Pasak medikų, net 90 proc. krūties vėžio atvejų būtų galima sėkmingai išgydyti, jei liga būtų aptikta laiku, tad labai svarbu tikrintis.

Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytoja akušerė ginekologė daktarė Rasa Vensevičiūtė-Petkevičienė pasakojo, kad atėjusi pasitikrinti moteris turi papasakoti, kokie simptomai jai sukėlė nerimą.

Pasak gydytojos, susirūpinti reikėtų, jei pastebėjote šiuos simptomus:

1. Jei krūtyje aptikote neaiškų darinį, guzelį;

2. Pradėjo skaudėti krūtį;

3. Pasikeitė krūties odos spalva;

4. Pasikeitė spenelis;

5. Atsirado išskyros.

Rasa Vensevičiūtė-Petkevičienė

„Toliau klausiama apie persirgtas ligas, ginekologinį statusą, kiek vaikų pacientė gimdė, kaip sekėsi žindyti, ar giminėje buvo sirgusių onkologinėmis ligomis, ar tenka vartoti kokių nors vaistų. Visa tai svarbu vertinant bendrą vaizdą. Tada sudaromas tyrimų planas, kokius juos reikia atlikti šiuo konkrečiu atveju“, – pasakojo dr. R. Vensevičiūtė-Petkevičienė.

Kaip sako gydytoja, kiekvienai moteriai labai svarbu įprasti bent kartą per mėnesį save apžiūrėti – ne tam, kad nustatytų sau kokią nors ligą, bet kad tai taptų įpročiu.

„Tai svarbu, kad moteris priprastų matyti krūtų vaizdą, spenelių išvaizdą, krūtų simetriją. Apčiuopa rekomenduotina daryti šiltoje patalpoje kremu pateptomis rankomis ir po menstruacijų, kai krūtys būna atpalaiduotos. Labai svarbu pažinti save, kad vėliau moteris galėtų pati pamatyti pakitimus ir pasakyti gydytojui, jog prieš tai taip nebuvo“, – kalbėjo gydytoja akušerė ginekologė.

Pasak pašnekovės, paprastai rekomenduojama, kad krūtis apčiuoptų tas pats ginekologas, pas kurį moteris lankosi kasmet. Taip bus daugiau galimybių, kad įvykus ir mažiems pakitimams, gydytojas juos greičiau pastebės.

Moterys, kurių šeimoje serga krūties ar kiaušidžių vėžiu, moterų, kurioms nustatyta genetinė mutacija, joms rizika susirgti didesnė.

Ką reikia žinoti norint nesusirgti krūties vėžiu?

„Žinome, kad šis susirgimas, kaip ir daugelis kitų onkologinių susirgimų, neturi vienos aiškios priežasties. Bet taip pat žinome, kad sveikas gyvenimo būdas, mityba, fizinė veikla mums padės palaikyti bendrą sveikatą ir tai bus susiję su krūties vėžio profilaktika, – kalbėjo pašnekovė.

– Vaikų gimdymas ir žindymas taip pat yra tam tikra apsauga ir mažina galimybę susirgti vėžiu. Ką dar turime padaryti – tai būti budrios, dalyvauti profilaktinėse programose. Lietuvoje profilaktiškiai mamogramos atliekamos nuo 50 metų.“

Gydytoja paaiškina, kodėl svarbu atlikti profilaktinius tyrimus – pasak jos, onkologinė liga labai dažnai ilgą laiką neturi jokių simptomų. Na, o profilaktiniai tyrimai atliekami tada, kai dar nėra jokių simptomų.

Krūties vėžys

Krūtų diagnostikai yra naudojami keli metodai – ultragarso, mamogramos, magnetinio rezonanso ar biopsijos tyrimai. Pasak gydytojų, dažnai būna taip, kad prireikia kelių tyrimų, nes jie pateikia skirtingą informaciją, kuri viena kitą papildo.

Jei pokyčiai akivaizdūs, gydytojas apie naviką gali pasakyti ir prieš atliekant tyrimą.

Visą reportažą žiūrėkite laidos „Delfi diena" įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)