Prieš darbą išeikite pasivaikščioti

Prieš pradedant kalbėti apie tai, kas mūsų kūnui padeda atgauti jėgas, gydytojas sako, kad reikia atkreipti ir į darbo vietoje esantį apšvietimą.

„Darbo vietoje neretai apšvietimas būna ne toks, kokio reikėtų. Šviesa, kuri yra labiau melsva nei gelsva, iš mūsų pareikalauja daugiau energijos, o tai mus vargina. Mėlynos šviesos spektras yra labai naudingas ryte, kad mūsų kūnas kuo greičiau pabustų“, – kalbėjo D. Barkauskas.

Todėl pirmas patarimas – vos prašvitus išeiti į ryškią dienos šviesą. Jei to nepavyko padaryti prieš darbą, išeiti pasivaikščioti reikėtų apie 10-11 valandą ir bent 15 minučių pabūti dienos šviesoje, kuri mus žadina.

„Antra, labai svarbi mūsų miego kokybė. Vienas paprastas patarimas, kaip ją pagerinti – bent pusantros valandos iki poilsio visus mėlyną šviesą skleidžiančius prietaisus padėti į šalį. Tai reiškia, nenaudoti televizoriaus, kompiuterio, planšetės ar telefono. Jei vis tik būtinai reikia su jais dirbti, reikėtų ekrano spalvas nustatyti į gelsvo spektro“, – sakė gydytojas.

Trečia, fizinis aktyvumas. Įdomu tai, jog daugybė tyrimų rodo, kad miego kokybę gerina fizinis krūvis ryte.

„Sportuoti reikėtų ne vakare, o ryte arba antroje dienos pusėje nuo 14 iki 16 valandos. Intensyvus fizinis krūvis vėliau nei 19 val gali turėti atvirkštinį poveikį. Sportas organizmui irgi yra stresas, nors ir teigiamas. Todėl, jei darbo diena buvo labai įtempta, o po to save apkrauname dar ir labai intensyvia treniruote, ilgalaikis tokio elgesio poveikis bus neigiamas, nes kitą dieną nuovargis bus didesnis. Tad fizinį krūvį reikia pasirinkti optimalų“, – pasakojo D. Barkauskas.

Ketvirta, dėmesį reikia atkreipti ir į mitybą. Pasak pašnekovo, paskutinis kąsnis turi būti suvalgytas 3-4 valandos prieš einant miegoti.

„Ne visiems tai pavyksta, tačiau, jei jau valgome vėliau, maistas turi būti lengvesnis, liesesnis. Taip pat nepatariu prieš miegą valgyti greitą maistą. Jaunimui galbūt tai ne taip aktualu, nes jų skrandžiai suvirškina viską, bet vyresniems žmonėms reikėtų laikytis šios taisyklės“, – patarė D. Barkauskas.

Gydytojas pasakoja, kad miegas kūnui yra regeneracija, jo atsistatymas. Todėl galima pasakyti, kad iš dienos režimo, šviesos ir šilumos, eidami miegoti mes turime pereiti į tamsą ir vėsą.

„Tai nereiškia, kad turime miegoti prie atviro lango. Tačiau gerai išvėdinti kambarį ir turėti užuolaidas, kurios gerai apsaugo nuo šviesos, tikrai reikėtų. Kambaryje neturėtų būti televizoriaus ar kitų šviečiančių, mirksinčių prietaisų“, – sakė gydytojas.

D.Barkauskas tikina, kad pasistengus išpildyti visus šiuos patarimus, miegas tikrai pagerėtų.

Kava nėra blogis

Neretai jausdami nuovargį, griebiamės kavos puodelio. Vis dėlto gydytojas sako, kad įprastose tinklinėse parduotuvėse tikros kavos nerasime.

„Rasite tik jos parodiją. Tą dievų gėrimą, kurį vadiname kava, reikėtų skrudinti iki dviejų mėnesių. Kuo šviežiau skrudintos pupelės, tuo rimtesnę kavą geriate. Tad, jei norite tikrai kokybiškos kavos, žiūrėkite į skrudinimo datą. Be to, jei į kavą pilate pieną, tai jau ne kava, o kavos gėrimas“, – sakė D. Barkauskas.

Anot pašnekovo, žmonės, kurie yra jautrūs kofeinui ir jaučia, kad ši medžiaga juos stimuliuoja, paskutinį kavos puodelį turėtų išgerti ne vėliau kaip 14 valandą.

„Tie, kurie nejautrūs, kavą gali gerti ir tam, kad pabustų, ir tam, kad užmigtų. Prie tokių žmonių galėčiau priskirti ir save. Žinoma, tokių atvejų daug nėra. Taip pat reikia nepamiršti, kad kofeinas yra šlapimą varanti medžiaga. Todėl išgėrus vakare kavos, gali tekti anksčiau keltis ir apsilankyti vietoje, kur karaliai pėsti vaikšto“, – šypsosi pašnekovas.

Vis dėlto nereikėtų žiūrėti į kavą kaip į blogį, mat joje yra ir nemažai naudingų medžiagų.

„Iš tiesų, kava nėra blogis. Ją gerdami gauname tai, ko negauname iš arbatos. Tai apie 0,3-0,5 g ląstelienos, kuri pažadina mūsų mikroflorą. Jei geriate šviežiai skrudintą kavą, gaunate ir organines rūgštis, kurios turi pozityvų poveikį medžiagų apykaitai. Kava nėra blogai, tik reikia įvertinti visus pliusus ir minusus“, – sakė D. Barkauskas.

Gydytojas pataria, kad ir sulaukus saulėtų dienų, nereikia pulti degintis vos tik atsikėlus.

„Atsiminkime, kad saulės spinduliai yra gėris, bet tam, kad jie veiktų gerai, reikia pasimėgauti ir rytine šviesa, nes ji mus paruošia saulės vonioms. Todėl, jei norite pasimėgauti saule, nedarykite klaidos, ir, atsikėlę 12 valandą, neskubėkite į paplūdimį. Atsikelkite bent 8 valandą, išlįskite į rytinę saulę ir taip paplūdimyje gauti spinduliai jus veiks geriau," – sakė D. Barkauskas.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)