Po švenčių alkio jausmas dažnai padidėja, tad kyla klausimas, kaip jį suvaldyti? Pasak dietistės, žmonės dažnai galvoja, kad skrandis išsiplėtė, tačiau iš tiesų taip nebūna.

„Kas nutinka, tai kad esame stipriai pavargę, virškinimas apsunkėjęs, didelis nuovargis, bet reikia eiti į darbą. Norisi save tonizuoti, todėl norime daugiau saldumynų, miltinių produktų, tai traktuojame kaip padidėjusį alkį.

Paslaptis yra tokia, kad reikėtų mažiau valgyti, jog reikėtų mažiau valgyti, kad nuimtume tą alkį, ir daugiau išeiti pasivaikščioti“, – sakė V. Kurpienė.

Pasak jos, reikėtų valgyti daugiau daržovių, mat jos padės atsistatyti po švenčių.

„Daugiau ar mažiau yra labai subjektyvus dalykas, nes jei žmogus visai nevalgo daržovių, jam ir pusė agurko bus daug. Bet tam, kad greičiau išspręstumėte tą problemą, daržovių turėtų būti pusė lėkštės pietums ir vakarienei. Reikia prisiminti, kad konservuoti žirneliai nėra šviežia daržovė“, – kalbėjo dietistė.

Taip pat pašnekovė pridūrė, kad daržovės turėtų būti termiškai neapdorotos, nes tokios duoda didžiausią sotumo jausmą ir turi mažiausiai kalorijų. Be to, salotų nereikėtų užpilti majonezu.

Dietos, kuriomis neva galima pasiekti greitą rezultatą be didelių pastangų, visais laikais buvo itin populiarios. Su tokiomis dietomis, pasak V. Kurpienės, iš tiesų svoris nukrenta labai greitai, o žmogus, pamatęs rezultatus, netiki, kad vėliau gali būti kažkas blogai.

„Kai organizmas įeina į bado režimą, yra net terminas – badavimo euforija, jautiesi puikiai, skraidai kaip ant sparnų, džiugina vaizdas veidrodyje. Tik tas gėris greitai baigiasi. Ryžtis ilgesniam pokyčiui yra sunku“, – kalbėjo pašnekovė.

Kadangi keistis sunku, dažniausiai pradedame pokyčius atidėlioti.

„Jei taip su savimi elgiatės ir sunku savimi pasirūpinti, o tai vyksta labai dažnai, tai mažinkite sau reikalavimus. Dažniausiai mes nesikeičiame dėl 2 priežasčių: manome, kad sveikas maistas yra neskanus, antra, keliame per didelius reikalavimus, todėl baisu, kad jų neįgyvendinsime ir nieko nebedarome išvis“, – sakė V. Kurpienė.

Dietistė pataria pradėti fiksuoti, kiek ir kada valgote – tai galima daryti ir programėlėse, ir sąsiuvinyje.

„Prieš parašant turėsite kelias sekundes pagalvoti, ar tikrai norite kažką suvalgyti, ir tai gali sustabdyti. Tai nereikalauja nei pinigų, nei daug pastangų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kita taisyklė – negali suvalgyti to, ko neturi. Tai reiškia, kad jei sunku atsilaikyti, geriau namuose neturėti šokoladukų, sausainių ir panašiai.

„Orientuotis reikia ne į tai, ko nedarysite, o į tai, ką darysite, ką veiksite. Pavyzdžiui, vietoje vakarinio užkandžiavimo pakviesiu pasivaikščioti kaimyną, vaiką, šuniuką. Kaip juokauju, evakuotis iš įvykio vietos, kur daug maisto“, – šypsosi V. Kurpienė.

Vienas iš sunkumų nesuvalgyti to, ko nereikėtų, dažnai kyla po sporto salės, kai grįžus namo pakyla didelis alkis. Tačiau, pasak V. Kurpienės, tokio stipraus alkio neturėtų būti.

„Jei taip nutinka, tai reiškia, kad yra nesubalansuota mityba, neatstatyta gliukozė, miego trūkumas arba per intensyvus sportas. Pats paprasčiausias patarimas – turėti sportiniame krepšyje vieną vaisių. Per 30 minučių nuo sporto pabaigos tą vaisių suvalgyti. Veikia stebuklingai“, – kalbėjo dietistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją