Robertas. Ar šeimos gydytojas, siųsdamas tirti skrandžio, privalo užregistruoti PGR testui? PGR testas būtinas norint atlikti tokį tyrimą.

Šito, Robertai, reikėtų klausti tos įstaigos, kurioje dirba šeimos gydytojas, arba to endoskopuotojo, kuris atlieka procedūrą. Iš tiesų, ne šeimos gydytojo darbas yra registruoti tyrimams ir ne šeimos gydytojo darbas spręsti, ar reikia kovido testo, ar ne. Tai yra administracinė veikla. Todėl klausti reikėtų ne gydytojo, o administracijos.

Rita. Skaičiau, kad ramybės būsenos pulsas turi būti iki 70, tačiau mano yra nuo 75 iki 80, ar tai jau blogai?

Viskas priklauso nuo to, kaip jūs jaučiatės, kokios jūsų gretutinės ligos, koks fizinis aktyvumas ir taip toliau. Pavyzdžiui, sportuojančiai Ritai, kuri kasdien nubėga 10 km ir daro tai nuo paauglystės, tai ir 50 kartų per minutę būtų normalus pulsas, nes ji priprato prie krūvio. Tuo metu 80-metei Ritai, kuri turi širdies vožtuvo ydą ir dvi užkalkėjusias kraujagysles bei per didelį spaudimą, pulsas 80 ženkliai pablogintų išgyvenamumo prognozes nei puslas 60. Jei turite antsvorį, nutukimą, geriate daug kavos, blogai miegate, mažai judate, daug nervinatės, normalu, kad ramybės būsenoje pulsas didesnis, nes jūs visą laiką savo širdį „užkalate“ su adrenalinu ir neduodate jai treniruotis su fiziniu krūviu. Jei jokių kitų simptomų ir ligų neturite, viskas priklauso nuo to, kaip jūs jaučiatės. Dėl ko pradėjote matuoti savo pulsą ramybėje? Jei yra kokių simptomų ar priežasčių, dėl jų ir reikėtų pasitarti su gydytoju, kuriuo pasitikite.

Gustė. Ar neigiamo antigenų testo iš seilių užtenka 48 val. dalyvauti renginyje?

Ar testo iš seilių, ar testo iš kraujo, ar to PGR, kur čipas talpinamas tiesiai į smegenis, gali užtekti arba ne. To reikėtų klausti ne gydytojo, o renginio organizatoriaus. Mano patarimas, jei norite lankytis renginiuose – pasiskiepykite. Jei renginyje bus daug tokių atlikusių testą, bet nepasiskiepijusių, šansai išeiti iš renginio sveikai, bus kur kas mažesni. Nesvarbu, ką rodė jūsų testas.

Valerijus Morozovas

Daiva. Per TV žinias sakė, kad trečia skiepo dozė iki 65 metų asmenims „Pfizer“ vakcina nerekomenduojama dėl padidėjusios rizikos susirgti miokarditu. Ar vis tiek pas mus bus verčiama skiepytis?

Nebus, Daiva, verčiama. Ir dabar nėra verčiama. Nenorite, nesiskiepijate. Iš tiesų, „Pfizer“ vakcina gali didinti riziką atsirasti miokarditui, kuris 9 iš 10 atvejų nustatomas tik atlikus tyrimą, o žmogus visiškai gerai jaučiasi. Bet taip nutinka beveik tik vyrams, tad jums, Daiva, nėra dėl ko jaudintis. Šansas, kad atsiras miokarditas, yra vienas iš milijono. Jei Lietuvoje buvo atlikta apie 3 mln. vakcinacijų, tai kažkur šiuo metu vaikšto 20-30 vyrų, kuriems pasireiškė lengvos formos miokarditas ir apie jį tikriausiai sužinojo tik atlikę tyrimus. Tuo metu koronavirusas sukėlė kur kas daugiau širdies pažeidimų. Yra įrodyta, kad palyginus „Pfizer“ vakcinos galimus šalutinius poveikius ir kovidą, kovidas yra 100 kartų pavojingesnis ir kur kas dažniau sukelia širdies raumens pažeidimą. Beje, miokarditas praeina be jokių liekamųjų reiškinių.

Stasė. Kokie vitaminai tinkami kaulams ir sąnariams stiprinti?

Turiu jums, Stase, gerų žinių, tokie vitaminai tikrai yra. Tai kėlimasis anksti ryte po gero miego, nuolatinis fizinis aktyvumas ir kuo daugiau raumenų panaudosite šiam fiziniam aktyvumui, tuo daugiau sveikų kaulų turėsite. Nereikia stumdyti kažkokių geležių, užtenka pasivaikščiojimo, pasisukiojimo į visus šonus ir rankų pakilnojimo. Saulės šviesa, subalansuota mityba, gera nuotaika yra geriausi vitaminai. Jei jums tokie vitaminai netinka ir jūs kaip tikras Lietuvos gyventojas norite kažko lengvai, pigiai ir iš vaistinės, tai, be abejo, vitaminas D. Jo trūksta visiems ir visi jį turėtume vartoti. Visa kita yra labiau komercija nei nauda. Tačiau tie pirmieji vitaminai, apie kuriuos kalbėjau, būtinai turi būti ant jūsų stalo.

Leonida. Koks galimas hemorojaus gydymas namuose?

Hemorojaus gydymas iš tiesų ir prasideda namuose. Nesvarbu, ar bus griebiamasi peilio, ar ne, visi gaus tas pačias rekomendacijas. Tai yra reguliariai tuštintis ir vengti vidurių užkietėjimo, po pasituštinimo būtinai apsiprasti, laikytis higienos, atlikti kėgelio pratimus. Jei jau prireikė vaistų – jei tas daiktas, kuris trukdo gyventi, yra išorėje, tada tinka tepaliukas, jei labiau viduje, tada žvakutė. Ir geriami vaistai, tai dažniausiai žolinio pagrindo preparatai. Iš pradžių geriame didesnę dozę, o vėliau palaikymui mažesnė.

Hemorojus

Danas. Man nustatyta dolichosigma. Ar nuo jos galima pasveikti laikantis dietos, ar tik operacija išgelbės?

Na, Danai, nesu girdėjęs, kad kažkam, besilaikant dietos, būtų sutrumpėjęs žarnynas, nes dolichosigma yra ilgesnė žarna. Ne, žarna jūsų nesutrumpės, nebent ją nukirps chirurgas. Bet, jei sugebėsite palaikyti tinkamą išmatų konsistenciją, tai yra valgysite daugiau ląstelienos, gersite daugiau skysčių, nepamiršite fizinio aktyvumo, yra šansas, kad ilgiau slenkant turiniui pro ilgesnę jūsų žarną, jos nespės sukietėti ir sukelti problemų. Jei nepavyks, galima griebtis vienokių ar kitokių tuštinimasį palengvinančių vaistų. Jei nepadės, liks tik chirurginis gydymas.

Elena. Persirgau COVID-19. Kiek turi būti antikūnų, kad nereikėtų skiepytis?

Jūs jau vieną kartą, Elena, susirgote COVID-19 ir aš labai tikiuosi, kad lengvai. Jei nuo ligos praėjo pusė metų, tai skiepytis reikėtų, nesvarbu, koks kiekis yra antikūnų. Nes šiuo metu jūs galite pasiekti didžiausią įmanomą apsaugą, tai yra persirgus pasiskiepyti. Jei vis dėlto norite pakalbėti apie skaičiukus ir padrąsinti save, tai preliminariais duomenimis, anti RBD segmento turėtų būti 600 arba daugiau, anti S apie 200. Toks kiekis antikūnų apsaugo jus 80 proc. nuo simptominės ligos. Tuo metu pasiskiepijus jūs gaunate 5 kartus mažesnį šansą užsikrėsti, 10 kartų mažesnį šansą atsidurti reanimacijoje ir 20 kartų mažesnį šansą iš tos reanimacijos niekada neišeiti.

Lilija. Kojose jaučiu nuolatinį gėlimą, kartais nežinau, kur jas padėti. Ką daryti?

Reikia, Lilija, kreiptis į gydytoją, nes kas darosi su jūsų kojomis, iš jūsų nusiskundimų pasakyti negaliu. Tai gali būti venų varikozė, limfedema ir dėl to atsiradęs kalcio perteklius audiniuose, tai gali būti ir neramių kojų sindromas. Pagaliau, tai gali būti mažakraujystė arba psichologiniai sutrikimai. Dėl to kreiptis į gydytoją ir įvertinti jūsų kojų būklę – būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)