Ema. Ar gali išsivystyti alkoholinė kepenų cirozė per porą mėnesių? Prieš du mėnesius kepenys buvo sveikos, bet pradėjau vartoti alkoholį.

Nežinau, kiek jums metų, bet mane gąsdina galimybė, kad galėjote pradėti vartoti alkoholį tokiais kiekiais, jog pradėjote nerimauti dėl kepenų cirozės. Galiu jus nuraminti – per porą mėnesių tikrai taip nenutiks. Jei teisingai prisimenu, iki metų labai aktyviai vartojant alkoholį, maišant jį su viskuo, kuo įmanoma ir viršijant kasdien visas normas, galima gauti kepenų cirozę. Bet vartojant retai ir saikingai – ne. Tikrai neskatinu alkoholio vartojimo, bet terminas „nežalingas alkoholio vartojimas“ gali būti. 4 alkoholio vienetai per parą jau yra pakankamas tam, kad ilgainiui turėtume kepenų pažeidimą. Kiek metų tai užtruks, priklauso dar nuo gyvensenos ir genetikos. 4 vienetai yra 4 maži alaus buteliukai. Jei vartojate 4 vienetus per parą, tai ne per 2 mėnesius, bet per 10 metų tikrai galite gauti kepenų cirozę.

Pankreatitas

Genovaitė. Man nuolat skauda nugarą, ką daryti?

Sunku pasakyti, ką daryti, jei skauda nuolat. Galbūt vartoti vaistus nuo skausmo, jie padės tik tam kartui. Galbūt atlikti tam tikrus tyrimus – jei esate garbaus amžiaus, kad būtų įvertinta, ar neturite osteoporozės ir slankstelio lūžio. O jei esate jauna, galbūt turite skoliozę, kurią galima pataisyti. Nugaros skausmo profilaktika yra ta pati – taisyklingas judėjimas. Jei norime, kad skausmas sumažėtų, iš pradžių reikia nueiti pas reabilitologą. Ar reikia kokių nors tyrimų, nuspręs šeimos gydytojas, pažiūrėjęs, ar nėra „raudonųjų vėliavėlių“. Paūmėjimo metu deja, bet be tabletės neišsiversite.

Valerijus Morozovas

Eugenijus. Ar galima tabletes dalinti per pusę?

Taip, galima – ir pusiau, ir į 3 ar 4 dalis. Galima šiaip sutrinti ar ištirpinti žibale. Klausimas – ką norite su jomis po to daryti. Jei norite išgerti ir norite, kad jos suveiktų, tada dalinimas ir tirpinimas gali būti pavojingas. Dažniausiai dėl ko negalima dalinti ir pažeisti apvalkalo yra apsauga nuo skrandžio rūgščių. Pavyzdžiui, kasos fermentai turi pradėti veikti dvylikapirštėje žarnoje, jei juos išgersime be apsaugos, jie pradės veikti skrandyje, tad negausime pilno efekto. Tokiu atveju tabletė įvelkama į apsaugą. Jei ją padalinate, ar išardote kapsulę, jūs tą apsaugą sugadinate. Jei tabletė modifikuoto veikimo, kad veiktų po truputį, taip pat galima pažeisti jos vientisumą. Tada poveikis bus labai trumpas. Dažniausiai tabletės, kurias galima dalinti, turi griovelius ar pažymėjimą, kur jas galima laužyti. O receptiniame lapelyje apačioje dažniausiai būna parašyta, ar tabletę galima dalinti.

Marija. Ar papildai gali padėti norint išvengti osteoporozės?

Greičiausiai – ne. Yra įrodyta, kad kalcis nedaro jokios įtakos osteoporozei. Taip, nuolatinis vitamino D vartojimas gali turėti šiokios tokios teigiamos įtakos. Bet pagrindinis „papildas“, kuris padeda, yra fizinis aktyvumas. Kad ir koks kaulas būtų kietas, iš tiesų jis yra kintantis audinys. Jis prisitaiko prie mūsų judėjimo, krūvio. Kuo daugiau judate, tuo daugiau auginate kaulo audinio ir turėsite mažesnį šansą turėti kaulų suretėjimą.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją