Pataria organizmą pratinti jau dabar

Pasak profesorės, nueiti miegoti ir keltis visada rekomenduojama tuo pačiu laiku, o miego laikas priklauso nuo to, kiek pačiam žmogui to reikia. O laiko sukimas nėra itin naudingas sveikatai.

Suaugusiam žmogui rekomenduojama miegoti nuo 7 iki 9 valandų nakties metu. Miegas organizmui yra itin svarbus, todėl įvairios frazės, tokios kaip „išsimiegosi, kai numirsi“, yra labai klaidingos.

Miegas skirstomas į 2 rūšis, viena iš jų yra lėtas miegas, kuris reikalingas organizmo atsistatymui, atminčiai, dėmesiui, blogų minčių išvalymui, imunitetui, sotumui. Jei šio miego gaunama nepakankamai, žmogus serga įvairiomis ligomis, infekcijomis, didėja svoris, sutrinka dėmesys, atmintis, sunku kokybiškai dirbti.

Rūta Mameniškienė

Kita miego rūšis, vadinama paradoksiniu miegu, labiau reikalinga žmogaus emocinei būklei pataisyti. Jei trūksta tokio miego, žmogus būna piktas, niurzgantis, ypač ryte.

„Kalbant apie laiko sukiojimą, kai kurie žmonės labai jautrūs tai valandai. Žmogus negali anksčiau gulti ir anksčiau keltis, todėl ryte, kol susitvarko smegenų veikla, kol pripranta, visi simptomai gali ryškėti“, – sakė prof. R. Mameniškienė.

Tokiems jautriems žmonėms profesorė rekomenduoja jau dabar pradėti pratintis prie naujo laiko – eiti gultis 15 minučių anksčiau, jei laikui pasikeitus teks anksčiau teks ir keltis. Tai reikėtų daryti likus ne dviem dienoms iki laikrodžių sukimo, o jau dabar.

Pirmoje nakties pusėje gauname daugiau lėtojo miego, kuris reikalingas atstatyti visam kūnui – imunitetui, kraujospūdžiui, atminčiai ir panašiai. Praleidus šią fazę sutrinka visas organizmas. Taip pat yra ir tada, jei keliamasi per anksti, nes tada trūksta emocinio balanso.

„Jei žmogui reikia keltis anksti, rekomenduojame atsigulti prieš 12 valandą, kad būtų gerai išsimiegota ir galva kitą dieną veiktų gerai“, – kalbėjo profesorė.

Kada dėl miego kreiptis pagalbos?

Visiems pasitaiko naktų, kai miegama itin prastai. Visgi, pasak pašnekovės, jei tokios naktys būna kartą per savaitę ar kartą per mėnesį, baimintis dėl to nereikėtų.

Jei nemiga ar prastas miegas kankina nuolat, tęsiasi mėnesį ar ilgiau, negalite užmigti, išsimiegoti pilną naktį, atsibundate per anksti, reikia susimąstyti.

Miego metu sapnai, pasak profesorės, aplanko visus ir kiekvieną naktį, tačiau ne visada juos prisimename. Problemos prasideda tada, kai sapnai trukdo išsimiegoti pačiam žmogui arba tam, kuris miega šalia.

„Kai sapnai yra su judesiais, vaikščiojimu, dalyvavimu pačiame sapne, jo siužete, tada reikia konsultuotis. Tai gali būti sutrikimas. Tačiau priminsiu, kad sapnuojame visi, kartais sapnai geresni, kartais blogesni, bet jei kartojasi blogi sapnai ir juose pradedame dalyvauti, reikia kreiptis pagalbos“, – sakė prof. R. Mameniškienė.

Eiti miegoti laiku pašnekovė ragina absoliučiai visus, net jei žmogus yra jaunas ir neturi problemų su miegu.

„Kol esi jaunas, atrodo, nuversi kalnus, bet ateina diena, kai prasideda problemos. Ir tai, ką dabar pavagiame iš savo sveikatos nemiegodami, gali atsiliepti ateityje. Didesnė problema yra su tais, kurie blogai miega ir sunkiai užmiega“, – kalbėjo gydytoja.

Tiems, kuriems sunku užmigti naktį, profesorė pataria nemiegoti pietų miego, vakare nesnausti prie televizoriaus ekrano, geriau eiti pasportuoti. Prieš miegą išgerti arbatos, šilto pieno, išsimaudyti šiltoje vonioje, pasivaikščioti.

Jei ryte sunku keltis, nes naktį prastai miegojote, gali padėti ryški šviesa. Geriau miegoti padeda ir maloni patalynė, išvėdintas kambarys, kuriame apie 20 laipsnių šilumos.

Nemiga

„Visi aparatai, kurie spinduliuoja mėlyną šviesą, trikdo miegą, slopina melatonino išsiskyrimą ir prisideda prie nekokybiško miego“, – sakė prof. R. Mameniškienė.

Vis populiariau prieš miegą papildų forma vartoti melatoniną, kuris turėtų padėti užmigti. Tačiau prof. R. Mameniškienė pataria prieš jį vartojant pasitarti su gydytoju, mat melatoniną turi gaminti smegenys, o jį gaunant papildų forma smegenys gali pradėti vangiai pačios jį gaminti.

„Tačiau yra atvejų, kai jo būtinai reikia. Ypač, kai keičiame laiko juostą keliaudami. Kelionių metu galima naudoti ir verta tai daryti, kad galėtume išsimiegoti ir kokybiškai leisti dieną“, – sakė profesorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)