Dėl kaukių – daugiau lazerinių operacijų

Kaip pasakojo pašnekovė, pastaruoju metu daugybė pacientų kreipiasi dėl akių perštėjimo, jų nuovargio, regos suprastėjimo, miglos akyse. Visi šie simptomai rodo, kad akys yra pavargusios ir išsausėjusios.

Dažniausiai tokie simptomai atsiranda dėl ilgo buvimo prie ekranų, darbo kompiuteriu. Taip pat pastebima, kad akių sausumą lemia ir kaukės – susidarius tarpeliui tarp kaukės ir odos iškvėpiamas oras labiau dirgina ašarų plėvelę.

„Karantino metu daug žmonių kreipiasi dėl lazerinės akių korekcijos, nes pradeda trukdyti akiniai, kurie rasoja ir būna nepatogu“, – kalbėjo E. Juzėnaitė.

Karantino laikotarpis, kaip pastebi gydytoja, daugiausiai žalos padarė tiems, kuriems jau buvo diagnozuota akių liga. Ypač tai, kad pacientai negalėjo laiku atvykti į kliniką. Tokiu atveju operacijos gali būti sudėtingesnės ir su daugiau komplikacijų.

Neprižiūrėtos akių ligos, pasak E. Juzėnaitės, gali baigtis net ir aklumu. Viena iš tokių ligų – glaukoma.

„Be abejo, jei akys prieš karantiną buvo sveikos, bet karantino metu atsirado akių nuovargis ir sausumas, kad ir kreipiasi žmogus po karantino, galime paskirti gydymą drėkinančiais lašais, darbo poilsio režimą ir akių būklė pagerėja. Bet, jei žmogus turi rimtų akių ligų, galima ir apakti“, – sakė pašnekovė.

Pertraukos akims – būtinos

Pats žiūrėjimas į ekranus, kaip pasakojo gydytoja, akių negadina. Joms kenkia besaikis žiūrėjimas į ekranus, kai nekeičiamas atstumas tarp akių ir ekrano. Būtent tada, kai žvilgsnis nukreiptas tik į vieną objektą ilgą laiką, akis vargina labiausiai.

Moteris, akys, skausmas, makiažas

Dėl to būtinai reikia daryti pertraukas. Intensyvaus darbo metu tokias pertraukas reikėtų daryti kas 20 minučių – 20 sekundžių pažiūrėti į tolį, pabandyti paskaičiuoti tolumoje esančius daiktus. Svarbus kokybiškas miegas, buvimas lauke. Vaikai lauke turėtų būti ne mažiau nei 15 valandų per savaitę šviesiu paros metu.

„Svarbiausia, kad bendras organizmas būtų sveikas, netrūktų vitaminų. Tada žiūrėjimas į kompiuterį daug bėdų nepadarys“, – sakė E. Juzėnaitė.

Deja, mankštomis regėjimo pagerinti ar išgydyti trumparegystės nepavyks. Mankšta gali padėti sumažinti akių nuovargį ir pagerinti akių kraujotaką.

Akys

Trumparegystės operacijų, pasak pašnekovės, neįmanoma atlikti žmonėms, kurie turi akių ligas, pavyzdžiui, glaukomą, degeneraciją ar kitas ligas. Taip pat negalima atlikti tiems, kurie turi gretutinių autoimuninių ligų, diabetą, nėščiosioms, žindančioms. Be to, ragena turi būti pakankamai stora.

„Žmonių amžius, kada galima atlikti, svyruoja nuo 18 metų iki 45. Jaunesniems nuo operacijos susilaikoma dėl to, kad akis dar auga. Kada atlikti operaciją, priklauso nuo žmogaus – ar jam akiniai trukdo, ar toleruoja kontaktinius lęšius. Kai kuriems akiniai labai patinka, kitiems trukdo“, – sakė E. Juzėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)