Jų gausa verčia sunerimti – žmonės dažnai jaučia vienokius ar kitokius simptomus – skausmą, niežėjimą, maudimą – tačiau į gydytojus kreipiasi tik tada, kai jau sunku valdyti ranką.

„Abiejose mano plaštakose atsirado žirnio dydžio sukietėjimai, kurie skauda. Kas tai galėtų būti“, - Medicinos diagnostikos ir gydymo centro specialisto klausė skaitytoja Dalia.

Pasirodo, tokie nusiskundimai nėra reti.

„Iš pradžių gumbelis būna viename delne, vėliau – abiejuose. Gali būti, kad p. Daliai prasidėjusi Dupuytreno kontraktūra. Šia liga serga šiauriečiai, japonai. Ši liga nėra piktybinė, tačiau plačiai paveldima. Ja dažniausiai serga vyrai, sulaukę 60-ies metų. Pirminė mazgo stadija dažnai būna skausminga, ligai progresuojant pirštai susilenkia ir susidaro sąaugų, kurios neleidžia jiems išsitiesti. Mazgo stadijoje nerekomenduojama nieko daryti – gydymo nėra“, - aiškino S. Sereika.

Gydytojas siūlė atlikti „stalo testą“ - padėti delną ant stalo ir pažiūrėti, ar visas plaštakos paviršius prisiliečia prie stalo, ar nėra tarpų. Jei delnas gula it palapinė – deja, gali prireikti chirurginės intervencijos.

Dupuytreno ligos pradžia

Ši liga susijusi su fiziniu darbu, įtaką daro ir cukrinis diabetas, rūkymas, alkoholio vartojimas.

Dažnas skaitytojas skundėsi pirštų tirpimu.

„Jei tirpsta trečias bei ketvirtas pirštai, ir ypač naktį – reikėtų sunerimti dėl riešo kanalo sindromo. Jei tirpimas kankina dieną – reikėtų įvertinti, ar jis susijęs su rankos padėtimi. Jei žmogui „užtirpsta“ visa ranka, problemos reikėtų ieškoti aukščiau, pavyzdžiui, kakle“, - patarė gydytojas ortopedas-traumatologas.

Gydytojas niūriai konstatavo, kad neretai žmonės į gydytoją kreipiasi dėl kitų problemų ir tik priremti prie sienos pripažįsta net naktį pabundantys nuo skausmo.

„Operuojant pažengusią ligą, ranka jau gali pilnai neatsistatyti“, - perspėjo jis.

Daugiau įdomių patarimų ir rekomendacijų – tiesioginės konferencijos vaizdo įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)