Pernai Lietuvoje buvo pristatyta programa, pagal kurią be įprasto gimdo kaklelio citologinio tyrimo moterims buvo pasiūlytas žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tyrimas.

Pasitinkant gimdos kaklelio vėžio žinomumo savaitę, Nacionalinio vėžio instituto gydytojas daktaras Kastytis Žilinskas laidoje „Delfi rytas“ paaiškino, kodėl svarbu profilaktiškai atlikti ne tik gimdos kaklelio citologinį, bet ir žmogaus papilomos viruso tyrimą.

Sukelia ikivėžines ligas, galinčias virsti vėžiu

Gydytojas K. Žilinskas džiaugėsi, kad buvo praplėsta nuo 2004 metų vykdoma gimdos kaklelio patikros programa.

Anksčiau buvo imamas paprastas onkocitologinis tepinėlis, suteikdavęs informaciją tik apie ikivėžinius susirgimus.

gimdos kaklelio vėžys, prevencinė programa

„Nuo pernai didžiausios rizikos grupės moterims, kurioms yra nuo 35 iki 59 metų, pradėjome atlikinėti žymiai tobulesnį ir brangesnį tyrimą“, – sakė gydytojas K. Žilinskas.

Medikas pabrėžė: pagrindinis gimdos kaklelio vėžio kaltininkas yra ŽPV. Šis virusas sukelia ikivėžines ligas, kurios negydomos daliai moterų virsta vėžiu.

„Šiuo metu yra galimybė tuo pačiu pasidaryti ir onkocitologinį – skystos terpės – tepinėlį, ir nustatyti, ar moteris turi didelio onkogeninio patogeniškumo virusus.

Jeigu šie virusai yra, ginekologas, šeimos gydytojas ir pati moteris turi žymiai labiau atkreipti dėmesį į sveikatą.

Rutininiai onkocitologiniai tepinėliai daromi kas 3 metus. Moteris, kuriai nustatytos ŽPV atmainos, turi pati pradėti intensyviai rūpintis savo sveikata: bent vieną kartą per metus nueiti pas ginekologą ir pasidaryti tą patį onkocikologinį tepinėlį“, – pakvietė ginekologas.

Ką kitaip daro suomiai?

Gydytojas apgailestavo, kad Lietuvoje, deja, niekada nebuvo taip, kad daug moterų dalyvautų profilaktikos programose.

Moters reprodukciniai organai

„Valstybė šiai programai kiekvienais metais skiria beveik 2,5 mln. eurų. Yra ir kitos programos, bet moterys labai vangiai tikrinasi.

Mes kartais galvojame: nejaugi taip sunku kartą per metus išsiruošti pas gydytoją ginekologą arba, jeigu nerasta patologija, vieną kartą kas tris metus pasidaryti tepinėlį? Matyt, tai yra mentaliteto klausimas. Moterys rūpinasi viskuo: vaikais, vyrais, ūkiu, kasa sniegą, pjauna žolę, bet nepagalvoja, kad, jeigu susirgs šia klastinga, bjauria, sunkia liga, nereikės nei į sodybas važiuoti, nei užaugins vaikų.

Sergamumas ir mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje yra dvigubai didesnis negu Europos vidurkis. Mes pagal sergamumą užimame trečią vietą nuo galo po ant žemiausio laiptelio esančios Rumunijos ir antroje vietoje esančios Estijos.

Programos vykdomos nuo 2004 metų. Per tą laiką tik šiek tiek padaugėjo ankstyvesnių stadijų nustatymo, bet pandemija nubraukė šituos skaičius“, – apgailestavo medikas.

Nors pas mus gimdos kaklelio vėžys dažnas, Suomijoje jis įtrauktas į retų onkologinių ligų sąrašą. Tačiau daktaras K. Žilinskas pastebėjo, kad jiems giminingi estai pagal sergamumą yra labai gėdingoje vietoje.

Ką kitaip daro suomiai?

Žmogaus papilomos virusas

„Dar prieš pradedant gimdos kaklelio vėžio patikros programą aš pats porą kartų buvau Suomijoje. Mes bandėme susipažinti, kaip efektyviai jie vykdo šią programą.

Pas mus ši programa vykdoma negerai, oportunistiškai. Tai reiškia, kad moterims šeimos gydytojas pasako ateiti pasitikrinti, bet nėra lengvo spaudimo.

Suomijoje (tada mane tai labai nustebino) darbdavys turi visiems profilaktiniams patikrinimas išleisti ir moteris, ir vyrus. Tai yra privaloma.

Aišku, demokratinėje šalyje mes priversti nieko negalime, bet suomiai efektyviai susitvarkė su šia didžiule problema“, – teigė gydytojas K. Žilinskas, pabrėžęs, kad valstybė šią programą dovanoja.

Skiepys ir mergaites, ir berniukus

Laidoje aptarti ir skiepai nuo ŽPV. Primename: penktadienį Valstybinė ligonių kasa patvirtino, kad nuo šio viruso, galinčio tapti ne tik gimdos kaklelio, bet ir išangės, moters išorinių lyties organų, makšties ar varpos vėžio priežastimi, jau nuo vasario 1 dienos valstybės Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis finansuojama vakcina galės būti skiepijami visi 11 metų sulaukę vaikai – tiek mergaitės, tiek ir berniukai.

Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius

Šįkart Valstybinės ligonių kasos nupirkta ir gydymo įstaigoms išdalinta ŽPV vakcina – devynvalentė. Tai reiškia, kad vakcina vaikus apsaugos nuo 9 tipų žmogaus papilomos virusų sukeliamų ligų. Apie tai plačiau galite paskaityti čia.

Daktaras K. Žilinskas paaiškino, kad vėžį tiek moterims, tiek ir vyrams galintis sukelti ŽPV plinta lytiniu būdu.

Vis tik, laidos pašnekovo nuomone, apsisaugoti nuo šio viruso aktualiau moterims, nes varpos vėžio, kurį, kaip minėta, šis virusas taip pat gali sukelti, Lietuvoje per metus būna apie 50, o gimdos kaklelio vėžio atvejų – 400.

„Turint lėšų yra gerai vakcinuoti ir berniukus. ŽPV sukelia ir gerklų, ir išangės vėžį. Taigi, tas skiepas reikalingas ir berniukams, ir mergaitėms. Bet abiejų lyčių vaikus skiepija ne visos šalys, tik turtingiausios, pvz., Austrija“, – sakė K. Žilinskas.

Skiepytis nuo ŽPV gali ir suaugusieji.

„Jeigu moteris pasidaro tyrimus ir jai nenustatomas ŽPV, galima skiepytis. Bet reikia atsiminti, kad kuo jaunesnis organizmas, tuo geresnis atsakas į vakciną. Be to, vakcina irgi 100 proc. neapsaugo gimdos kaklelio vėžio. Yra 1–2 proc. nepriklausomo vėžio, kitų histologinių formų, nuo kurių skiepas nepadeda“, – paaiškino gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją