Tempimo pratimai – profesionalams

Kaip teigia gydytojas, apie tempimo pratimus diskutuojama yra daug, svarstoma, kokia jų nauda ir kam juos atlikti.

„Visų pirma, mano nuomone, mums reikalingi ne tempimo pratimai, bet sąnarių paslankumo pratimai. Ir tai nėra visiškai tas pats. Tačiau, jei kalbėtume apie biuro darbuotojus, nekintančios, statinės pozicijos perkrauna, nuvargina tam tikras raumenų grupes. Žinant tiksliai, kaip atlikti tempimo pratimus, galima padėti savo raumenims“, – laidoje „Sveikatos receptas“ kalbėjo gydytojas.

Biuro darbuotojus dažniausiai kankina pečių palinkimas į priekį, netaisyklinga laikysena, kai priekinė kūno dalis yra sulinkusi. Pasak gydytojo, taip nutinka dėl to, kad priekinės kūno dalies sulinkimas yra nulemtas evoliucijos.

Sportas

„Ne veltui tada, kai žmogų ištinka insultas, jis sulinksta į priekį. Tokia pozicija yra svarbi, išsivysčiusi per evoliuciją, kadangi, įvykus tragedijai, kai žmogus sulinksta, jam lengviau ranka pasiekti burną ir save išmaitinti. Dėl to krūtinės ir nugaros raumenys yra linkę susilenkti. Todėl tam tikras raumenų grupes turime ilginti“, – sakė D. Barkauskas.

Norėdami prasitampyti, labai dažnai tampome nugarą tarp menčių – vieną ranką horizontaliai sulenkiame prie krūtinės, o su kita ją spaudžiame. Tačiau, pasak pašnekovo, tai nėra visiškai teisingas pratimas. Tikslingiau yra pratempti kitas kūno dalis.

„Tempimo pratimai reikalingi profesionalams ar pusiau profesionalams, ypač ištvermės sporto šakose, kai kartojamas toks pat judesys šimtus ar net tūkstančius kartų. Tokiu atveju tam tikros raumenų grupės yra perkraunamos, todėl tempimo pratimai padeda“, – sakė D. Barkauskas.

Kasdien mankštinti sąnarius – būtina

Gydytojas pabrėžia – tempimo pratimai nėra apšilimo pratimai, tai du skirtingi dalykai. Tempimo pratimai yra treniruotės užbaigimas.

„Sąnarių paslankumo pratimai yra reikalingi kiekvienam. Būtina prasukti liemenį, pečius. Tai sutepa sąnarius, tokia mankšta užima 10-15 minučių, bet gali turėti lemiamą poveikį gerai savijautai“, – kalbėjo pašnekovas.

Gydytojas duoda pavyzdį – Ukrainos širdies chirurgą, gydytoja Amosovą.

„Geriausias to pavyzdys yra jau užmirštas Ukrainos širdies chirurgas Amosovas. Jis, būdamas 80 metų, praleisdavo 12 valandų per dieną prie operacinio stalo. Jo tūkstančio judesių gimnastika yra pavyzdys to, ko visiems reikėtų kasdien“, – sakė D. Barkauskas.

Jei vis dėlto nutarėte, kad užsiimsite tam tikrais tempimo pratimais, iš pradžių gydytojas rekomenduoja informacijos ieškoti ne internete, o perskaityti porą rimtesnių knygų. Ir tik tada pasirinkti pratimus.

„Šiuo metu itin paplitęs vadinamas saulės pasveikinimas – pozicijų rinkinys iš jogos. Turėkime omenyje, kad tai turi ir pliusų, ir minusų. Tai nėra tik tempimo pratimai, nes kartu tai ir paslankumas, judesys“, – kalbėjo sporto medicinos gydytojas.

Kita vertus, kaip teigia pašnekovas, visi saulės pasveikinimo pratimai daromi vienoje plokštumoje, nėra šoninių, sukamųjų judesių, kurie kūnui taip pat svarbūs.

„Bet jei saulės pasveikinimą atliekate reguliariai ir žinote, kaip tai daryti, tai gali tapti gera ryto rutina, kuri padės pasijusti žvaliau, – sakė gydytojas.

– Noriu palinkėti nežiūrėti į šiuos dalykus labai paviršutiniškai, atrasti savo būdą, kaip galite padaryti teigiamą įtaką savo kūnui, mažiau klausyti, ką sako kaimynai, laikytis tos nuomonės, kad jūs pats geriau žinote savo kūną. Ir linkiu sveikatos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)