„Reikia švarų produktą gerti, ten nebūna priemaišų, tad niekada galvos neskauda“. Yra tiesos. Alkoholis ir pats savaime, be abejo, veikia sveikatą, bet ir prie jo esančios medžiagos prisideda. Kuo jų daugiau – tuo gausesni ir ryškesni simptomai rytais. Angliškai jas gražiai vadina congeners – kartu užgimę. Tai įvairūs eteriniai aliejai ir etilo alkoholio gimimo pakopų bei stadijų produktai, pvz., metilo spiritas. Tamsus, kvapnus, tirštas ir įvairių skonių pripildytas alus turės jų daugiau nei paprasta degtinė, su sąlyga, kad degtinė gaminta kokybiškai. Vien iš spalvos spręsti negalima.

„Nereikia maišyti!“ Taip. Labai svarbus ne tik kiekis, bet ir įvairovė. Kuo daugiau skirtingų gėrimų, tuo daugiau ir simptomų kitą dieną. Apie skirtingų gėrimų maišymą legendų ir pasakojimų užtektinai žinoma, patys vieni kitiems papasakoti galite.

„Man galvos neskaudėjo, mano tėvui neskaudėjo, čia jūs visi slabakai“. Taip, genetika irgi turi įtakos. Kai kurios tautos visiškai nepakančios alkoholiui, kitos vartoja nuolat ir nieko. Net 23 procentai vienos studijos respondentų nurodė niekada nekenčiantys pagirių. Tai siejama su genais ir fermentais, kurie ne tik alkoholį greitesniu tempu skaldo, bet ir greičiau pašalina uždegiminius neuromediatorius iš kraujo.

Alkoholis

„Pagirios – kaip virusas“. O kuo netinka palyginimas? Skauda galvą, bijai šviesos, laužo kaulus, pila prakaitas, visi tavęs vengia, į darbą neišeini. Nekarščiuoji? Kas sakė? Nematavote tiesiog niekada, bet visi kiti simptomai – vienas prie vieno. Net gydoma taip pat – lova, ramybė, skysčiai ir paracetamolis su ibuprofenu. Pagirių metu didėja uždegimas dėl suvartotų toksinų. O tai skatina simptomų, panašių į peršalimą, atsiradimą.

„Reikia mokėti gerti“. O taip. Treniruotės daug ką lemia. Ir ne vien kasdenis pavartojimas, kad sužadintume fermentų aktyvumą. Atsiranda tam tikras elgesio modelis, saugos instinktai, žinai, kaip nepaslysti, ir kur paslydus pasikloti. Viena studija nurodo, kad dvidešimtmečiai septynis kartus labiau kenčia nuo pagirių nei jų šešiasdešimtmečiai seneliai. Ir ne dėl to, kad pirmieji daugiau suvartoja. Ne, jie vartoja ne taip atsargiai, kitais tempais nei senjorai ir dar nepasimokė iš savo klaidų. Bet, gink Dieve, neskatinu pradėti treniruotis ir imti masterclass iš daug pakeliančio draugo – trumpalaikis čia pasitenkinimas tuo meistriškumu.

„Nuo nuotaikos viskas priklauso“. Stebėtina, bet taip. Informacinio lauko teorija: laimingas ir patenkintas žmogus, spinduliuodamas laimę, pritraukia teigiamos informacijos nešėjus prie savo auros. Labiau kentės nuo pagirių abiejų lyčių atstovai, kurie yra suirzę, padauginę, jaučiasi dėl to kalti, išgėrę pasidaro labai liūdni arba labai agresyvūs bei geria dėl gyvenimą sunkinančių problemų. Spiritas tik pagilina esamas emocijas, nekeičia jų į geresnes. Laimingai išsišiepęs, dainuojantis pilietis su kiek nusmukusiom kelnėm kentės ryte mažiau, nei šalia raudanti bei žagsinti jo draugė.

„Reikia užkasti dažniau“. Irgi tiesa. Ir visai ne todėl, kad cepelinas veikia kaip kempinė ir sulaiko alkoholį, o riebus maistas sutepa skrandį ir mažina įsisavinimą. Alkoholis, nors ir pats labai kaloringas, bet reikalauja papildomai gliukozės, o jo sukeltas uždegimas paryčiais dar labiau padidina tą poreikį. Todėl papildomas gliukozės kiekis mažina uždegimą smegenyse.

„Skysčiai, skysčiai ir dar kartą skysčiai“. Taip, veikia dėl tos pačios priežasties, alkoholis labai reiklus skysčių balansui, nepaisant skystos jo agregatinės būsenos. Vienas iš paprasčiausių receptų nuo galvos skausmo ryte – pakankamas skysčių vartojimas prieš miegą. Tam, kad būtų išplauta visa bjaurybė iš audinių. Ir gydomieji skysčiai – ne alkoholiniai ar energetiniai gėrimai. Geriausia mineralais praturtintas vandenukas. Naktį kelsites pertekliaus išlaistyti ir dar papildysite atsargas.

Valerijus Morozovas

„Raugintų agurkų sunka, citrina ir gira – geriausi vaistai“. Būtent tai ką tik ir sakiau, vanduo su mineralais. Ar gausite jų mineralinio vandens, ar miltukų iš vaistinės su nupiešta širdele ir sportininku, ar agurkų, burokėlių, kopūstų marinato ar sunkos pavidalu, ar išspausite iš vaisių sulčių, ar paimsite iš fermentuotų gėrimų, kaip gira ar kombučia, jokio skirtumo. Skysčiai, mineralai, o kai kada dar ir gliukozė, kartu su ramybe ir poilsiu yra tai, ko reikia šeštadienio rytą.

„Kiniečių maistas arba aštrus kebabas“. Čia jau kitas žingsnis – atgaila. Aštrus maistas dirgina skausmo receptorius burnoje ir žarnyne, tad potraukis užkasti aštraus pipiro ryte po vakar padarytų nuodėmių turi tam tikro krikščioniškos moralės atspalvio. Bet tai veikia tiesiog todėl, kad kiti skonio receptoriai neveikia, ir vienientelis būdas bent ką nors pajausti iš maisto – lengvas BDSM. Angliarūgšties burbuliukai gėrimuose veikia taip pat. Lenvas savęs paplakimas, kad atsigautum. Tokia gastronominė flagelacija. Grynas placebas, bet veikia.

„O kaip cholinas?“. Kiaušiniuose ir ankštiniuose esanti medžiaga padeda apsaugoti kepenis ir smegenis, tačiau nėra tokia veiksminga, kad visiškai nuimtų simptomus, o maisto produktuose randama koncentracija neleidžia gauti reikiamos dozės nesprogus nuo porcijos dydžio.

„Gal kokių vaistų patartumėte profilaktikai?“ Labai netgi nepatarčiau. Griežtai. Jau ir taip žadate bet ką vartoti, tai dar kepenims daugiau darbo duoti norite? Nėra jokio patvirtinto efektyvaus ir saugaus vaisto, galinčio padėti neprisigerti. Nei angliukai, nei fermentai, nei aspirinas, geriamas iš anksto, neapsaugo nuo sunkios galvos ryte, jei vakare ta galva buvo naudojama ne pagal paskirtį. O jeigu nuolat vartojate taip, kad pašlija sveikata, tai ne „Delfi“ straipsniuose pagalbos ieškoti reikia, o pas specialistus.

Labai nenorėjau rašyti kitos pastraipos, bet gi pasipils komentarai ir pasipiktinimai dėl teisėtų lukesčių neišpildymo.

Alkoholis

Tad patarimai:

Saikas – svarbu nepadauginti. Jei abejoji, ar sugebėsi – nevartok visai. Jei nuolat paslysti, tai nebesaugus vartojimas, tu turi problemų ir jas reikia spręsti kardinaliai, o ne kiaušiniene rytais;

Skysčiai ir dar kartą skysčiai – bokalas alkoholio pakaitomis su bokalu nealkoholionio visą vakarą;

Judėti, šokti, linksmintis. Surūgeliai labiau kenčia nuo pagirių, o šokantys greičiau skaldo alkoholį;

Nekartok savo klaidų ir netikėk Jareku (Jonu, Petru, Kšištofu ir t.t.), kad šį kartą viskas bus kitaip;

Kuo mažiau „kartu užgimusių“ (žr. aukščiau) ir nepamiršk pavalgyti;

Į lovą apsikabinus mineralinio butelį;

Jokių „sveikatos taisymų“ rytais, tik ramybė, miegas ir antras mineralinio butelis;

Ir atgaila.

O tiems, kurie tikėjosi čia rasti stebuklingų vaistų pavadinimą tegaliu pasakyti: jei negalite nepadauginti alkoholio, kaip galima tikėtis, kad Jūs ir vaistų nepadauginsite?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)