Bėgiojimas neretai būna ta veikla, kurią renkasi ilgai nesportavęs ir greitų rezultatų norintys asmenys. Trenerė S. Pajaujienė ypač atkreipia dėmesį žmonių, kurie turi antsvorio. Šiems asmenims sportuoti reikėtų pradėti nuo vaikščiojimo, o geriausia, ypač, jei kamuoja ir gretutinės ligos, prieš fizinį krūvį pasikonsultuoti su gydytojais ir išsitirti.

Patyrusios LSU dėstytojos patarimai bus naudingi ir antsvorio neturintiems asmenims, tačiau norintiems pradėti daugiau judėti.

„Pradėti keistis tada, kai bunda gamta, yra labai patogu ir tai gali virsti gyvensena. Vis dažniau matau, kad žmonės atranda nemokamus sveikatingumo centrus: parkus, skverus, paupius, miškus. Daugybė žmonių gamtą atrado kaip sportavimo vietą. Tai yra labai puiku ir sveikintina, darykite tai dažniau. Tačiau neretai aš manau liūdnų ir nerimą keliančių momentų – neretai matau, kad žmonės yra netinkamai pasiruošę“, – sako trenerė.

S. Pajaujienė sako, kad kai kurie žmonės sportui netinkamai pasiruošę nuo aprangos ir avalynės iki netinkamos judesių technikos bei per didelio fizinio krūvio.

„Matau bėgantį žmogų ir norisi jį sustabdyti, pasakyti – žmogau, gal tu geriau nebėk, o pradėk nuo kitų veiklų. Pirmiausia, sustiprink kūną kitaip, – sako LSU dėstytoja.

– Visos tos mažos klaidos gali virti didelėmis problemomis.“

Trenerė ypač ragina suklusti asmenis, kurie turi antsvorio ar yra nutukę.

„Nutukęs arba antsvorį turintis žmogus stoti į naują kelią bandė tikriausiai ne kartą. Ir jam nepavyko ne kartą, nes šalia jo nebuvo reikiamos kompetencijos turinčio žmogus. Vis tik pačiam žmogui, neturinčiam bazinių žinių ir pagrindinių įgūdžių, žinių krūvio valdymui ir panašiai, negali nuspręsti, kokio fizinio krūvio jam reikia“, – teigia trenerė.

Todėl ji pataria kreiptis į profesionalus.

„Tokiems žmonėms reikia profesionalo, kuris patartų, pamotyvuotų, o gal kaip tik nuramintų, nes gal žmogus per daug „užsiplėšęs“ tą daryti,“ – sako S. Pajaujienė.

Antsvorį ar nutukimą turintis žmogus prieš pradėdamas judėti turėtų pasikonsultuoti su gydytojais – atlikti kraujo tyrimą, įvertinti riziką metaboliniam sindromui.

„Sportavimas tokiems žmonėms gali būti ne tik nauda, bet ir netikėta žala. Todėl nepatingėkite pirmiausia kreiptis į gydytojus. Vėliau raskite žmogų, kuris padės jums pasirinkti tinkamą kelią ir aš tikiu, kad jums pavyks“, – sako trenerė.

Pasak LSU dėstytojos, svorio mažinimo programoje nėra stebuklų.

„Yra paprasta taisyklė: yra suvartojamos kalorijos, kurias mes gauname su maistu ir yra išeikvojamos kalorijos, kurias mes išeikvojame judėdami. Kai šis balansas sutrinka, įvyksta tai, ko mes labiausiai nenorime – vyksta svorio prieaugis. Taip pat svoris gali augti dėl ligų, vaistų vartojimo ir pan.“, – sako trenerė.

Turite vadovautis šia mintimis: arba pradedate galvoti, kiek ir ko valgyti, arba pradedate daugiau judėti.

„Fizinis aktyvumas turėtų prasidėti labai palaipsniui. Geriausia pradžia – vaikščiojimas. Vaikščiojimas niekaip negali pakenkti. Jei dar įjungsime rankas ir pradėsime vaikščioti šiaurietiškai, bus dar puikiau, – sako S. Pajaujienė.

– Pradžia yra labai svarbi – neužsiplėškime per daug. Neverskite savęs kiekvieną dieną bėgti kroso ar ilginti bėgimo laiką. Kūnas to tikrai neatlaikys.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)