Saugaus kiekio nėra

„Yra tyrimų, analizių, kurios patvirtina, kad saugių alkoholio kiekių nėra. Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi alkoholio kiekius, kurie nėra saugūs, tačiau sukelia mažą, vidutinę ar didesnę riziką. Tiesą sakant, per 18 metų naujų rekomendacijų apie suvartojamo alkoholio kiekį taip ir neatsirado, – sakė dr. R. Badaras.

– Rizika įvardijama alkoholio vienetais – 1 vienetas skirtingose šalyse yra nuo 10 iki 17 gramų alkoholio, realiai tai yra taurė nespirituoto vyno. Moterims minimali rizika yra iki 2 alkoholio vienetų per parą, vyrams iki 4 vienetų. Tačiau jokiu būdu tai neturi nuskambėti kaip rekomendacija“.

Robertas Badaras

Pasak gydytojo toksikologo, spektras žmonių, kurie gali susirgti alkoholizmu, yra labai platus – tiek amžiaus, lyties ar socialinės padėties klausimu. Tai reiškia, kad visiškai nepriklausomai nuo šių faktorių, riziką turi visi.

„Yra žmonių, kurie alkoholį vartoja mažais kiekiais ir retai, bet pasekmės sveikatai būna rimtos. Jokiu būdu negalima susieti kiekio, vartojimo trukmės ir pasekmių, kiekvieną žmogų tai paveikia skirtingai. Tačiau, žinoma, didesni kiekiai vartojami ilgesnį laiką sukelia didesnę riziką“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Kaip teigia gydytojas, patologijos, kurias sukelia alkoholis, dažnai žmonėms jau yra žinomos. Tačiau pasitaiko ir tokių, apie kurias dauguma nė nenutuokia.

„Jau 1976 metais buvo aprašytas vienas iš fenomenų, pavadintas savaitgalio širdies ritmo sutrikimu. Pasirodo, net 1 standartinis alkoholio vienetas gali sukelti širdies ritmo sutrikimus žmonėms, kurie šiaip jau tokių sutrikimų neturi. Įdomiausia tai, kad tai visai nesusiję su alkoholio kiekiu. Dabar įvertinta, kad net 21 gramas alkoholio gali išprovokuoti žmogui, kuris turi polinkį tokiai patologijai, labai rimtą širdies ritmo sutrikimą. Apie tai, kad kenkia kepenims, smegenims, dabar jau žino net pradinukai“, – sakė dr. R. Badaras.

Pagirios

Gali ištikti net traukuliai

Dar viena neįprasta patologija yra kasos uždegimas, kuris gali įvykti gana greitai.

„Jauni, sveiki žmonės, dažniausiai vyrai kartais kasos uždegimu suserga net ir po gana trumpo vartojimo. Yra labai daug fenomenų. Vienas iš skaudžiausių yra alkoholinis vaisiaus sindromas, dabar naujas jo pasireiškimas yra alkoholinis spektras. Jei alkoholinis vaisiaus sindromas matomas tik gimus, tai alkoholinio spektro išoriškai nesimato, bet jis pasireiškia vaikui nuo 8 iki 11 metų. Vaikui pasireiškia adaptacijos, loginio mąstymo, vystymosi sutrikimai“, – pasakojo pašnekovas.

Taip pat dėl vartojamo alkoholio gali išsivystyti net ir traukuliai.

„Europos neurologų federacijos duomenimis, iki trečdalio visų traukulių yra sukelti alkoholio vartojimo. Lietuvoje ruošiame savo publikaciją, tai, galiu pasakyti, kad beveik 50 proc. visų traukulių yra dėl alkoholio. Jei prieš tai žmogui jau buvo pasireiškę traukuliai, visai nereikia didelio alkoholio kiekio, kad jie vėl pasireikštų“, – sakė gydytojas toksikologas.

Alkoholis

Atsiradusias ligas iš dalies lemia ir suvartojamo alkoholio kiekis, bet didelę įtaką daro genetika, sveikatos būklė ir kiti faktoriai.

„Tai, kad dideli kiekiai yra blogai, žino visi. Tačiau aprašomi fenomenai, kai net ir mažas kiekis kai kuriems žmonėms sukelia labai rimtas pasekmes, ir to užmiršti nereikėtų. Tiesioginės koreliacijos tarp kiekio ir pasekmių – nėra, – sakė dr. R. Badaras.

– Kalbant apie chemines priklausomybes, dažniausiai asmenys savęs nevertina kaip priklausomo žmogaus. Lietuvoje priimta pačiam sau diagnozuoti ligą ir pačiam gydytis, tačiau to būti neturėtų. Galiu pasakyti, kad po truputį mažėja stigma, net jauni žmonės, kuriems ši problema dar nėra taip stipriai pažengusi, kreipiasi ir nebebijo“.

Dėl karantino alkoholį vartoja dažniau

Šiuo metu Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, pasak gydytojo toksikologo, puikiai išvystytos priklausomybių paslaugos. Visą laiką galima kreiptis į savo šeimos gydytoją, kurie atlieka vertinimą ir, jei reikia, nukreipia į pagalbos centrus.

Pašnekovo paklausus, ar karantinas gali padaryti įtaką dažnesniam alkoholio vartojimui, dr. R. Badaras atsakė, kad taip nutikti tikrai gali.

Alkoholis

„Nepasakysiu nieko naujo, kad žmonės, šiuo metu būdami tokioje krizinėje situacijoje, daug laiko praleisdami namuose, vartoja daugiau alkoholio. Lietuva nėra išimtis, tą patį pastebi kolegos iš viso pasaulio. Kaip bus vėliau, pamatysime praėjus šiek tiek laiko“, – sakė pašnekovas.

Pasak gydytojo toksikologo, alkoholis iš organizmo dingsta pakankamai greitai, su retomis išimtimis dažniausiai tai įvyksta per 2 dienas, dar dažniau užtenka ir 1 paros. Visa kita yra ne alkoholis, o jo pasekmės.

Net ir trumpa pertrauka padės sveikatai

Viešojoje erdvėje galime pamatyti įvairių žmonių savotiškų eksperimentų, kai jie nusprendžia, kad kurį laiką visiškai nevartos alkoholio ir taip padės savo sveikatai. Ar tai tikrai padaro kokią nors įtaką?

„Moksliniai tyrimai rodo, kad tokios pertraukos tikrai suteikia statistiškai patikimą pagerėjimo rezultatą“, – kalbėjo dr. R. Badaras.

Kaip sakė gydytojas toksikologas, pagrindinė mūsų problema vis dar yra ta, jog alkoholizmą suvokiame kaip kokią gėdos dėmę ar savotišką nepilnavertiškumą.

„Iš tiesų, tai reikėtų vertinti kaip labai rimtą sveikatos faktorių ir žiūrėti į tai mažiau emociškai, bet daugiau pragmatiškai. Jei matote, kad šis dalykas kenkia jūsų sveikatai, nebijokite pasitarti su šeimos gydytoju“, – patarė gydytojas.

Vilma Andrejauskienė

Psichiatrė, priklausomybių ligų specialistė Vilma Andrejauskienė laidoje sakė, kad dažniausiai žmonės susimąsto apie problemą dėl alkoholio tada, kai pats kūnas pradeda siųsti signalus, kurie pradeda trukdyti kūnui.

„Kiekvienas asmuo savaip ieško išeities iš situacijos. Tačiau alkoholis visais laikais buvo kaip pati prieinamiausia ir pigiausia priemonė pakeisti būseną ir dar legaliai. Kai žmogus pradeda vartoti alkoholį, galvoja, kad gali kontroliuoti situaciją, bet ilgainiui jis užmigdo savo patiklumą ir pradeda nepastebėti tam tikrų signalų, kurie įspėja apie ligos formavimąsi. O suklūsta tik tada, kai pamato padarinius, kurie liečia ir socialinę, asmeninę sferą, kenkia organizmui“, – sakė V. Andrejauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)