Ramutė. Ar rekomenduojama kokia nors fizinė veikla, jei ką tik persirgau COVID–19?

Atsikelti, pavalgyti, nueiti iki tualeto irgi yra fizinė veikla, tai tikrai rekomenduojama. O jei kalbame apie rimtą darbą ar sportą, tai patarčiau 2 savaites neskubėti ir pradėti nuo labai paprastų dalykų. Tai, ką darėte iki koronaviruso, padalinkite iš 10 ar bent 5. Bėgdavote 5 kilomentrus, dabar pradėkite nuo greito vaikščiojimo kilometrą ar pusantro. Ir, jei viskas gerai, savo fizinį aktyvumą didinkite kas savaitę po 20–30 proc. Jei sirgote koronavirusu sunkiai, simptomai užtruko ilgai, turėjote aukštą temperatūrą, galbūt plaučių uždegimą, tikrai visą fizinį aktyvumą palikite ramybėje 6–8 savaitėms ir pradėkite nuo lengvo kardio. Jėgos pratimai tik po poros mėnesių.

Mėšlungis

Giedrė. Ką gali reikšti, jei blauzdas dažnai „traukia“ mėšlungis? Ar tai gali būti tiesiog magnio trūkumas, ar jau varikozės simptomas?

Tai gali būti magnio, kalio, kalcio trūkumas arba perteklius. Gali būti ir varikozės simptomas. Kojų mėšlungis yra viena iš tų būklių, kai pacientai yra „niekieno“ – siuntinėjami vieni pas kitus, nes tai gali būti ir raumens sutrumpėjimo klausimas. Traumatologas siunčia pas neurologą, neurologas neranda jokių nervo užspaudimo reiškinių ir taip toliau... Bet dažniausiai tai yra jūsų nemeilės sau reiškinys – per trumpas achilas, jei kalbame apie blauzdas, netaisyklingai naudojami raumenukai, negeri batai, per didele pakulne. Pagrindinę pagalbą jums gali suteikti kineziterapeutas, kuris parodys, kaip sportuoti, vaikščioti ir panašiai. Bet kojų venų varikozės tyrimus tikrai būtų galima atlikti. Magnio tyrimų nepatarčiau daryti, kur kas paprasčiau yra pavartoti šio preparato, jei jis padeda, viskas gerai. Bet štai atlikti kalio ir geležies atsargų, feritino tyrimą, tikrai patarčiau. Nes tos būklės gali būti grėsmingesnės. Visgi, kineziterapeutas būtų pagalba nr. 1.

Gustė. Ar sloga ir kosulys po COVID–19 užsitęsia ilgiau nei po paprasto peršalimo?

Labai sunku atsakyti. Jei žiūrėsime į vidurkį, greičiausiai taip, kosulys po COVID–19 užsitęsia ilgiau. Bet, jei pažiūrėsime į atskirus žmones, tai kažkam kosulys po koronaviruso gali praeiti visiškai lengvai, o kitas sloguos ir kosės pusmetį. Lygiai taip pat ir su kitais virusais. Viskas priklausys nuo to, koks jūsų santykis su tais virusais, koks jūsų imlumas ir organų, gleivinių atsakas. Jei virusas pažįstamas nuo seno, kasmet su jais kontaktuojate, kaip dažniausiai ir būna su peršalimo virusais, tikriausiai kosulys praeis greitai. Bet beveik 3 metus sėdėjome uždaryti ir su niekuo nekontaktavome, todėl atsparumas net ir paprastiems virusams sumažėjo. Dėl šios priežasties ir paprastas peršalimo virusas gali sukelti ilgesnį kosulį ir slogą. Kai tik kovidas mums taps pažįstamas, tikėtina, kad ir jis taps paprastu peršalimu. Jei dar kartą nemutuos į blogesnę pusę.

Peršalimas

Irena. Ar galima išgydyti lėtinį cistitą? Kankinosi jau 30 metų.

Jei jau 30 metų jaučiate simptomus, tikriausiai pilnai išgydyti jo nepavyksta, bet tam tikros pagalbos sulaukti galima. Vargu, ar būklė sukelta tik infekcijos – greičiausiai tai yra ir aplinkinių audinių uždegimas, ir tam tikros ginekologinės bėdos, galbūt dubens nervų uždegimas. Per 30 metų galėjote išgirsti dirgliosios šlapimo pūslės diagnozę. Kai kažkas nuolat dirginama, tai tikrai tampa jautresne vieta. Tokiu atveju turėtų būti taikomas kompleksinis gydymas – neuroprotekcinis, uždegimą malšinantis, ir fizioterapija, visa tai gali turėti teigiamą efektą. Tačiau tikriausiai iki naujo peršalimo ar uždegimo, kai simptomai vėl paūmės, o tada vėl reikės gydytis kompleksiškai.

Aistė. Neseniai profilaktiškai buvau pas ginekologę. Ji pasakė, jog viskas normalu, ir apsilankyti po 1 metų. Tačiau atsakymuose buvo parašyta gimdos kaklelio erozija ir ektopija. Ką tai reiškia? Ir ar verta sunerimti?

Tai reiškia, kad jūsų gimdos kaklelis yra šiek tiek išvirtęs. Tai dažna būklė, ypač, jei esate gimdžiusi. Ta gleivinė, kuri turėtų būti viduje, šiek tiek išeina į išorę. Kadangi jos ten neturėtų būti, reikia stebėti situaciją, dėl to tikriausiai jums pasakė ateiti po metų, dažniausiai onkocitologinis tepinėlis atliekamas kas 3 metus. Erozija yra vienas iš veiksnių, kuris gali prisidėti prie gimdos kaklelio vėžio. Gimdos kaklelio vėžys yra dažniausia jaunų moterų onkologinė liga, dėl to kas 3 metus onkocitologinis tepinėlis atliekamas nemokamai. Jei labai nerimaujate, galite atlikti ir dažniau. Taip pat pasidarykite žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tyrimą, dabar jį irgi atlieka iš PSDF lėšų. Jei neturite bent vieno viruso, kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį, būtinai pasiskiepykite nuo ŽPV. Sunerimti reikia tiek, kiek reikia kiekvienai jaunai moteriai – atlikti ŽPV tyrimą ir onkocitologinį tepinėlį. O dėl erozijos ir ektopijos, tai dažniausiai turi beveik visos, tad dėl to jaudintis nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją