Danutė. Po švenčių pasijutome blogai, gydytojai sako, kad kasos lėtinis uždegimas. Kaip gydytis ir maitintis?

Džiaugiuosi dėl jūsų švenčių, Danute, nes jei per kelias dienas sugebėjote gauti lėtinį kasos uždegimą, reikėjo pasistengti. Jei rimtai, esant lėtiniam kasos uždegimui kažkokio gydymo nėra. Gydymas yra dieta ir meilė sau. Ypatingos dietos laikytis netgi nereikia, reikia tik laikytis režimo ir vėl nepadaryti taip, kad uždegimas paūmėti. Taigi, vengti tokių pat švenčių. Paūmėjimo metu, kai atsiranda pilvo skausmai, karščiavimas, viduriavimas, pykinimas ir taip toliau, reikėtų kuo mažiau valgyti, ypač riebaus maisto ir angliavandenių, kuo daugiau gerti skysčių, ypač paprasto vandens. Ir jokių burbuliukų bei alkoholio. Galbūt tuo pat metu verta vartoti fermentus. Jei dėl pažengusio kepenų ar kasos uždegimo jau atsirado virškinimo fermentų trūkumas, kartu su kiekvienu maistu jų turėtumėte gauti papildomai. Tačiau jie negydo lėtinio kasos uždegimo, tik padeda pavargusiai kasai virškinti jūsų valgomą maistą.

Kasa

Jolanta. Metus nevartoju glitimo turinčių produktų. Jaučiu B grupės vitaminų trūkumą. Kaip papildyti organizmą šiais vitaminais?

O kaip jūs jaučiate tą trūkumą? Jei iš tiesų jį jau pradedate jausti, reikėtų kreiptis į gydytojus ir gauti tam tikrų jo formų. Nelabai įsivaizduoju sąsajos tarp glitimo ir B12, nebent visą laiką jautieną tepdavote tik ant baltos duonos, nes pagrindinis B12 šaltinis yra gyvulinės kilmės produktai ir labiausiai jautiena. Atsisakius tam tikrų grūdų, kurie turi glitimo, iš jų nebegauname B1. Bet jo puikiai galima gauti iš nešlifuotų ryžių, grikių, sorų. Visiškai nebūtina valgyti tas kruopas, kurios turi glitimo. Jei jūsų simptomai yra nerimas, nemiga, širdies permušimai, o trūkumas nedidelis, manau, kad jums užtektų paprastų nereceptinių B grupės vitaminų, blogiau tikrai nebus.

Ginvilė. Man 35 metai. Ramybės būsenos pulsas 80, ar normalu? Skaičiau, kad turėtų būti mažesnis. Kokios yra normos?

Puikus jūsų pulsas, ypač, jei nesate itin sportuojanti ir nesate pripratusi prie itin didelio fizinio krūvio. Sveiko žmogaus norma yra nuo 60 iki 90. Kuo daugiau treniruojate širdį, tuo labiau ji pripranta prie didesnių krūvių, tuo mažesnis būna pulsas. Atletai gali turėti ir 40-45 pulso dūžius per minutę ramybės būsenoje. Tai 80 yra visiškai normalus širdies susitraukimų dažnis.

Nugaros skausmas

Diana. Ar gali nuo skrandžio skaudėti nugarą?

Teoriškai, taip. Bet dažniausiai, jei jau atsiranda nevirškinimo simptomų ir skausmas pradedamas jausti nugaroje, reikia susirūpinti, nes tai gali būti kasos pažeidimas. Taigi, jei yra nugaros skausmai, kurie gali būti susiję su virškinamu maistu, būtinai reikia pasitikrinti kasą. Tai yra pasidaryti vidaus organų echoskopiją ir kasos bei kepenų fermentus.

Daiva. Jau kelerius metus maudžia dešinėje pusėje po šonkauliais. Mano ūgis 163 cm, sveriu 64 kg, amžius 48 metai. Darytas kepenų fermentų kraujo tyrimas, nieko blogo nerodo. Ar gali būti kepenų suriebėjimas? Koks tyrimas atliekamas tai nustatyti?

Iš tiesų, taip, tai gali būti ir kepenų suriebėjimas, ir kepenų padidėjimas. Tačiau dažniausiai vidutinio amžiaus moteriai, jei dar turite šviesius plaukus, nors nesate nutukusi, yra didelė rizika dėl tulžies pūslės akmenligės. Kepenų fermentai padidėja tik tuo metu, kai jau turime kepenų pažeidimą. Ir kepenų suriebėjimui, ir tulžies pūslės latakų vertinimui mums reikalinga echoskopija. Reikėtų atlikti vidaus organų echoskopiją ir tulžies latakų tyrimą.

Valerijus Morozovas

Dainora. Rugpjūčio mėnesį atlikau visus pirminius organizmo tyrimus: vidaus organų echoskopiją, plaučių rentgeną, skrandžio, kraujo tyrimus. Lankiausi pas LOR gydytojus, tyriausi dėl skydliaukės. Viskas gerai, bet jau pusę metų jaučiu tarsi smaugimą ir skausmą krūtinėje. Gydytojai sako, kad tai – nerviniu pagrindu. O aš manau, kad gali būti kas nors rimto. Ką reikėtų daryti?

Jei vis tiek jaučiate simptomus ir diagnozė „nuo nervų“ jūsų netenkina, reikėtų vis tiek eiti pas kitus gydytojus. Iš tikrųjų, diagnozę „dėl nervų“ galime pasakyti tik tada, kai tikrai paneigiame visus įmanomus dalykus. Jei kalbame apie oro trūkumą ir krūtinės skausmą, visų pirma, reikėtų tirti širdies ir kraujagyslių ligas. Pagrindinis tyrimas yra dviračio minimas ir tuo metu rašoma kardiograma. Tai paprastas, prieinamas tyrimas. Lygiai taip pat reikia pasižiūrėti dėl skrandžio ligų, geležies trūkumo. Ieškant priežasčių, manau, paprasčiausia kvėpavimo mankšta, kad sumažintumėte adrenalino poveikį ir padidintumėte raminantį poveikį, gali duoti puikių rezultatų.

Stasė. Kodėl kūną beria niežtinčiais spuogais?

Turbūt dėl to paties, dėl ko gali berti ir neniežtintys. Tai gali būti milijonas priežasčių. Labai sunku, beveik neįmanoma nuotoliniu būdu ištirti spuogo, bėrimo ar kitos odos ligos. Dėl to atsakymas yra vienas – eikite pas gydytojus ir ieškokite priežasčių.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)