Turbūt nėra nė vienos dienos, kad pacientai neužklaustų bet kurio gydytojo apie vienokią ar kitokią priemonę savo bėdoms įveikti, kuri geresnė, nei gydytojo paskirta. Ir tai yra puiku. Ta prasme, kad klausia. Kur kas blogiau, jei pradedama vartoti ką nors neatsiklausus ir slepiantis nuo medikų.

Taip taip, žinau, mes – ne visagaliai ir ne visažiniai, bet bent 9 iš 10 atvejų tikrai žinome daugiau nei paciento kaimynė ar žurnalo „Ko nepasako gydytojai“ visa redakcija kartu sudėjus. Tad, paklausę gydytojo, ar tikrai šlapimo pavilgai geriau nudegimui gydyti nei hidrokoloidinis tvarstis, ne tik išsaugosite nuplikytą galūnę, bet ir gydydamiesi neskleisite specifinio „vaisto“ aromato.

Apie „natūralius“ vaistus kalbant – vis prisimenu kolegos spintelėje prie lovos, kardiologinėje reanimacijoje, rastą lapelį – receptą kraujagyslėms valyti. Česnakai, spanguolės, alijošiai, medus ir būtinai – ruginė degtinė, maišyti griežtai mediniu šaukštu (bet nenurodyta, kokios kilmės inde) ir gerti kasdien. Kaip žada dar spausdinimo mašinėle atspausdintas lapukas – pavartojus tokių vaistų šuntavimo daryti jau nebereikės. Visada kirbėjo klausimas – ar recepto savininkas atsidūrė reanimacijoje pavartojęs vaistų, ar tik pradės juos vartoti ir dar galės atsiimti popieriuką iš šeimininkutės?

Kokie netikro vaisto ar papildo tipiniai požymiai? Jis padeda nuo visko ir neturi pašalinio poveikio. Tiesiog kaip baltapūkis garbanotas angeliukas. Taip nebūna. Jei jau yra veiklioji medžiaga, tai pašalinis poveikis tūri būti. Net nuo švęsto vandens ir šlapintis norisi, ir patinti galima.

Nėra nuorodų į mokslinius straipsnius arba naudojami keisti, bet garsūs pavadinimai, siejami su moksline veikla, pavyzdžiui, „preparatas yra apdovanotas UNESCO medaliu“, „Klaipėdos biomedicinos universitetas“, „Vilniaus klinikinių tyrimų centras“ ir kiti niekada neegzistavę apdovanojimai bei centrai.

Nors nėra nuorodų į tyrimus, bet yra laimingų ir dėkingų pacientų vardai, pavardės ir asmeninė Petro, Juozo ir Apolinarijos nuotrauka bet patirtis. „Vienas pažįstamas gydytojas iš kitos šalies“ jau gydė visą Lietuvą nuo COVID‘o feisbuke, jei prisimenat. Panašus atvejis.

Vaistas seniai žinomas, bet jį slėpė nuo visuomenės kariuomenė, partija, kosmonautai, masonai, pagaliau, gydytojai, kurie bijo prarasti darbą. Tai kodėl toliau nebeslepia? O kodėl ne už milijonus parduoda tik patiems turtingiausiems, bet vargsta su reklama, jei jau toks geras preparatas?

Būtinai tūri būti kokia nors ypatinga sudėtis: kosminė technologija, reto gyvūno lytinis (pageidautina) organas, niekam nežinomas augalas, mirusių majų pagaliau išaiškinta paslaptis ir taip toliau. Istorijoje pilna tokių pavyzdžių: mumijus – ne tai derva, ne tai nuo mumijų nugramdomos išskyros; raganosio ragas, padedantis nuo impotencijos (turbūt jei gerai ir stipriai pririši).

Viskas būtinai superšvaru ir natūralu. Šlapimas – tik sveiko vaiko, o geriau – kūdikio. Vanduo – iš Altajaus požeminių kalnų, ragai – tik švariu Kilimandžaro oru kvėpavusių jakų ir taip toliau. Čia viskas sveikintina ir gerai, aš irgi – už natūralumą: visus reikalingus vitaminus ir medžiagas gaukime su maistu ir nereikia jokių papildų papildomai vartoti.

Būtinai „apžaidžiamas“ koks nors žinomas faktas, nutylint visą kitą informaciją. Spanguolės tikrai turi antioksidacinio poveikio, šlapimas tikrai garuodamas vėsina odą, tvirtai pririštas ragas tikrai gali imituoti erekciją, tačiau nei visaverčio poveikio, nei estetikos, nei pasitenkinimo negausime. Dar studijų laikais su grupiokais buvome sugalvoję verslo planą – žirneliai potencijai gerinti. Tas planas irgi pagrįstas dviem realiais faktais. Pirmas – triušiai daug ir aktyviai dauginasi. Tiesa antra – triušiai yra koprofagai (jie ėda savo kaką, nes kitaip negali suvirškinti žolės). Ir iš dviejų tiesų – išplaukianti idėja pasipelnyti: triušiai daug dauginasi, nes spirose yra medžiagos, kuri skatina norą daugintis. Žirneliai būna paruošti, tik supakuoti reikia. Skamba makabriškai? Bet panašių preparatų rinkoje pilna. Ir gerai parduodami.

Būkime kritiški sau. Būkime kritiški informacijai apie mūsų sveikatą, ligas, gydymą, kuri ateina iki mūsų. Prieš priimdami bet kokį sprendimą pasitarkite su vienu ar keliais specialistais. Tik jeigu kaimynė ar Apolinarija iš internetų turi didesnę įtaką Jūsų apsisprendimui nei gydytojas, tai arba laikas keisti gydytoją, arba požiūrį į savo psichinę sveikatą.

Būkite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)