Laidos viešnia gydytoja A. Dumbliauskienė sakė, kad pati yra mačiusi, kad paplūdimyje moterys prieš deginimąsi išsitepa aliejumi, tačiau to daryti specialistė tikrai nerekomenduoja.

„Kad dar galima į aliejų įdėti jodo, nebuvau girdėjusi, tačiau labai stipriai ir nuoširdžiai to nerekomenduočiau, – sakė dermatovenerologė.

– Aliejus, natūralu, yra skirtas skrudinimui. Pasitepę aliejumi mes galime gauti didesnį odos apskrudimą, bet tai niekaip nesusiję su saugumu. Jokiu būdu!“

Gydytoja patikina, kad ir kiti gyvūninės kilmės riebalai prieš deginimąsi nėra tinkami tempti. Tai tik dar labiau gali paskatinti vėžio išsivystymą.

Aliejus

Dermatovenerologė aliejumi tepti odos nerekomenduoja ir po deginimosi.

„Blogiausia, ką galime padaryti, tai tepti odą aliejais, riebalais, kadangi jie suformuoja apsauginę plėvelę ir neleidžia karščiui išeiti“, – teigė gydytoja.

Laidos metu dermatovenerologė pabrėžė, jog po nudegimo aliejai, sviestas yra absoliutus blogis odai. Net eteriniai aliejai gali smarkiai pabloginti odos būklę: „Jeigu mes išsitepę eteriniais aliejais vėl išeisime į saulę, galime sulaukti jau nepaprastų nudegimų, o alerginių reakcijų į saulę“.

Geriausia priemonė po būvimo saulėje – drėkinamasis kremas.

A. Dumbliauskienė primygtinai rekomenduoja prieš einant į išsitepti kremu nuo saulės. Ypač, jei planuojate būti saulėje: gamtoje, paplūdimyje ir pan.

Gydytoja laidoje sakė, kad, jei norime apsisaugoti nuo žalingų UV saulės spindulių, kremą reikėtų rinktis bent 30 SPF. Veidui ir rankoms apsaugoti patariama rinktis 50 SPF kremą nuo saulės.

Be to, pabrėžia A. Dumbliauskienė, kremo nereikia taupyti. Jei vos keliais lašais išsitepsite kūną, naudos nebus.

„Svarbu, kad priemonę nuo saulės jūs panaudotumėte, kad teisingai padengtumėte odos plotą. Jei mes porą 50 SPF kremo išspaudimų paimsime ir išsitepsime visą kūną ir taip mėginsime save apgauti, tai nebus 50 SPF apsauga“, – sakė gydytoja.

A. Dumbliauskienė sako, kad vieno išsitepimo kremu nuo saulės užtenka dviem valandoms. Tačiau, jei lauke būsite ilgiau ir dar maudysitės, kremu išsitepti reikėtų iš naujo.

Be to, gydytoja kremu nuo saulės pataria išsitepti dar prieš išeinant, namuose. Ji taip pat kremu nuo saulės pataria išsitepti net ir po liemenėle.

„Nesvarbu, kad jūsų viršutinė maudymosi kostiumėlio dalis galbūt turi nedidelį iškirpimą, bet jeigu jūs judėsite, sportuosite, saulės spinduliai kris įvairiais kampais. Vadinasi, viršutinės dalies padengimas turėtų būti beveik visas“, – tikina gydytoja.

Daugiau apie deginimąsi ir priemones žiūrėkite laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)