Kauno klinikų gydytoja, farmakologė Simona Stankevičiūtė patvirtino, kad vaisto atsargų Lietuvoje tikrai turime.

„Tai yra senas, pažįstamas vaistas, plačiai naudojamas praktikoje“, – tikino medikė.

Paklausus, kas nutiktų, jeigu žmogus pradėtų užsiimti savigyda, ji tikino, kad galėtų grėsti labai nemažai pašalinių ir labai nemalonių pasekmių.

„Daug visokių blogų dalykų gali nutikti. Visų pirma, deksametazonas yra hormonas. Visi tie nepageidaujami poveikiai, kuriuos ši vaisų grupė turi, ir pasireikš žmogui. Išgėrus dozę arterinis kraujo spaudimas gali padidėti, taip pat gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Ilgiau vartojant gali atsirasti kraujavimas iš virškinamojo trakto, gali prasidėti kaulų retėjimas ir taip toliau. Šis vaistas yra receptinis.

Taigi tikrai nereikia vaistininkų statyti į nepatogią situaciją ir nepradėti prašyti parduoti to vaisto, kad žmogus turėtų atsargai, nes tikrai to nereikia. Tikrai negalima pradėti vartoti vaistų vien tik gavus tokią žinutę. Nežinia, kokios gali būti sąveikos su kitais vaistais, kokios lėtinės ligos gali paūmėti, be to, vaistas slopina imuninę sistemą. Pradėjus vartoti galima net kažkokiomis virusinėmis ligomis susirgti. Jokiu būdu negalima jo vartoti tiesiog profilaktiškai sugalvojus“, – perspėjo pašnekovė.

Anot jos, šis preparatas yra naudojamas įvairaus amžiaus pacientų.

„Bet aš noriu pasakyti, kad nereikia patiems pacientams nuspręsti ir pradėti vartoti šį vaistą. Net nereikia tokios minties turėti, kad gal reikia prisipirkti ir turėti atsargų. Jeigu gydytojas paskiria tą vaistą, tuomet reikia jį ir vartoti, o pačiam tikrai nereikia priimti tokių sprendimų“, – įspėja S.Stankevičiūtė.

Vaistas neveiklus esant besimptomėms formoms

Pasak gydytojo, prof. habil. dr. Vytauto Usonio, labai svarbu teisingai suprasti Oksfordo mokslininkų išvadas. Anot jo, šis vaistas visiškai neveiklus esant besimptomėms formoms.

„Pirmiausia norėčiau pasveikinti Oksfordo mokslininkus, kurie užbaigė didžiulių klinikinių tyrimų etapą (buvo 11 tūkst. dalyvių). Buvo tyrinėjamos šešios įvairios šakos – tiek priešvirusinių vaistų, tiek priešmaliarinių vaistų. Antradienį jie faktiškai paskelbė rezultatus. O papildydamas laidoje kalbėjusią kolegę, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad išvadoje, kurią pateikė Oksfordo mokslininkai, labai aiškiai yra pasakyta šis preparatas yra veiksmingas tuomet, kai pacientų būklė yra tokia sunki, kad jam arba jai yra reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija arba intensyvi deguonies terapija.

Vytautas Usonis

Tose pacientų grupėse šis preparatas tikrai yra veiklus, bet visiškai neveiklus esant besimptomėms formoms, ar esant kitoms koronaviruso klinikinėms formoms. Mums reikia labai aiškiai ištransliuoti žinią, kad neturi būti net minties, kad žmogui reikia nueiti į vaistinę ir prisipirkti to vaisto. Nepaisant to, kad šio vaisto tikrai turime ir jo pakanka“, – tikino jis.

Vaisto turime pakankamai

Primename, kad antradienį Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad deksametazonas, kuriuo Jungtinės Karalystės medikai pradės gydyti koronavirusu sergančius pacientus, yra senas ir žinomas vaistas, o jo Lietuvoje yra pakankamai.

Ministras patikino, kad medikai šį vaistą gydymui nuo koronaviruso tikrai galės naudoti, kai tik bus patikrintas jo efektyvumas. „Užtektų to, kad yra efektyvumas, aiškumas, kad jis padeda, tai mūsų medikai jį tikrai galės naudot“, – tvirtino A. Veryga. Pasak jo, tam, kad būtų galima naudoti šį vaistą koronaviruso pacientų gydymui, būtina papildyti gydymo metodikas, iškart po to vaistą bus galima naudoti. „Tai žinoma, kai tik gausim normaliai duomenis, patys medikai turi susipažinti. Kodėl gi ne, tai nesudėtingas sprendimas“, – kalbėjo ministras. Jis pridūrė, kad Lietuvos medikai su JK kolegomis konsultuojasi ir keičiasi informacija, tačiau kol kas nenurodė, kada galima tikėtis sprendimo dėl deksametazono naudojimo.

Daugiau apie vaistą

Mokslininkai sako, kad tai pirmasis vaistas, kuris, kaip įrodyta, padeda išgelbėti COVID-19 pacientų gyvybes, nėra naujas ar brangus. Tai itin džiuginantis faktas, nes tai reiškia, juo galima iš karto pradėti gydyti žmones visame pasaulyje, rašoma news.sky.com. Deksametazonas (veiklioji medžiaga) naudojamas nuo XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio, jis skiriamas gydyti įvairius negalavimus, pavyzdžiui, reumatoidinį artritą ar astmą. Net pusė COVID-19 pacientų, kuriems būtinas plaučių ventiliavimas, neišgyvena, taigi net trečdaliu sumažinti šią riziką – itin didelis laimėjimas.

Taikant intensyviąją terapiją, šis vaistas leidžiamas, tabletės skiriamos ne taip sunkiai sergantiems pacientams. Kitas vaistas, tinkantis COVID-19 pacientams, yra remdesiviras – antivirusinis vaistas, naudotas gydant Ebolą. Jis koronaviruso simptomus nuo 15 dienų sutrumpina iki 11, tačiau nepakanka įrodymų, jog jis mažina ir mirtingumą. Remdesiviras – sąlyginai naujas vaistas, jo kiekis ribotas, o kaina neskelbiama. Deksametazonas yra sintetinis kortikosteroidas, priklausantis antinksčių žievės hormonų grupei. Tai – receptinis vaistas, rašoma informaciniame lapelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)