riebalų dalis, kuri turi didžiulį poveikį mūsų kūnui ir ligoms. Reikia prisiminti, kad Lietuva pirmauja tarp daugiausiai sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl tikrai reikėtų atsižvelgti į įvairius veiksnius, kurie mažina šių ligų riziką.

- Kaip Lietuva atrodo kitų šalių kontekste, ar suvalgome daugiau transriebalų?

- Europos sąjungoje nėra būtina ženklinti transriebalus, tačiau šalys, kurios vertina savo gyventojus, turėtų ženklinimą padaryti privalomą. Manau, kad dabar, Lietuvoje padarius jį privalomą, būsime galva aukščiau už tuos kraštus, kurie reglamentavimas neįvestas. Tie produktai, kuriuose yra gausu transriebalų, tikrai neturėtų būti mūsų mityboje kasdien, jie ant stalo turėtų atsirasti labai retai. Pavyzdžiui, bulvių trapučiai, keptos aliejuje bulvės, kaitintuose riebaluose kepti produktai. Net ir tradicinį Kalėdų patiekalą verdant aliejuje, reikėtų atkreipti dėmesį, kad net ir namuose gaminant, tą patį aliejų kaitinant kelis kartus, jame transriebalų daugės. Suskaičiuoti, kiek per dieną jų galime suvartoti, būtų labai sudėtinga ir, manau, tai nėra būtina, nes tokių produktų turėtume nenorėti rinktis išvis.

Kaip žinoti, kuriuose produktuose – saugus riebalų žudikų kiekis: pamatę tokius skaičius, tikrai geriau nepirkite
© Shutterstock nuotr.

- Atrodo, kad tie produktai, kuriuose yra transriebalų, visada yra nesveikas maistas, pavyzdžiui, traškučiai, greitas maistas, kepinti gaminiai ir panašiai. Ar gali nutikti taip, kad tokių riebalų bus ir produktuose, kuriuos perkame kasdien ir net nesusimąstome?

- Natūralių transriebalų šiek tiek yra svieste, avienoje, veršienoje, jautienoje, bet tokie kiekiai žalos mūsų sveikatai nepadarys.

- O pavyzdžiui sūreliuose, jogurtuose?

- Jogurtuose sunkiai jų rastume, o kalbant apie sūrelius, tai jie yra puikus produktas, jei žiūrėtume į juos taip, kaip ir turėtume – kaip į desertą. Dabar renkantis sūrelius galėsime pasirinkti palankesnius sveikatai, nes ne kiekviename sūrelyje bus žalingas transriebalų kiekis. Galbūt ir gamintojai pakeis savo produktų sudėtį.

- Kalbant apie transriebalus būtina paminėti ir aliejų. Kaip išsirinkti jį tinkamą?

- Svarbiau ne rūšis, o kaip mes jį naudojame. Transriebalai aliejuje susidaro tada, kai jį kaitiname virš 220°C ir kelis kartus. Jei šeima turi tradiciją gaminti spurgas ir nepakeisti aliejaus, visi kentės nuo per didelio transriebalų kiekio. Todėl, jei aliejus nėra kaitinamas labai aukštoje temperatūroje ir naudojamas kelis kartus, didelis pavojus nekyla.

- Ar yra įrodyta, kad transriebalai susiję su onkologiniais susirgimais?

- Šiuo metu daugiau įrodymų, kad būtų tiesioginis ryšys, nėra, yra tik pavienės studijos. Tačiau yra kitas svarbus tyrimas, parodantis, kad jie daro įtaką lėtiniam uždegiminiam procesui, kuris yra sudėtinis daugumos lėtinių ligų komponentas. Todėl galima daryti hipotezę, kad tai yra susiję. Tačiau, pavyzdžiui, perdirbti mėsos produktai turi įtakos vėžiui. Svarbiausia vartoti kuo daugiau namie gaminto maisto pasirenkant kokybiškus produktus.

- Pabaigai – įsivaizduokime žmogų, kuris labai mėgsta dažnai valgyti greito maisto užkandinėse, mėgsta saldumynus ir kepintą maistą. Kaip pasikeistų jo sveikata, jei jis bent perpus sumažintų tokių produktų kiekį?

- Tikriausiai kitą dieną jis būtų nusivylęs, kad negalėjo suvalgyti savo spurgos. Tačiau, kad rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis smarkiai sumažės, faktas. Bandydami maitintis sveikiau visada galvojame, kaip jausimės rytoj, ar bus kažkas geriau. Rytoj tikriausiai bus sunku, bet poryt bus tikrai geriau.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(67 žmonės įvertino)
4.3433

Gydytoja sukritikavo populiarius vaistus nuo peršalimo: pasijaučiate apgaulingai gerai, bet situaciją tik pabloginate (84)

Tikriausiai ne kartą vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, skubate į vaistinę ir jau...

Kaip išvengti ligas atnešančio blogojo cholesterolio: Kurpienė įvardijo palankius ir žalingus produktus (139)

Tikriausiai tai, kad cholesterolis sukelia daug ir sunkių ligų, kartoti nebereikia. Tačiau retai...

Onkologė patarė, kokios priemonės padės laiku pastebėti krūties vėžį (6)

Lietuvoje moterims nuo 50 metų suteikta nemokama galimybė kas 2 metus atlikti mamografinį krūtų...

Kardiologai įspėja 40-mečius ir vyresnius: jei nenorite staiga mirti, metas imtis priemonių (116)

Laidoje „Sveikatos receptas“ pokalbis apie ligą, kuri kardiologijoje laikoma ligų karaliene....

Kaip nepalūžti metus rūkyti? Vaistininkė įspėjo dėl pakaitinių priemonių (58)

Mesti rūkyti tikrai nėra lengva, sako vaistininkė Kristina Staivė . Bet žmogus turi nuspręsti...

Top naujienos

Po Vokietiją sukrėtusio nužudymo garsus žurnalistas cituoja Landsbergio perspėjimus (71)

Tragiška vyriškio, praėjusį savaitgalį mėginusio sudrausminti Augsburgo aikštėje...

Lietuviai pasidalijo išradingais būdais, kaip be vargo papildomai užsidirbti apvalią sumą (24)

Sėdint namie ant sofos ir galvojant, kaip užsidirbti papildomą šimtą ar du, nieko neįvyks. Tai...

Prasidės tikrieji žiemos nemalonumai: lietus maišysis su sniegu, stiprės vėjas (3)

Po gana intensyvių nakties kritulių, sekmadienio dieną, pradedat pietvakariniais rajonais,...

Iškart po katastrofos į salą atskridęs pilotas – apie siaubingas scenas: nuo gelbėjamų žmonių kūnų krito oda (53)

Komercinio sraigtasparnio pilotas, vadovavęs komandai, išsiveržus Baltosios salos ugnikalniui...

Kalinio įžūlumui nebuvo ribų: vieniems siūlė darbą, kitiems – vibratorius ir automobilius (40)

Tuo metu, kai Pravieniškių pataisos namų ir už jų veiklą atsakingo Kalėjimų departamento...

Indų ploviklis ar indaplovė? Specialistas atskleidė, kaip plauti indus, kad sau nepakenktume (39)

Yra paskaičiuota, kad, pavyzdžiui, lūpų dažų per gyvenimą kiekviena moteris suvalgo apie 20 kg....

Įvertino Lietuvos ekonomiką: į Disneilendą galite nebevažiuoti (163)

Kol pasaulio ekonomika banguoja tarsi linksmieji kalneliai, o euro zonos ekonomikos augimas...

Vilniuje per avariją „Mercedes-Benz“ lūžo dalimis (144)

Šeštadienio vakarą Vilniuje „ Mercedes Benz“ automobilio nesuvaldęs vairuotojas taip...

Rekordinį „Šok su žvaigžde“ vakarą netikėtai paliko vieni iš šou lyderių: paaiškėjo, kas kovos finale (95)

Artėjant „ Šok su žvaigžde “ finalui šokių projekte buvo vis labiau jaučiamas jaudulys ir...

Lietuvė su dukra apsilankė pas Kalėdų Senelį Laplandijoje: pasakė, kada geriausia važiuoti ir kiek grynųjų teks išleisti (22)

Bene didžiausia daugelio vaikų svajonių – susitikti su tikruoju Kalėdų Seneliu. Tinklaraščio...